Heli Hämäläinen Ihmisen kokoisia ihmisoikeuksia

Kaikki blogit puheenaiheesta Matkustajatuonti

Viro aikoo laskea alkoholiveroa - Matkustajatuonti kääntyy nousuu

Jos Viron uusi hallitus menee läpi, niin alkoholin verotusta lasketaan. Tämä todennäköisesti tarkoittaa sitä, että matkustajatuonti lähtee nousemaan. Se on Viron kannalta hyvä, mutta Suomen kannalta huonoa asia. 

Viron vaaleissa alkoholin verotus oli pinnalla ja syystäkin. He menettivat valtavasti turisteja, siis suomalaistan tuoman rahan. 

 

Suomessa päihdepolitiikka on vanhoollista ja holhoavaa. Tämän on saatava muutos.

Viro on siis menettänyt verotuloja huonon politiikan seurauksena, eli haittojen hoitamiseen on jäänyt vähemmän rahaa.

Suunnanmuutos alkoholipolitiikkaan!

Keskusta esittää virallisessa eduskuntavaaliohjelmassaan ns. kolmosoluen poistamista kaupoista. Perusteluina käytetään mm. pyrkimyksiä vähentää alkoholin kulutusta ja alkoholikuolemia. Mielestäni tavoitteet ovat jalot, mutta keinot päästä niihin ovat täysin väärät ja toteutettuina veisivät meidät yhä kauemmaksi tavoitteista.

 

Ketä kiinnostaa Viron viina?

Virosta saa tuoda alkoholia kerrallaan 110 l olutta, 10 l väkeviä juomia,
20 l välituotteita (max 22%) ja 90 l viiniä, josta kuohuviiniä saa olla 60 l. Enemmänkin saa toki tuoda, jos pitää juhlia. Rajoittamattomasta tuonnista siirryttiin näihin rajoihin, koska jengillä mopo keuli ja tullilla heräsi epäilys että viinaa menisi pimeään myyntiin. Ei välttämättä aivan turha huoli.

Mitä mieltä laillisuusvalvoja on Tullin itse keksimistä määräyksistä?

Mediassa jo pitkään ryvettynyt "viinaralli" Virosta Suomeen muuttui mielestäni entistä mielenkiintoisemmaksi, kun Tullin ulkomaankauppa- ja verotusosasto julkaisi 27.3.2014 ohjeen ”Itse kuljettaminen; hyväksyttävät käytännöt laivalla Suomeen saavuttaessa (dnro. 1243/03.02.05/2014) ”.

Mielestäni kyseessä ei ole ohje, vaan pikemminkin määräys, joka on täysin ristiriidassa Euroopan unionin alkoholin maahantuontia- ja vapaata kauppaa koskevien määräysten kanssa.

Tullin alkoholivalvonnassa turistibussin mentävä reikä

Tulli kielsi taannoin Tallinnan-laivoilta alkoholijuomien terminaalitotoimitukset satamiin eli kävelymatkustajan on nykyisin itse kannettava tilaamansa juomat Helsingin sataman tullipisteen läpi. Käytäntö ei koske kuitenkaan turistibusseja, jotka jatkavat viinaralliaan entiseen malliin.

Viljakkalan yrittäjät viinarallin ytimessä

Tullin näyttävä isku Viljakkalan yrittäjien tilaisuuteen paljasti viinarallin moraalisen ja kansantaloutta rapauttavan ytimen. Alkoholin luvattoman ja luvallisen matkustajatuonnin raja on kansalaisten mielissä hämärtynyt. Saatavuuden rajoittamiseen ja korkeaan verotukseen perustuva alkoholipolitiikka synnyttää jatkuvasti uusia lieveilmiöitä ja aiheuttaa viranomaisten taholta ylilyöntejä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä