Heli Hämäläinen Ihmisen kokoisia ihmisoikeuksia

Kaikki blogit puheenaiheesta Kansalaisopisto

Kestävää kehitystä Revontuli-Opisto Kittilä Enontekiö Sodankylä

 

25.4.2018

Hyvä Revontuliopiston kevätjuhlan väki ja opiston rehtori Pasi Tanninen,

Hyvinvointipalvelun dilemma kansalaisopistossa - mittarit

Kirjoittelin rehtorikollegan kanssa selityksiä kansalaisopiston vuoden 2015 tilinpäätöksen ymmärtämisen tueksi. Mietittävänä oli mm. toiminnan ja kehittämisen painopisteet ja ennakoidut toiminnan muutokset sekä tuottavuustoimenpiteet. Toiminnan tuloksellisuutta mitataan erilaisilla tulosmittareilla, kuten asiakaskäynneillä, opetustunneilla, kurssilaisten määrillä jne.

Kansalaisopisto nyt

Kansalaisopistoväki piti tammiseminaariaan Raumalla 28.1-29.1.2016. Tammiseminaari on vuotuinen tapahtuma, jossa kansalais- ja työväenopistojen rehtorit ja henkilökunta kohtaavat toisiaan. Ohjelma koostui luennoista ja työpajoista sekä vapaamuotoisista tapaamisista. Kulttuuritarjontana oli musiikkia ja raumankiälisiä runoja.

Immateriaaliarvot Sastamalan Opistossa ja muissa kansalaisopistoissa

Kansalaisopistojen, kuten Sastamalan Opiston toiminnan luonne ja tulos on pääosin immateriaalista, jonka tarkka mittaaminen on erityisen vaikeaa. Opistoissa ei ole kokeita ja näin ollen oppimista ei kontrolloida – oppijan oma kokemus ja tavoitteet vaihtelevat suuresti.

Toiminta kansalaisopistoissa koostuu pääosin neljästä opiskelumuodosta:

1. Opintojaksoista, joiden tarkoituksena on oppia joku tekniikka tai oppisisältö. Nämä toimivat usein pohjana yritystoiminnan aloittamiselle.

Pää kuntoon kansalaisopiston kursseilla

Vapaa sivistystyö, kansalaisopistot yms. ovat perinteisesti aktivoineet ihmisiä ikään katsomatta. Seniori-ikäisille on tarjolla kaikkia elämänlaadun ja fyysisen kunnon rakennuspalikoita. Siksi THL:n tutkijoiden havainnot muistisairauksien alun siirtämisessä eivät tulleet yllätyksenä. Seuraavassa esittelen vähän tutkimusta ja tekstin lopussa vertaan tutkimusta kansalaisopiston opintotarjontaan. THL:n suositusten lisäksi kansalaisopistot tarjoavat lisäksi ratkaisun ihmisten yksinäisyyteen.

Kansalaisopisto työ- ja opiskelupaikkana

Varmana syksyn merkkinä voi pitää sitä, kun kansalaisopistojen opinto-oppaat putoilevat postiluukuista ja netti-ilmoittautumiset alkavat. Osasta opintopaikkoja taistellaan – osalla kursseja on runsaasti tilaa. En tiedä mitkä kurssit ovat tämän syksyn hittejä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä