Heli Hämäläinen Ihmisen kokoisia ihmisoikeuksia

Onko tarkoitus lakkauttaa pakkolaeilla virkamiesten sopimisoikeus?

Hallitus on perääntynyt oikeastaan kaikissa vaatimuksissaan paitsi virkamiesten vuosiloma-oikeudesta, joka lisää työaikaa 8 päivällä ja leikkaa vastaavasti virkamiesten lomarahaa.

Tämä jo olemassa olevien etujen poistaminen on puuttumista omaisuuden suojaan. Se on samalla tavoin ansaittua kuin eläke. Sen riistäminen korvauksetta pakkolailla ei ole oikeusjärjestyksemme mukaista.

Toki ammattiyhdistykset voivat jättää virkamiehet tässä asiassa yksin. Se tarkoittaa kuitenkin, että virkamiehet asetetaan poikkeukselliseen asemaan, jossa heillä ei ole sopimusvapautta puolustaa etujaan vaan valtio yksipuolisesti sanelee virkaehtosopimuksen ehdot.

Jos näin käy, minulla ei ole mitään syytä enää maksaa mitään ammattiyhdistykselle olemattomasta edunvalvonnasta vaan nekin sataset voin käyttää virkavapauspäivien rahoittamiseen. Kyllä valtio ehdot pakkolailla sanelee. Kun pää on auki niin lisää tulee.

Samoin ikälisäjärjestelmä lakkaa lopullisesti olemasta. Jää vain se 30 vuoden XXX killutin. Sen voi työnantaja vapaasti kiinnittää jopoonsa, koska sillä ei ole enää mitään todellista arvoa.

Hyvästi sopimusvapaus ja ammattiyhdistys. Tervetuloa neofeodalismi. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Samaan syssyyn pitäisi perata virkamiehet läpi. Mihin ihmeeseen julkinen sektori tarvitsee esimerkiksi kauppatieteilijöitä? Ymmärrän vielä hoitajat, pollarit ja opet. Mutta kauppatieteilijät ulos ja oikeisiin töihin yksityiselle.

Heli Hämäläinen

Eli haet jonkin sortin pogromia? Miksi juuri kauppatieteilijät? Olen myös opiskellut puolet yo-merkonomin tutkinnosta, esim. hyödyllisiä prosenttilaskuja, joita valtaosa kansasta ei osaa. Voisiko sillä perusteella jatkaa valtiolla, vaikka olenkin Helsingin kauppakorkeakoulun ekonomi?

Pekka Pylkkönen

Kunhan provosoin.

Mutta onhan se veronmaksajille aika hemmetin raskasta että virkamiesten lomaedut esimerkiksi on pitänyt nostaa pilviin. Ja nyt kun viulujen maksajien lompakko on ohentunut niin en kyllä kehtaisi virkamiehenä vaikertaa siitä että jostain joutuu vähän tinkimään.

Mutta vaihdat vain työpaikkaa yksityiselle. Voit neuvotella juuri niin hyvän sopimuksen kuin osaaminen antaa myöten.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #3

Jos olisin tiennyt 20 vuotta sitten olisin saattanut jatkaa yksityisellä. Nyt olen ikäni puolesta jo sekundaa. Työni nykyisellään ei ole ulkoistettavissa.

Yrittäjäksi en ala. Jos irtisanotaan niin maaseudun torppa kutsuu ja saatte elättää minut.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #4

Juu katsos ei se niin voi mennä että saat vain enemmän ja enemmän riippumatta siitä miten palkanmaksajillasi - suomalaisilla veronmaksajilla - kulkee.

Luulisi että ne olisivat merkonomikoulussa jo opettaneet että tyhjästä on paha nyhjäistä.

Olepas nyt reipas äläkä itke. Moni yrittäjä menetti katon päänsä päältä tämänkin kriisin aikana ihan koska sinun palkkasi piti maksaa ennen kuin omat asuntolainat. Ei voinut verottajalle sanoa että nyt ei riitä Helin liksaan rahaa kun liikevaihto tippui 30% ja tulos on pakkasella. Ei, verottaja vaan kylmästi otti talon ja maksoi Helille palkan.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #6

Heli kiittää kaikkia arvontaan osallistuneita. Heli ei kuitenkaan ole siilohallintojuristi vaan tuotantotalouden ja logistiikan tieteilijä. Heli on hauki kultakalalammikossa. Heli pärjää kyllä myös luonnonvesissä.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #7

En minä osaamistasi tai työpanostasi vähättele. Ainoa mikä ärsyttää on tuo asenne ettei mistään voi luopua vaikka kaikki muutkin joutuvat pakon edessä luopumaan. Ei kai kukaan halua huonompia työehtoja tai pienempää palkkaa mutta jos parempaan ei nyt porukalla pystytä, ei siitä kannata stressata.

Pitää vain funtsia että mitä voidaan tehdä paremmin jotta luisu alaspäin pysähtyisi.

Ja kyllä, julkisella puolella tarvitaan ehdottomasti myös hyviä pomoja ja asiantuntijoita. Siellä liikuteltavat rahat ovat niin valtavia, että huonot kaverit tekevät kaikille haittaa.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #8

Minua ärsyttää suunnattomasti paitsi tehtävän palkkaus myös yritys leikata lomien kautta toimeentuloa noin 10 prosenttia. Minuun iskevät nämä niin sanotut säästöt voimakkaimmin, mutta edustamani ryhmä on pieni ja melko pian työelämästä poistumassa. Eli kansantaloudellinen vaikutus on aivan olematon. Kunhan vaan halutaan vittuilla ja kiusata ideologisin perustein.

Ja tämä työajan lisäys todennäköisesti heikentää työssä jaksamista ja aiheuttaa poissaoloja sekä virkavapaita. Ehkä myös ennenaikaista poistumista eläkkeelle. Samoin saatan aloittaa tuottavien sivutoimien hakemisen sekä mahdollisesti spinnautua niihin.

Ikää on ensi kuussa 52 eikä ole velkaa. Pää märkänä ryynääjäksi en enää jaksa lähteä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #9

"mutta edustamani ryhmä on pieni ja melko pian työelämästä poistumassa. Eli kansantaloudellinen vaikutus on aivan olematon."

Akavan laskelmien mukaan lomat lyhenisivät noin 354 000 työntekijältä, joten "olematon" on melkoisen suhteellinen käsite.

"Ja tämä työajan lisäys todennäköisesti heikentää työssä jaksamista ja aiheuttaa poissaoloja sekä virkavapaita."

Mitenkäs ne yksityisellä sektorilla jaksavat lyhyemmillä lomilla? Taitaa julkinen sektori pidemmistä lomista huolimatta pitää piikkipaikkaa poissaoloissa?

Puhumattakaan siitä hiukan hassusta logiikasta, että ensimmäiset 14 vuotta pärjätään lyhyemmällä lomalla, mutta 15 vuoden kohdalla tarvitaan enemmän, koska muuten ei jakseta.

Tuossa kitinässä ei ole mitään muuta sisältöä kuin omien saavutettujen etujen puolustaminen.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #10

Totta hitossa puolustan saavuttamiani lomaetuja. Ne ovat palkkaan verrattavia etuja kuten vapaa autoetu.

Pitkälomalaisia ei ole paljon johtuen esim. siitä ettei yksityisellä työskennelleet saa valtiolla täyteen vuosia kovin pian. En usko tuota lukua. Siinä on laskettu myös ne, jotka voisivat saada pitkät lomat myöhemmin.

Valtiolla ollaan vieläkin 20 vuotta myöhässä esim. etätyön soveltamisessa ja työaika on eräänlaista lusimista. Monet asiat voisi hoitaa kotoa käsin, mutta se vaatisi esimiehiltä aitoa asioiden johtamista ja lisäisi heidän työtään.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #11

"Totta hitossa puolustan saavuttamiani lomaetuja. Ne ovat palkkaan verrattavia etuja kuten vapaa autoetu."

Ottaen huomioon, että julkinen sektori tekee sellaista reipasta 7 miljardin alijäämää, näyttäisi siltä että jotain pitäisi tehdä.

Jos kerran saavutettuihin etuihin ei voi koskea, niin ilmeisesti julkinen talous pitää saada tasapainoon jotenkin muuten, vaikka väkeä vähentämällä. Ehdotan että aloitetaan Hämäläisestä, niin pääsee vertailemaan onko 10% vai 100% leikkaus palkassa ikävämpi juttu. Vai oliko Hämäläisen idea kenties, että muut sopeuttakoon hänenkin puolestaan?

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #12

Ihan sama. Uskon saavani hyvin palkattuja hommia logistiikan ja eurooppaoikeuden soveltamisen ammattilaisena. Työmarkkina-alue on koko EU. Osaamista voi kyllä julkisella puolella hukata. Markkinoilla ei kannata neuvoa ketään, jonka taloudellinen intressi jää 200000 euron arvorajan alle.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Mihin ihmeeseen julkinen sektori tarvitsee esimerkiksi kauppatieteilijöitä?"

Kun tarkastelee julkisen sektorin resurssien käytön tehokkuutta, mieleen tulee että julkinen sektori tarvitsisi enemmänkin kauppatieteilijöitä ja tuotantotalouden dippainssejä jäsenkirjalla varustettujen hallintotieteilijöiden sijaan.

Toimituksen poiminnat