Heli Hämäläinen Ihmisen kokoisia ihmisoikeuksia

Pakolaiset, uudet huutolaiset

Tänään sisäministeri Petteri Orpo piti tiedotustilaisuuden. Tuossa tilaisuudessa esitettiin, että Suomi lisää pakolaisten vastaanottoa 10000 paikalla ja että asianmukaisista tiloista on puutetta.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015082020208418_uu.shtml

Hallitus on ilmoittanut leikkaavansa kansalaisten palveluja niiden kustannuksiin vedoten. Siksi olisikin erityisen tärkeää tässä vaiheessa kertoa kustannukset mahdollisimman läpinäkyvällä tavalla. Mielestäni SPR ei ole ainoa mahdollinen palveluiden toteuttajataho ja SPR:n vastaanottokeskuksien hinnat tulisi olla julkista tietoa. Siis mitä majoittaminen esimerkiksi Mäntän vastaanottokeskuksessa maksaa per henkilö per vuorokausi.

Maahanmuuttoviraston tulisi määrittää vastaanottotoiminnan palvelusitoumuksen sisältö. Siis mitä palveluja tänne sijoitettaville tulee tarjota. Esim. vuode, oma lukittava säilytystila, sen minimikoko sekä wc ja peseytymistilat käytävällä/huoneessa.

Tämän jälkeen halukkaat voivat tarjota tilojaan sekä organisaatiotaan valtiolle. Lisäksi pitäisi selvittää onko lastensuojelun tapainen sijoitusvastaanotto mahdollinen toimintamuoto. Tässä päästäisiin kotoutumaan mikäli perheen tyhjäksi jääneeseen tilaan voitaisiin ottaa yksinäinen turvapaikanhakija. Sellaista voitaisiin tarjota vaihtoehtona ja sitä voitaisiin käyttää sivuelinkeinona esim. maatiloilla, joissa on mahdollisesti tyhjäksi jääneitä hyväkuntoisia tuotantorakennuksia, jotka voitaisiin muuttaa ihmisasunnoiksi pienellä remontilla.

Olisi siis reilua, että eräiden julkisrahoitteisen liiketoiminnan tukemisen sijaan valtio tarjoaisi vastaaonotettavia läpinäkyvän hinnaston perusteella. Se saattaisi olla myös kustannustehokas tapa. Näin ainakin väitetään lastensuojelun perhesijoitusten osalta tapahtuvan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Samalla kun omalta väeltä leikataan niin määrärahoja muualta tuleville lisätään...tuo itsessään voi lisätä maahanmuuttajien syrjintää suomessa

Heli Hämäläinen

Jotta päästään perustuslain mukaiseen toimeentuloon, pitää summien olla läpinäkyviä, jotta niistä voidaan päättää poliittisesti. Jos rahat suhmuroidaan auttamishalun takana, voi olla että ihmiset ulkoistavat tämän ikäväksi koetun asian jollekin järjestölle, joka ei avaa kulurakennettaan julkisesti.

Tiedoksi, että isoäitini oli huutolaislapsi ja sukulaisissa on sukuun tulleita evakoita. Joten puute on ollut sukupolvien muistissa. Ihmisiä olemme kaikki ja perustarpeet pitää hoitaa oli kysymyksessä pakolainen tai oman maan vanhus. Kaikki samalle viivalle, positiivinen syrjintä myrkyttää kaiken. Toistaiseksi mummot hallitsevat leipäjonoja.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eihän harkinnanvarainen ennaltaehkäisevä toimeentulotukikaan ole julkista -tietoa, vaan on intimiteettisuojan takana.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

En haluaisi kommentoida, mutta tänään uutisissa raotettiin hieman verhoa.

