Heli Hämäläinen Ihmisen kokoisia ihmisoikeuksia

Monikulttuurisuus ja maan tapa

Olen katsonut maahanmuuttajataustaa isoäitini silmin. Hän oli Yhdysvaltain kansalainen. Amerikansuomalainen yhteisö oli yksi kupla Yhdysvaltojen etnisessä kuplastossa. Yhteisössä hoidettiin suomalaisten asiat, soviteltiin ja harvoin tarvittiin mitään poliisia tai tuomioistuinta. Asiat sovittiin yhteisön sisällä. Englanninkielisiä puolisoita tai lapsia kutsuttiin nimellä "kielinen". Etniseen vähemmistöön kuuluva eli samaan aikaan suomalaisessa yhteisössä ja USA:ssa.

Suomalaisessa kulttuurissa on leimallista edelleenkin yhteisöllisyys ja talonpoikaisuus. Nimittäin historiallisesti "bonde" on ollut iso herra maaseudulla. Hän on ylläpitänyt usean ihmisen elämän edellytyksiä torppareista mäkitupalaisiin, renkeihin ja loisiin. Siksi oli tavallista kristillisyyttä jakaa omastaan ja huolehtia että kaikki pääsivät talven yli. Koska se oli kaikkien etu.

Tähän liittyvät tietyt sosiaaliset tabut. Sosiaaliturva oli jotenkin ansaittava eikä vetelehtimistä suvaittu. Myöhemmin 1900 -luvulle tultaessa tämä asetelma alkoi hajota pääomavaltaistumisen ja teollistumisen myötä. Myös moraalikäsitykset muuttuvat. Myös kirkon asema muuttui, tuli maallinen paikallishallinto, kunnat.

Onko tulevaisuutemme amerikkalainen kuplasto vai onko se suomalaiskansallinen ja talonpoikainen? Vai joku aivan muu?

Itse viihdyn oman kulttuurini kuplassa. Toki harjoitan tavanomaista kanssakäymistä niin työssä kuin vapaa-ajalla ja yritän olla ystävällinen ihmisille. Silti en tarvitse enää tällä iällä erityisesti mitään uutta elämääni. Mutta toki kanssakäyminen on tuonut toisinaan rikkautta elämääni. Se on tullut omasta tahdostani ja omien kanavieni kautta, ei pakottamalla ulkopuolelta.

Millainen on tulevaisuuden monikulttuurinen Suomi? Millaiset ovat ne maan tavat, joihin tänne tulevien tulisi sopeutua? Kuka uskaltaa kirjoittaa tuon maan tavan auki?

Talonpoikaisuudesta on jäänyt osuustoiminnallisuus, suojeluskuntaperinne sekä metsästysseurat, työväen kulttuuri muovasi ne työväen osuuskunniksi, työväen yhdistyksiksi sekä ammattiyhdistyksiksi. Miten tämä kaikki muuttuu kun kriittinen massa ylittyy ja tulokasväestö ottaa vetovastuun?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Heli Hämäläinen

Olennaista on vapaaehtoisuus. Eivät nuo KKK -veteraanit halua sulautua.

Heli Hämäläinen

Eipähän tullut keskustelua. Kun ei keskustella niin eletään poteroissa. Kuvannollisesti ja poliittisesti siis. :)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No yritetään vähän myöhemmin. Kirjoituskilpailu mikä on maan tapa. Just nyt on tää kohu. Ja eiks tässä kohussa sitä yhdeltä kantilta muotoilla?

Heli Hämäläinen

Joo vaikuttaa maan tavalta, siis vuorohuutelu ja ohipuhuminen. Väestöryhmät eivät ole kyenneet dialogiin vaan ollaan ajauduttu lakkoihin tai jopa käsikähmään, kerran jopa Euroopan verisimpään sisällissotaan.

Toisaalta Immosen edustama Suomen Sisu hyvin toteuttaa monikulttuurisen kuplayhteiskunnan vaatimukset. Se on oma kuplansa siinä missä anarkistit omansa ja maahanmuuttajamuslimit omansa. Yhteisölliseen ja moderniin ihmisoikeuksia toteuttavaan valtioon uskovana katson kauhulla tällaista keskustelua. Mutta parempi vuorohuutelukin kuin täydellinen vaikeneminen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mä mäen että tässä kuitenkin purkautui joku jännite. Ensin pitää jännitteen purkautua ennen kuin aletaan puhumaan. Ja ne jotka hyötyy jakautumisesta kupliin eivät kuitenkaan puhu yli rajojen.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #6

Tässä on suurinpiirtein kehityskulku:

(moni)kulttuurirelativismi = luovutaan yksilön oikeuksista ja niiden puolustamisesta ja mennään kollektiivisesti puolustettaviin ryhmän etuihin.

Kehityskulku

metsästysseura -> ammattiyhdistys -> oma etninen imetys/imutusryhmä

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Teoreettista. Persujen ongelma on rakkauden puute. Suomalaiset eivät kelpaa heille. Tämä on päälimmäimen tunne kaikissa heidän ulostuloissaan. Muut puolueet oikealla ja vasemmalla ovat rennon hyväksyviä suomalaisia kohtaan.

Toimituksen poiminnat