Heli Hämäläinen Ihmisen kokoisia ihmisoikeuksia

Avoin kysymys koskien erityiskohtelua professori Ojaselle

  • Suomalainen tapa kohdella sukupuolivähemmistöjä
    Suomalainen tapa kohdella sukupuolivähemmistöjä

Hei Tuomas

 

Suomessa suvaitseminen tapahtuu viiteryhmissä. Ainakin valtion tasolla. Sinua suvaitaan, mikäli suostut elämään elämääsi viiteryhmän standardin mukaan. Minulle on paukutettu, että laki on sitä, että ette voi elää avioliitossa vaan suhde on muutettava pois rekisteröidyksi parisuhteeksi. Mutta ihan hyvin on tämä avioliittokin toiminut ja perheellä on ollut sen suoma turva. Mitähän helvettiä yhteiskunnalle kuuluu minun vuonna 1996 solmimani avioliitto? En ole uutta solmimassa.

Lisää viiteryhmätason juttua. Sinua suvaitaan mikäli suostut kusenkeltaiseen tähteen rinnassasi. Onko tämä nyt sitä erityiskohtelua, jota tarkoitat professori Tuomas Ojanen? Vai onko se jopa tasapäistämistä?

Laki

väestötietojärjestelmästä ja Väestörekisterikeskuksen varmennepalveluista (661/2009)

Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

1 §
Lain tarkoitus
...Lain tarkoituksena on myös edistää yksityiselämän ja henkilötietojen suojaa ja tietoturvallisuutta sekä hyvän tietojenkäsittely- ja tiedonhallintatavan kehittämistä ja noudattamista.

12 §
Henkilötunnuksen korjaaminen ja muuttaminen
...Väestötietojärjestelmään talletettu henkilötunnus on korjattava, jos tunnus on teknisesti virheellinen tai tieto tunnukseen sisältyvästä syntymäajasta tai sukupuolesta on virheellinen.
...Väestötietojärjestelmään talletettu henkilötunnus voidaan muuttaa, jos:

3) henkilö on transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta annetun lain (563/2002) mukaisesti vahvistettu vastakkaiseen sukupuoleen kuuluvaksi.

13 §
Henkilöstä järjestelmään talletettavat tiedot
...
15) transseksuaalin sukupuolen vahvistamista koskeva tieto;

40 §
Sukupuolen vahvistamista koskevan tiedon luovuttamisen rajoitukset

Väestötietojärjestelmään talletettu transseksuaalin sukupuolen vahvistamista koskeva tieto sekä tieto hänellä välittömästi ennen sukupuolen vahvistamista olleesta entisestä henkilötunnuksesta ja mahdollisesta entisestä etunimestä voidaan luovuttaa vain:

2) muulle yksilöidyssä asiassa tietoja pyytävälle henkilölle, yritykselle tai yhteisölle, joka välttämättä tarvitsee tiedot kyseisen henkilön yksilöintiä taikka hänen henkilö- ja perheoikeudellisen asemansa tai toimintakelpoisuutensa selvittämistä varten.

 

Kyseessä on terveydentilaa koskeva tieto! Suvaitseminen tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, että henkilöllä ei ole enää oikeutta päättää itse kenelle näitä tietoja luovuttaa. Muita 12§:ssä mainittuja henkilötunnusten korjaamistapauksia ei 13§:n mukainen rekisteröinti tai tiedon luovutussäännökset koske.

Asia on aivan sama mikäli ulkomaalaisia alettaisiin kirjata järjestelmään siten, että vaikka olisivat saaneet kansalaisuuden, heidän taustansa kirjataan järjestelmään ja se on luovutettavissa jokaiselle yksityiselle taholle, joka tarvitsee tietoa välttämättä henkilön kyttäämiseen. Samalla tavalla kuin transsukupuolisen entinen elämä halutaan raahata mukana, miksei tänne muuttaneilla voisi olla samanlaista merkintää väestörekisterissä siitä, että he oikeasti eivät ole syntyneet Suomessa? En vakavissani esitä kuitenkaan tätä.

En tarvitse tällaista pakkosuvaitsemista ja siksi kannankin miehen passia. Mutta on minulla kuitenkin Lain 563/2002 ja STM:n asetuksessa 1053/2002 säädetty psykiatrinen diagnoosi transsukupuolisuudestani. Tässä yhteiskunnassa vähemmistöni edustajat laitetaan erityiskohteluna psykiatrisiin tutkimuksiin. Eikä tässä vielä kaikki. Naisen passin saaminen edellyttäisi sekä avioliiton lopettamista että tuota kusenkeltaista tähteä, transsukupuolisuusrekisterimerkintää väestörekisterissä.

Sinä kun olet niin viisas oikeustieteessä, kerro minulle miten tällainen viityryhmätyyppinen toiminta edistää minun ja perheeni hyvinvointia? Oletko idealisti vai systeemin maksama poppamies? Eikö tällainen ole juuri sitä sinun mainitsemaasi tasapäistämistä?

 

Heli Hämäläinen

Suomen kansalainen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Tämä on sinänsä kanssa positiivisen syrjinnän sivuvaikutuksia. Valtio ei näe että sukupuolesi "korjattiin" vaan että "heikki" katosi ja "Heli" tuli tilalle.

Eli "Heikkiä" ei noteerata mitenkään vaan ainoastaan "heliä" vaikka sinulle molemmat ovat olleet yksi ja sama syntymästä lähtien.

