Heli Hämäläinen Ihmisen kokoisia ihmisoikeuksia

Terveisiä Lapinjärveltä

  • Lapinjärven koulutuskeskuksen A- ja B-asuntolarakennukset (c) Heli Hämäläinen
    Lapinjärven koulutuskeskuksen A- ja B-asuntolarakennukset (c) Heli Hämäläinen
  • C-Rakennus eli ruokala (c) Heli Hämäläinen
    C-Rakennus eli ruokala (c) Heli Hämäläinen
  • Sikala eli auditorio, oikeassa päässä luokka Lampola (c) Heli Hämäläinen
    Sikala eli auditorio, oikeassa päässä luokka Lampola (c) Heli Hämäläinen

Nyt minulle on selvinnyt että tuo viikko Lapinjärvellä on tarkoitettu vain ja ainoastaan rangaistuksenluonteiseksi istumiseksi.

 

Kirjoitin kantelussani Valtiontalouden tarkastusvirastolle:

 

"Olin yhteydessä puolustusvoimiin sukupuolenkorjaukseni merkeissä. Anoin lääketieteellisen palveluskelpoisuuteni uudelleen määrittelyä sukupuolenkorjauksen vuoksi. Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen KHO: 2009:15 mukaan avioliittomme estää minua saamasta naisen henkilötunnusta. Minulle soitti puolustusvoimista upseeri, joka halusi keskustella asiasta "miesten kesken". Tässä keskustelussa ilmeni, että palveluskelpoisuusluokka pysyy B:ssä ja että joutuisin palvelemaan liikekannallepanossa miespuolisena, käyttäen miehen pukeutumiskoodia. Olen läpikäynyt sukupuolen korjauksen miehestä naiseksi Töölön sairaalassa 29.9.2009.

Tämän johdosta hakeuduin siviilipalvelukseen ja hakeutumiseni vuoksi sain täydennyspalvelusmääräyksen Lapinjärven siviilipalveluskeskukseen ajalle 7.2.-11.2.2011.
Sinällään minulla ei ole mitään vastaan kyseistä koulutusta. Minun majoittamiseni siellä saattaa olla haaste, mutta koulutuskeskuksella on muutama naispaikka. Ongelma on ikäni 47 vuotta. Lain mukaan minulla loppuvat siviilipalveluksen tehtävät 50 vuotta täytettyäni. Työsopimuksen mukaan kertausharjoitukset ovat palkallista poissaoloa.

Mietin vain rahan käytön mielekkyyttä 47-vuotiaaseen naiseen, jonka kustannus kyseiseltä viikolta kohoaa valtiolle noin reiluun 1000 euroon. Palkan lisäksi lasketaan matkat ja ylöspito. Vaikka palkasta vähennettäisiin verot, summa on korkea saatavaan alle 3 vuoden valmiushyötyyn nähden. Eiköhän kriisin sattuessa niitä pommisuojan ovia opi käyttämään ihan ilman koulutusta."

Tänään olin ensimmäistä päivää Lapinjärvellä. Minulle ilmeni ettei täydennyspalvelusvelvollisille ole olemassa mitään viikon koulutuksen jälkeistä käyttöä. Olemme tälle yhteiskunnalle nostoväkeä. Se on sääli, sillä joukkoon mahtuu monenlaista ammattilaista.

Viikko on rangaistusluontoinen, mutta rangaistus kärsitään tapauksessani täydellä palkalla. Aika hauskoihin asioihin tässä tasavallassa on rahaa lapioitavaksi. Tuolla rahalla olisi saanut 10 tuntia avioliitto-/pariterapiaa. Sitä ei korvaa Kansaneläkelaitos edes osin. Mutta Lapinjärven päiväleirille riittää rahaa. Kummalla on enemmän yhteiskuntaa hyödyttävä vaikutus? Se että pienen lapsen vanhemmat löytävät toisensa vai se, että pitoaikansa lopussa olevaa akkaa hassutetaan keskustelemalla teoreettisesti yhteiskunnan uhkista, ikään kuin olisimme poliitikkoja. Huomenna on hätäensiapua, väestönsuojelua ja kuulemma keskustelemme Egyptin tilanteesta. Eläköön Lapinjärven yliopisto ja nimenhuudot sekä politrukin koulutusohjelma.

En todellakaan käsitä miksi olen siellä. Siksikö että synnyin pojaksi, perustin perheen miehenä ja nyt en saisi olla avioliitossa ja tarjota sen suojaa perheelleni? Hallitus kertoo ihmisoikeustuomioistuimessa, että kaksi naista ei voi olla avioliitossa ja siksi minulla on miehen hetu. Ja koska minulla on miehen hetu, olen istumassa tuolla viikon kuin mikäkin ruustinna, kouluttautumassa tehtävään, jota ei ole. Muistutan vain että EIT on edellyttänyt ratkaisuissaan ihmisen sukupuoli-identiteetin tunnustamista. Siinä valossa minun ei kuuluisi olla tuolla.

