Heli Hämäläinen Ihmisen kokoisia ihmisoikeuksia

Älykkäämpää ja vähemmän älykästä verotuksesta

MTV3:n nettivieras Arto Ojala kirjoitti vuonna 2008:

"Suomessa tuloveroasteet ovat eurooppalaisten kilpailijamaiden tasolla vain alimmissa tuloluokissa, ylemmissä tuloluokissa ne ovat selvästi korkeampia. Rajaveroasteet eli lisätulosta perittävät verot, ovat kaikissa tuloluokissa muita korkeammat, ylemmissä tuloluokissa noin 10 prosenttiyksikköä. Verotus on rakenteellisestikin liian kireää."

 

"Uskomaton, ja suomalaista asiantuntijatason osaajaa halveksiva esimerkki himoverotuksesta on ulkomaalaisille säädetty erillinen alhaisempi verotus. Sitä on vaikea hyväksyä, vaikka tietää, että he eivät suuremmin nautikaan suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan sosiaalisia palveluja.

Hallituksen nyt budjettiriihessä tehdyt veropäätökset ovat hyvä alku uudenlaiselle, meitä kansalaisia ja veronmaksajia arvostavalle ja työhön kannustavalle veropolitiikalle. Toivottavasti tämä kehitys jatkuu ja voimistuu. Näin turvataan talouden mahdollisimman tasainen kasvu.

Me suomalaiset maksamme mielellämme veroja, kun tiedämme, että verotuloja käytetään luomaan yhteiskunnallista turvallisuutta kaikille sitä aidosti tarvitseville.

Arto Ojala

ekonomisti, talouden tarkkailija, entinen työmarkkinajohtaja" 

http://www.mtv3.fi/uutiset/nettivieras.shtml/701729?ojala

 

Yhdysvaltain Lehman sotkuja selvittänyt Wall Streetin sheriffi Elizabeth Warren http://en.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_Warren

on tutkinut paitsi pääomamarkkinoiden valtaisaa johdannaisinstrumenttiryteikköä, myös tutkinut kotitalouksien tulokehitystä, ja hän on tullut johtopäätökseen, että Yhdysvaltain suuri keskiluokka on tullut tiensä päähän, etenkin perheellisten osalta. Ennen perhe pärjäsi 70-luvulla yhden tulonsaajan tuloilla, nyt vuonna 2006 edes kahden tulonsaajan tulot eivät riittäneet.

http://www.youtube.com/watch?v=akVL7QY0S8A

http://www.huffingtonpost.com/elizabeth-warren/america-without-a-middle_b_377829.html

"America today has plenty of rich and super-rich. But it has far more families who did all the right things, but who still have no real security. Going to college and finding a good job no longer guarantee economic safety. Paying for a child's education and setting aside enough for a decent retirement have become distant dreams. Tens of millions of once-secure middle class families now live paycheck to paycheck, watching as their debts pile up and worrying about whether a pink slip or a bad diagnosis will send them hurtling over an economic cliff.

America without a strong middle class? Unthinkable, but the once-solid foundation is shaking."

"Tämän päivän Yhdysvalloissa on paljon rikkaita ja super-rikkaita. Mutta on myös enenevästi perheitä, jotka tekivät asiat oikein, mutta joilla ei ole vieläkään perusturvaa. Yliopistotutkinto ja hyvä työpaikka eivät enää takaa taloudellista turvallisuutta. Lasten koulutuksen maksaminen ja eläkesäästäminen ovat tulleet kaukaisiksi haaveiksi. Kymmenet miljoonat kerran taloutensa turvanneet keskiluokkaiset perheet elävät nyt palkasta toiseen, katsoen velkojensa kasvavan ja tuntien huolta irtisanomisesta tai pahasta terveydentilan diagnoosista, joka syöksee heidät talouden jyrkänteeltä alas.

Yhdysvallat ilman vahvaa keskiluokkaa? Mahdotonta, mutta kerran vakaa perusta on horjumassa."

Suomessa sama keskiluokan prekarisaatio on tosiasia. Verotuksellisesti se tarkoittaa vanhaa kansanperinteen unelmaa, että verot menevät valtion maksettaviksi. Ja totisesti ovat menneetkin. Velkaantuminen tapahtuu miljoonavauhtia päivässä.

Keneltä sitten voidaan ulosmitata? Suomessa on jo miljoona köyhää, joita keskiluokka kohta tangeeraa. Keskiluokkaisuudesta on jäljellä enää progressiivinen tulovero, joka sekin on vain työtä tekevien ongelma. Pääomatulojen nauttijat ovat tämän progressiivisen verotuksen ulottumattomissa.

Verotus on tullut siihen pisteeseen, että sitä voidaan harjoittaa vain sellaisten asioiden osalta, jotka eivät liiku tai joiden ostaminen paljon painavina ei onnistu ulkomailta. Tämä tarkoittaa kohoavia kiinteistöveroja, energiaveroja, jäteveroja sekä ruuan verottamista. Tulojen sijaan palataan keskiajalle verottamaan savuja.

Keskiluokalla Suomessa omaisuus on yleensä asunnoissa. Kun asuntoja tulee myyntiin paljon kerralla, niiden hinnat romahtavat. Toinen keskiluokan kurjistumista aiheuttava tekijä on Nokian insinöörityön siirtyminen Aasiaan. Tämä tulee vaikuttamaan Suomeen enemmän kuin peruutuspeilistä ennustavat talouden tutkimuslaitokset haluavat ennustaa. Puhelinten kokoonpano meni jo.

Suomi tulee siirtymään tasaverotukseen siitä yksinkertaisesta syystä, ettei meillä kohta ole enää keskiluokkaa. Kouluttautuminen ja omistaminen eivät kannata. Ihmiset syrjäytyvät. Paska juttu, jos tämä on totta. Näyttää pahasti olevan. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat