Heli Hämäläinen Ihmisen kokoisia ihmisoikeuksia

Vähemmistön vaalikonekysymyksiä enemmistölle.

Tässä on vaalikonekysymyksiä vapaasti käytettäväksi. Näillä kysymyksillä enemmistö voi kysyä itseltään kuinka laajoja kansalaisvapaudet ovat sille itselleen, vai ovatko ne enemmistöllekin pelkkää fiktiota.

 

1. Voitaisiinko transsukupuolisten väestörekisteriasiat hoitaa leimaamatta transsukupuolisia millään transsukupuolisuusmerkinnällä?  (Laki 661/2009 13.1§ 15k) Ei muidenkaan ryhmien terveystietoja viedä väestörekisteriin.

2. Voisiko transsukupuolisen oikeuden yksityisyyteen ja perhe-elämään tunnustaa kuten kansainväliset sopimuksemme edellyttävät, ilman että transsukupuolinen pakataan homojunaan odottamaan yleisen avioliittolain hyväksymistä? 

3. Voisiko transsukupuolinen edelleen jatkaa avioliittoaan (KHO: 2009:15) vaikka hänelle annetaan passi ilmiasuisen sukupuolensa mukaisena? Esim. isyys ja asevelvollisuus jatkuvat nykysin vaikka oikeus avioliittoon halutaan riistää.

4. Voitaisiinko lääketieteen väliintuloa vaativan tilan omaavat ihmiset käsitellä muuten kuin osana seksuaalivähemmistöjä, joita he eivät ole kuin sattumalta?

5. Transsukupuolisen osalta kysymys on sukupuoli-identiteetistä ja sen tunnustamisesta. Miksei transsukupuolisella saisi olla sukupuolta tai että sen on oltava jotenkin yhteiskunnan hyväksymä?

6. Miksi transsukupuolisen naisen pitää läpikäydä armeija ja asetuksella säädetty tosinaisenkoe, mutta armeijan välttävän naisen ei tarvitse?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Hyviä ja monelle tärkeitä kysymyksiä. Kuitenkin luulen, että tuo transsukupuolisuus on ihmisille vielä niin "etäinen", eli asia josta tulee mieleen "transsut" ja homot ja lesbot kaikenlainen kamaluus, vaikka kyse on käsittääkseni nimenomaan enemmänkin lääketieteellisestä asiasta kuin johonkin seksuaalivähemmistöön kuulumisesta.

Hienoa, että sinä pidät asiaa keskustelussa, Heli :)

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Ei tuossa mitään hienoa ole. Hinttimäistä ruikutusta.

Käyttäjän Kira kuva
Kira Arn

Miten nämä asiat on hoidettu muissa pohjoismaissa? Meillähän yleensä kontataan muiden niiden perässä.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Kukaan ei ole meistä 100% yhtä sukupuolta. Kaikissa meissä on niin feminiinisiä kuin maskuliinisiä piirteitä, joten myöskin lainsaadännön tulisi olla mahdollisimman "unisexiä".

Toimituksen poiminnat