Eli koska lakiin ei ole säädetty minkään laista tulkinnanvaraisuutta näkee laki entisen fyysisen minäsi ja nykyisen fyysisen minäsi eri henkilöinä LÄHES kaikissa tilanteissa.

Heli Hämäläinen

Minulla on edelleen "Heikin" henkilötunnus ja se tuottaa päänvaivaa sekä minulle että HSL:n lipuntarkastajille, puhumattakaan passista, jossa on merkittynä "Heikin" sukupuoli. Ainakin kerran lentoyhtiön virkailija kyseli "Heikin" perään. Olisiko "Heikki" Peukaloinen?

Mitä positiivista tässä syrjinnässä on?

Heli Hämäläinen

Kopsaan tännekin Ana María Gutiérrez - Soraisen blogista

10.6.2011 10:19 Heli Hämäläinen 0 pistettä
Mitä Ana María olet mieltä tästä?

http://helihamalainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/755......

10.6.2011 10:55 Ana María Gutiérrez Sorainen 0 pistettä
Tapauksesi näyttää enemmän erottelulta kuin tasapäistämiseltä. Kuka olisin neuvoamaan, mutta voisit kirjoittaa vaikkapa puolueesi kansanedustajille ja kertoa miten se laki vaikuttaa elämääsi. Haluan vain sanoa, että toisin kuin sinä, joka pystyit muuttamaan tilanteesi, moni ei esimerkiksi pysty kuoriutumaan uudestaan ja muuttamaan vaikkapa ulkonäkönsä, esimerkiksi vammainen ja kehitysvammainen.

10.6.2011 11:08 Heli Hämäläinen 0 pistettä
Miksi tällainen erottelulaki on haluttu säätää juuri oikeusministeri Tuija Braxin esittelystä? Käsittääkseni hänen puolueensa on Vihreä liitto.

Ja kyllä kysymys on tasapäistämisestä. Lapseni on syntynyt avioliitossa ja on puolet minun geeneistäni. Tämä ei nyt vain käy Suomelle vaan meidän pitäisi elää cissukupuolinormin mukaan. Näin ainakin Helsingin hallinto-oikeus edellytti kun totesi että kaksi naista voi päästä perheoikeudellisen sääntelyn piiriin menemällä rekisteröityyn parisuhteeseen. Edelleen Suomi puolustaa tätä vaatimustaan Strasbourgissa Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimessa sillä, että nykytilanteemme salliminen, avioliiton salliminen tällaisessa perheessä vaarantaa yhteiskuntarauhan ja moraalin.

Emme me melua enempää kuin tavallinen lapsiperhe. Miksi me emme voi elää tavallamme? Minun tilanteeni muuttaminen oli pakkoratkaisu. Ei tämä syntymävika ole mikään valinta kuten on uskonto tai uskonnollisuus. Nämä ryhmät defenssinään hyökkäävät kimppuumme väittäen tätä elämäntavaksi, mutta itse harjoittavat mitä suurimmassa määrin elämäntapaa.

Miksi transsukupuolisia pitää erotella? Onko Vihreillä asiaan joku linja?

10.6.2011 11:17 Ana María Gutiérrez Sorainen 0 pistettä
Heli, ei pidä ja tuo ei ole Vihreä Liiton linjaa. Luulisin sinun tietävän sen paremmin kuin minä. Liityin puolueeseen vasta viime kesänä.

Juttussasi lukee näin: "henkilö on transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta annetun lain (563/2002) mukaisesti vahvistettu vastakkaiseen sukupuoleen kuuluvaksi." Silloin (2002) Tuija Brax ei ollut oikeusministerinä!!!

10.6.2011 11:24 Heli Hämäläinen 0 pistettä
Miksei se vastaa? Tässä laissa ei ole kysymys laista 563/2002 vaan laista 661/2009. Älä yritä hämätä.

http://www.eduskunta.fi/valtiopaivaasiat/he+89/2008

Esittely on tapahtunut valtionvarainministeriöstä lainsäädäntöneuvos Turusen toimesta. Mari Kiviniemi oli esittelevä ministeri.

Mutta eikö oikeusministerillä pidä olla käsitys siitä mitä lainsäädäntökehitystyötä maassa harjoitetaan?

10.6.2011 11:34 Ana María Gutiérrez Sorainen 0 pistettä
Kirjoititko itse Braxille? Pyysitkö häntä tekemään jotakin asialle? Minusta viestisi on ihan tyypillinen muiden mollamista. Tässä tapauksessa Braxin työn mustamaalamista. Toisin kuin minä, tiesit hyvin jopa kuka oli asiasta vastuussa oleva virkamiehen nimi. PISTE.

10.6.2011 11:42 Heli Hämäläinen uusi 0 pistettä
Ana María

Tämä tuli täysin yllätyksenä meille kaikille asianosaisille. Asia valmisteltiin täysin salassa asianosaisia, esim ihmisoikeusjärjestö Trasekia kuulematta.

Minä huomasin tämän vasta jälkeenpäin. En siksi, että se olisi minun kohdallani toteutunut. Enhän saa koko lain 563/2002 mukaista sukupuolen tunnustamista ja siitä koituvaa transsukupuolisuusmerkintää (transseksuaalisuus) ilman avioliittomme lopettamista. Velvoitteet ovat raskaat ja vastineeksi saa tällaisen naurettavan vähemmistömerkinnän. Pitäkää hyvänänne kulttuurirelativistit!

Mutta älkää mussuttako positiivisesta syrjinnästä. Teot puhuvat. Piste.

Toimituksen poiminnat