Ehdotin vetäjälle, että naiset saisivat synnyttämisestään sotilasarvon. Yhdestä tenavasta voisi saada natsan. Minä olen nainen ja täydennyspalveluksessa siksi että olen käynyt aliupseerikoulun. Eikö se olisi yhdenvertaista näin naisten kesken?

Tänään kuulin, että yhden isän piti siirtyä siviilipalvelukseen Suomen armeijan määrättyä hänet kertausharjoituksiin kesken hoitovapaan. Tästä lapsen vuoksi kieltäytymisestä tuli hänelle sakkoa. Hänelle riitti kun armeija totesi, että koti-isyys ei ole peruste välttää kertausharjoitukset.

Silloin kun mies jää kotiin hoitamaan lasta, työssäkäyvä puoliso voisi hoitaa kertausharjoitukset. Niin, ja älkää aloittako taas samaa virttä, että synnyttäminen tasoittaa puntit.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Miten ihmeessä sä oot päässyt noinkin tuleentuneena täti-ihmisenä kertaamaan? Me ollaan about samoja ikiä enkä mä oo koskaan päässy kertausharjoituksiin, vaikka oon parasta A-ryhmää; Coopperin testissäkin juoksen milloin vaan enemmän kuin nykyalokkaiden keskiarvo ja penkiltä nousee satanen.

Heli Hämäläinen

Mä oon katsos Arto systeeminvatkaaja. Systeemi syö päänsä jos sitä häiritään. Nyt söi.

Ehkä näitä palkintoja jaetaan sosiaalisin perustein. Ihmettelen vaan mihin näitä rahoja laitetaan. Ennen tätä tuotantolinjaa siellä oli päihdehoitolaitos ja mamukeskus.

Sinuun Arto ei laiteta rahaa, kun olet hyvässä kunnossa ja valmiina sotaa varten. Sinä maksat tämän ilveilyn.

Tapani Raita

Mikset kieltäytynyt ja valittanut sakoista EIT, minkä olisit naisena varmasti voittanut?

Tämä kurssi on näköjään keksitty rangaistukseksi estämään etteivät kaikki kertausharjoituslaiset ilmoittautuisi siviiliin.
Kertaamisesta voi kieltäytyä eikä pakkokurssille ei tarvi mennä!
Kyllä armeijan käyneistä sivariin siirtyvistä reserviläisistä pitäisi sen verran löytyä miestä, että tällaisesta laittomasta rangaistuksesta yksinkertaisesti kieltäydytään ja valitetaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, joka varmasti kumoaa sakot ja määrää valtion maksettavaksi kovat korvaukset vapaudenriistosta.
Missä piileksii Aseistakieltäytyjäliitto?

Heli Hämäläinen

Minulla on jo yksi EIT case sisällä, nro 37359/09

http://ilga-europe.org/content/download/18948/1223...

Ei riitä rahkeet minulla enempään. Ja se maksaa. Yhteisökantelu ei maksa. Tee sinä se, et tarvitse olla asianosainen.

http://ec.europa.eu/eu_law/your_rights/your_rights...

Heli Hämäläinen

laitan tännekin ohjeet

Jos Suomi EU:n jäsenvaltiona ei noudata Lissabonin sopimuksen myötä sitovaksi tullutta perusoikeuskirjaa

http://eur-lex.europa.eu/fi/treaties/dat/32007X121...

Ongelmia on seuraavien artiklojen kanssa

5 artikla

Orjuuden ja pakkotyön kielto

1. Ketään ei saa pitää orjana tai maaorjana.

2. Ketään ei saa vaatia tekemään pakkotyötä tai muuta pakollista työtä.

49 artikla

Laillisuusperiaate ja rikoksista määrättävien rangaistusten oikeasuhteisuuden periaate

1. Ketään ei saa pitää syyllisenä rikokseen sellaisen teon tai laiminlyönnin perusteella, joka ei ollut tekohetkellä rikos kansallisen lainsäädännön tai kansainvälisen oikeuden mukaan. Rikoksesta ei saa määrätä sen tekohetkellä sovellettavissa ollutta rangaistusta ankarampaa rangaistusta. Jos rikoksen teon jälkeen laissa säädetään lievemmästä rangaistuksesta, sitä on sovellettava.

2. Tämän artiklan määräykset eivät estä panemasta vireille oikeudenkäyntiä henkilöä vastaan ja tuomitsemasta häntä rangaistukseen teosta tai laiminlyönnistä, joka kansakuntien yhteisesti tunnustamien yleisten periaatteiden mukaan oli tekohetkellä rikos.

3. Rangaistus ei saa olla epäsuhteessa rikoksen vakavuuteen.

50 artikla

Kielto syyttää ja rangaista oikeudenkäynnissä kahdesti samasta rikoksesta

Ketään ei saa panna syytteeseen tai rangaista rikoksesta, josta hänet on jo unionissa lopullisesti vapautettu tai tuomittu syylliseksi lain mukaisesti.

---

Eli tuo sakkorangaistuksen määrääminen yhä uudestaan täydennyspalveluksen kieltäytymisen johdosta on perusoikeuskirjan vastainen.

Koko sakon määrääminen ei ole missään suhteessa rikokseen, jossa kieltäydytään 5 artiklan mukaisesta pakkotyöstä.

