Heli Hämäläinen Ihmisen kokoisia ihmisoikeuksia

Hennalan välikohtauksen faktat ja rikoslaki

Nyt on paljastunut, että ns. huppupää on 19 -vuotias nuorukainen.  Huppupää on rinnastettu välittömästi Ku Klux Klaniin. Pitääkin olla hieman perillä asioista, jotta tunnistaa oikean KKK:n vaatteen. Siinä on nimittäin rinnassa valkoinen risti punaisessa ympyrässä.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ef/KKK.svg/250px-...

Nuorukaisen vaatteessa ei ollut KKK:n tunnusta. Huppu oli pahvitötterö.

Ei ole rikos naamioitua mielenosoituksessa. Olen nähnyt naamareita ja burkhia erilaisissa mielenosoituksissa. Huppupäisyyskään ei ole suoraan rinnastettavissa ääriliikkeisiin. Nimittäin huppua käytetään myös katolisessa pääsiäistapahtumassa Espanjassa.

http://www.valenciavalencia.com/culture-guide/semana-santa/ku-klux-klan-...

Syyttäjän tulee osoittaa toteen Suomen lipun häpäisy. Käsittääkseni lippua ei faktojen valossa ole häpäisty.

 

Sen sijaan ihmettelen, miksei syyttämisessä ole nähty tuon kuljetuksen viranomaisluonnetta. Kuljetushan on ilmeisesti Poliisin järjestämä ja kaikkinainen väkivaltainen haitanteko viranomaiselle on viranomaisen väkivaltaista vastustamista. Vai eikö viranomaistoiminta pidä sisällään viranomaisen järjestämiä kuljetuksia?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

17 luku
Rikoksista yleistä järjestystä vastaan
13 a §
Laiton naamioituminen

Joka yleisellä paikalla järjestettävän yleisen kokouksen tai yleisötilaisuuden yhteydessä taikka muussa yleisön kokoontumisessa yleisellä paikalla esiintyy tunnistamattomaksi naamioituneena ilmeisenä tarkoituksenaan ryhtyä käyttämään henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai vahingoittamaan omaisuutta, on tuomittava laittomasta naamioitumisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi kuukaudeksi.

Heli Hämäläinen

13 a § edellyttää motiiviksi ilmeistä tarkoitusta käyttää henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai vahingoittaa omaisuutta.

Ilmeinen = silminnähtävä; riidaton; varma; hyvällä syyllä uskottava

Pienoislipun kanniskelu ei vielä täytä ilmeisen väkivallan tarkoituksen kriteeriä. Juridisesti tämä on sukua välittömälle vaaralle tai välittömän uhkan alaisuudelle. Pelkkä vaaran mahdollisuus ei luo välitöntä uhkaa eikä väkivallan mahdollisuus tee siitä ilmeistä.

Suomessa on ollut kuokkavieraat -mielenosoituksessa sekä vahingontekoa että naamioitumista.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Vaikea sanoa täyttyykö ehdot kun en ollut paikalla silminnäkijänä. Jos naamioituneena heittelee kiviä ja ampuu raketteja kohti lapsia, ehdot mitä ilmeisimmin täyttyvät.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #3
Niemi Seppo

Eiköhän poliisi ole ajanut nuo lain kohdat jo historiaan. Kadulla liikkuu vahvasti naamioituneita ihmisiä keitä, Poliisin puuttumatta asiaan, puuttumattomuus ennen tapahtuneeseen kaiketi kaataa tämän kohdan, koska jos siitä tuomitaan , on virkarikos tutkinta lähellä seuraavia ohituksia.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Joillekin tilanteesta vastuullisille hallituksen ministereille löytyy myös rikoslaista sopivia kohtia.

4 § (21.4.1995/578)
Törkeä maanpetos

Jos maanpetoksessa

1) aiheutetaan vaara valtakunnan tai sen osan joutumisesta vieraan vallan alaiseksi tai

2) muuten aiheutetaan Suomelle erityisen suurta vahinkoa

ja maanpetos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä maanpetoksesta vankeuteen vähintään neljäksi vuodeksi tai elinkaudeksi.

Heli Hämäläinen

Tämä ei kuulu käsiteltävään asiaan. Kirjoita Oikeuskanslerille.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Veikkaan, että tyyppi saa käyttäytymisohjeita poliisilta ja pienet sakot kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Mielestäni ei kiihottanut kansanryhmää vastaan, sattu vain seisomaan päällä lakana pipo silmillä, Suomenlippu kädessä. Tästä sitten tulisi sakot ?.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Melko paljon meteliä aikalailla pienestä asiasta. Olisiko poliisilla kenties tärkeämpääkin tutkittavaa. Suomessa on tällä hetkellä vain yksi asia jolla tuntuu olevan merkitystä. Siltä ainakin mediaa seuratessa näyttää!

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ei. Poliisi on vastuussa yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta. Rikollisjengien harjoittamaan terrorismiin puuttuminen kuuluu poliisin ydintehtäviin.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Niin, mutta... kyllä Yleä voisi tukistaa hyvin tiukasti:

http://jormamoll.puheenvuoro.uusisuomi.fi/203451-t...

Emme enää katsele ja kuuntele uutisia, vaan Yle-uutisia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kas kun jenkkeihin on uskaltautunut maahanmuuttajia, siellä on Halloweeninä naamiopukupellejä lähiöt mustanaan. Tiedetäänkö että tämä lakanamies heitteli ilotulitteita?

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Itse hän ainakinkiistää heittäneensä kiviä tai ilotulitteita.

3 SPR.n työntekijää oli ollut lähellä kun kiviä oli heitetty, mutta muita ei ole ilmoittautunut, eikä ole ollut mitenkään vaaravyöhykkeellä.

http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/kkk-kaapu...

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Nythän on selvinnyt, että
- Litmasen huputtajat katuvat tekoaan ja ovat valmiit hyvittämään törttöilynsä
- huppupää kaveri on tavattu, kuultu, ja hän pitää tekoaan typeränä päähänpistona
Älkäämme siis lyötyjä lyökö. Rikoslaki ei minua tässä kiinnosta vaan kohtuus.
Eri asia on bussia kivittämeet/tukittaneet ja avustustyöntekijöiden terveyttä vaarantaneet. Mielenosoitusta sellainen toiminta ei ole, vaan pikemmin terrorin yrittelyä.
Meidän pitäisi osata ymmärtää nuorten ylilyöntejä, toisaalta minulta ei heru tippaakaan myötätuntoa aggressiivisen liikehdinnän vähättelijöille, poliitikoille etenkään.
Suurehko rajanylitysaalto on meille uutta, olennaista olisi antaa viranomaisille toimintarauha ja luottaa heidän kykyynsä hoitaa asia, pitkässä juoksussa. Tähän asti tilanteen hallinta on sujunut, alkuyllätystä lukuun ottamatta. Kansalaisliikehdintään ei ole tolkullista aihetta.

Tämä syntynyt tilanne on uusi, on aivan ymmärrettävää että ihmiset ovat huolestuneita. Kysyjille tarvitaan asialliset vastaukset. Sekin on myönnettävä, että kaikkia vastauksia ei ole antaa, tiedämme enemmän vasta kun tulijat on rekisteröity. Tämän kanssa nyt pitäisi elää, myös paikkakunnilla minne uusia vastaanottokeskuksia perustetaan. Paniikin lietsominen on pahinta, autuas sinisilmäisyyskään ei ole hyväksi. Järki ja maltti tässä tarvitaan.

Toimituksen poiminnat