TV-uutisten mukaan turvapaikkapäätöstä odottavan kulut valtiolle ovat 15.000€/v. Mutta sitä ei kerrota, mistä tämä summa koostuu kullakin paikkakunnalla tai kussakin keskuksessa, ja onko muunkinlaisia laskennallisia arvioita.
15.000€/v x 15.000 hakijaa antaisi vuositasolla summaksi 225 milj.€/v julkisuudessa olleiden tietojen perusteella.
Palautettaville korvattavat matkat ja rahat eivät näy uutisen arvioissa mitenkään. Niitähän annettiin taannoin mm. romaneille, jotka palasivat kotimaihinsa.

Avoimuudelle olisi todellakin tarvetta, jottei ajauduta tällaiseen turkulaiseen käytäntöön, jossa tilattu tutkimus pyrittiin salaamaan, vaikka sen vaikutus oli luokkaa 37 milj.€/v (2009). Se taas vastasi suurinpiirtein kaupungin budjetin velalla katettavaa alijäämää.
https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou...

Ehkä Suomen pitäisi muiden kuin omien kansalaistensa osalta miettiä uudestaan etuuksien perusteita ja määrää? Jos se vaatii muutoksia lakeihin, niin sitten tehdään tarkistuksia. Nämähän vaihtelevat joka tapauksessa maittain, joten ei kyseessä oli kovin tavaton 'uudistus'.

Heli Hämäläinen

Miksi et haluaisi kommentoida? Ei turvapaikkapäätöstä tarvitsisi odotella missään internaatissa. Riittää lämmin yösija sekä mahdollisuus ylläpitää kirjeenvaihtoa sukulaisiinsa. Esimerkiksi puolisoni opiskelukämpässä, joka oli omakotitalon vintillä, suihku oli ulkokautta kellarissa ja kunnon suihku Mäntän uimahallissa.

Mielestäni paremman majoituksen saisi maksaa itse. Näin se pelittää myös suuressa maailmassa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Olen toki jo ehdottanut lakkautettujen varuskuntien po. käyttöön sopivia tiloja tähän. Punkka, ruoka, liikuntatilat, leffateatteri, urheilukenttä, osassa uimahalli/ uimaranta, saunat jne. Ja aterioiden osalta täysihoito sekä illaksi Sotilaskoti eli kahvila hyvine palveluineen.

Rahan osalta sopinevat varusmiehen edut:
"Varusmiesten päivärahat nousivat aikaisemmasta10–20 sentillä. Jatkossa alle 165 vuorokautta palvelleiden varusmiesten päiväraha on 5,10 euroa".

Toki vastineeksi varusmiehet tekevät täyttä työpäivää. Mutta eiköhän uusillekin asukkaille järkevää tekemistä löydy? ;-)

Käyttäjän SimonWahlroos1 kuva
Simon Wahlroos

Vihdoinkin töitä kaikille täysi-ikäisille suomalaisille!!! Hae itsellesi pakolainen puolisoksi perustamalla ihmissalakuljetusyritys nettiin. Tulot 15 000€ puhtaana käteen per kyyditettävä.. Muista tehdä avioehto ja erota jos asiakassuhde käy vähänkin hankalaksi tai tarvitset lisätuloja uuden mersun ostoon seuraavasta asiakkaasta, joka kannattaa valita idästä esim. Ukrainasta jos haluaa auttaa samalla sukulaiskansoja Suomen sosiaaliturvan avulla, jonka takaa heille Petteri Orpo.

https://www.suomenuutiset.fi/ei-ihme-etta-valimere...

http://simonwahlroos1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/200...

Heli Hämäläinen

Mielestäni Petteri Orpo voisi ottaa kantaa myös leipäjonoissa olevien ihmisten toimeentulon perustuslain mukaisuuteen. Perustuslaki kun koskee yhdenvertaisesti kaikkia (PL 6 §).

Esittämäni palvelusitoumuksen auki kirjoittaminen voisi hyvin hillitä tällaista luksuksella mainostamista. Tällöin olisi tietoa minkä tasoista majoitus on.

Toimituksen poiminnat