Jos jotakuta huvittaa kannella, tässä on keissi ja täällä ohjeet

http://ec.europa.eu/eu_law/your_rights/your_rights...

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Sinä pääsit tuulettumaan ja näkemään sisältä päin kuinka turhaa ja turhia ovat nämä "miehet" sivarit. Olet naisena naisellisempi kuin seuranasi olleet näennäismiehet.

K Veikko

“Viikko ... 10 tuntia avioliitto-/pariterapiaa”

Viikko töitä, 10 tuntia tulosta. Taidat olla kunnan tai valtion leivissä.

Heli Hämäläinen

Luulen että sekoitat nyt asioita. Käytimme Väestöliiton seksologia pahimmassa aviokriisissämme ja muistaakseni yhden tapaamisen kustannus oli 100 euroa. Siitä ei Kela korvannut mitään. Silti sijoitus kannatti ja saimme keskusteluyhteyden ja näin lapsellamme on edelleen koti, jossa on molemmat vanhemmat. Tuo sijoitus, noin tuhat euroa, kannatti. On monia aitoja asioita, jotka kannattavat aivan ilman yhteiskunnan rahaa. Tätä halusin sanoa. Olen valtiolla töissä, siksi työehtosopimuksen mukaan saan tästä harjoituksesta täyden tilin.

Mittasin juuri kuumeen lapseltani, joka on 38,4 astetta. Puolisoni jää hoitamaan lastamme (alle 10 v) kotiin, sillä minä joudun ottamaan nyt auton Lapinjärvelle ajettuani nukkumaan yöksi kotiin. Puolisoni joutuu ottamaan taksin, jotta saa lapsen lääkäriin. Kela korvaa vasta 11 euron ylittävän osuuden. Jos jäisin kotiin, täydennyspalvelus keskeytyisi ja joutuisin uudelle 5 pv:n jaksolle, jälleen kerran täydellä palkalla. Pakko on vaan lusia viikko pois.

Heli Hämäläinen

Tänään tiistaina 8.2. oli ensiluokkaista ensiapukoulutusta, josta saa hätäensiapukortin. Aion ilmoittaa siitä työnantajalleni, jolloin se saadaan hyötykäyttöön.

Heli Hämäläinen

Tänään keskiviikkona 9.2. oli hyvin teoriapitoista opetusta kuten väkivallattomuutta ja asevelvollisuuden historiaa. Minun mielestäni kummatkin olisi toteutettavissa mielenkiintoisina etäopetusjaksoina koko ikäluokalle, siis myös varusmiehille. Mutta lähiopetuksessa ei saavutettu mielestäni kovin korkeaa pedagogista tasoa, ei sellaista, jota ei olisi voinut opiskella etäjaksona.

Päivän päätteeksi ajoin kotiin ja kävimme Töölössä lasten terveyskeskuspäivystyksessä jatkamassa tyttären sairauslomaa. puolison työpaikalla varmasti itkevät onnesta.

Heli Hämäläinen

Tänään torstaina 10.2 oli aamupäivällä koulutusta öljyntorjunnasta, jossa esiteltiin WWF:n vapaaehtoistoimintaa. Viranomaisnäkökulma jäi aika kevyelle käsittelylle.

Iltapäivällä ensihoitaja veti hätäensiavun toisen osan ja saimme kaikki hätäensiavun SPR kortin. Paras osa koko jaksosta. Harmi että ettei aika riittänyt ensiapu 1 kurssiin asti.

Heli Hämäläinen

Viimein tuli perjantai 11.2. Aamulla tein tyttärelle aamiaista ja lähdin ajamaan Lapinjärvelle klo 7.30. Tytär jäi sairastamaan kotiin. Saavuin Lapinjärvelle 8.40 ja liikuntakasvatus alkoi klo 9 jatkuen klo 11 saakka. Siinä välissä kerättiin pois täydennyspalveluskortit merkintöjä varten. Kortit palautettiin ennen tunnin päättymistä. Terveyskasvattaja oli hyvä puhuja, mutta Helsingistä asti luennon kuuleminen ei oikein tuntunut rationaaliselta. Maisemat olivat toki ihania vitivalkeassa lumivaipassaan, ja toisaalta on sitä kurjempaakin työtä tullut tehdyksi hintaan 100 euroa tunti, joka oli tämän päivän laskennallinen tuntipalkka. Tällaisen työssäkäyvän palkassa on niin paljon yleiskustannuslisää, kun on tämä perheen arki jostain rahoitettava.

Mutta parasta on, että nyt olen lusinut nuo 5 päivää täydellä palkalla, joka on ikään kuin rangaistus ajattelurikoksestani.

Saavuin puolen päivän jälkeen kotiin ja tytär oli vastassa. Hän oli nukkunut kymmeneen ja oli reipas mutta nuhainen. Kuumettakin oli kuulemma 35,8 astetta. :) Laitoin pyykkikoneeseen lakanat ja pakasteet parvekkeelle ja pakastimen sulamaan. Sota loppui ja arki alkoi.

Toimituksen poiminnat