*

Heli Hämäläinen Ihmisen kokoisia ihmisoikeuksia

Kaikki blogit puheenaiheesta Huippuosaaminen

Onko SOTE-hankkeesta tulossa "susihanke"

Olen alkanut arvella  Sote-uudistuksen  johtavan terveyspalveluittemme vakavaan huononemiseen koko maassa sen sijaan, että sillä saavutettaisi palveluitten paranemista ja taloudellista säästöä.

Toivottavasti olen väärässä, mutta tässä kuitenkin muutama asiassa epäilyttävä seikka:

Palkkamaltti ei ole avain onneen

Palkkamalttia nostetaan usein ratkaisuksi Suomen vientiongelmien parantamiseksi. Monet pitävät palkkojen laskua eli sisäistä devalvaatiota ainoana vaihtoehtonamme, koska luovuimme ulkoisen devalvaation mahdollisuudesta liityttyämme euroon. Asialla on kuitenkin myös toinen puoli. Hyvä tuote ei koostu vain halvasta hinnasta, vaan oivaltavasta ideasta ja laadukkaasta toteutuksesta. Tuotteen myynti ei myöskään ole kiinni vain hinnasta. Markkinoinnilla ja brändillä on merkittävä rooli.

Verotus ei karkota ihmisiä, vaan työpaikkoja

Yhdysvalloissa tutkittiin muuttoliikettä metropolialueen sisällä korkeamman veroasteen käyttöönoton jälkeen. Jotkin korkeimmin ansaitsevat palkansaajaryhmät muuttivat veron seurauksena hanakammin toisen osavaltion puolelle, mutta kaiken kaikkiaan oli verotuksen aikaansaama muuttoliike lähes kokonaan tilastollisesti merkityksetöntä.

Huippuosaaminen on ulkomaankaupan perusta

Suomi on harvaan asuttu maa kaukana pohjoisessa. Olemme rauhan aikana, työn ja osaamisen avulla pystyneet saavuttamaan elintason, joka on parhaimmillaan ollut lähellä huippumaita. Nyt Suomen on kyettävä hallitsemaan merkittävä osaamisen siirtymä teollisuusvetoisesta yhteiskunnasta kohti ketterää palvelutaloutta - taloutta, jonka tukijalka voi silti edelleen olla teollisuudessa. Se edellyttää syvällistä ja monimuotoista osaamista. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä