Heli Hämäläinen Ihmisen kokoisia ihmisoikeuksia

Omsorgsoblast

Tänään kuuntelin flunssaisena Soten esittelyä ja siinä tuli esille, että rakkaalla lapsella on kohta ristiäiset; Sote kun on ollut pelkkä työnimi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula kertoi painokkaasti saavutetun mallin olevan juuri suomalaisen ja tänne erityisesti räätälöidysti rakennetun.

Jotta naapurimme ymmärtäisivät, että se on juurikin suomalainen hallintomalli, tarvitaan yksi ja naseva nimi tuolle luomukselle. Ehdotan, että siinä yhdistetään ruotsia ja venäjää, jollaista suomalainen hallintokulttuuri on. Ruotsalaisia emme ole, venäläisiksi emme halua tulla. Olkaamme siis ruotsalais-venäläis-preussilaisia.

Omsorg on huolenpitoa, vaivannäköä. Ilman läntistä huolenpitoa emme pääse hitaasti kehdosta hautaan. Ilman sitä pudotus on nopea kuin nälkäkuolema suurina nälkävuosina. Omsorg toimii pitkienkin matkojen takaa. Tarvittaessa hankitaan luotijunia ambulansseiksi.

Oblast on taas itäisen naapurimme hallinnollinen yksikkö.  Itänaapurimme feodaalisesta tai keskushallintoa korostaneesta sosialistisesta perinteestä on seurannut, että kuntaa valvoo vahva väliporras. Monissa maissa kunnilla ei ole niin laajaa itsehallintoa kuin historialtaan talonpoikaisessa Suomessa. Suomessa kunnat riisutaan tästä itsehallinnosta perustuslaista välittämättä ja siksi tuo nimi oblast on hyvin käyttökelpoinen.

Teen kuitenkin yhden poikkeuksen. Suon savolaisille tässä kulttuuriautonomian. Perinteisesti savolaisia vääräleukoja ei ole saanut yksikään hallitsija ruotuun, vaan savolaiset ovat keksineet sanansa itse. Pitäisi antaa siis Kuopion yrittää, ja jos Savossa ei synny mitään omaperäisempää, olkoon alueen nimi tuo omsorgsoblast. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Huolinta Aakee Laakee I eli HALI. Moternia ja savvoo. I tulee näistä Applen i-jutuista, iMac, iPhone,...ja suomen kielen päätteisyydestä.

Täytyy myöntää, että ehdotuksesi on yksinkertaisempi ja kertoo Suomen aseman.

Heli Hämäläinen

ISO HALI olisi sitten sama kansainvälisenä standardina.

Toimituksen poiminnat