Heli Hämäläinen Ihmisen kokoisia ihmisoikeuksia

Monikulttuurisuus ja maan tapa

Olen katsonut maahanmuuttajataustaa isoäitini silmin. Hän oli Yhdysvaltain kansalainen. Amerikansuomalainen yhteisö oli yksi kupla Yhdysvaltojen etnisessä kuplastossa. Yhteisössä hoidettiin suomalaisten asiat, soviteltiin ja harvoin tarvittiin mitään poliisia tai tuomioistuinta. Asiat sovittiin yhteisön sisällä. Englanninkielisiä puolisoita tai lapsia kutsuttiin nimellä "kielinen". Etniseen vähemmistöön kuuluva eli samaan aikaan suomalaisessa yhteisössä ja USA:ssa.

Suomalaisessa kulttuurissa on leimallista edelleenkin yhteisöllisyys ja talonpoikaisuus. Nimittäin historiallisesti "bonde" on ollut iso herra maaseudulla. Hän on ylläpitänyt usean ihmisen elämän edellytyksiä torppareista mäkitupalaisiin, renkeihin ja loisiin. Siksi oli tavallista kristillisyyttä jakaa omastaan ja huolehtia että kaikki pääsivät talven yli. Koska se oli kaikkien etu.

Tähän liittyvät tietyt sosiaaliset tabut. Sosiaaliturva oli jotenkin ansaittava eikä vetelehtimistä suvaittu. Myöhemmin 1900 -luvulle tultaessa tämä asetelma alkoi hajota pääomavaltaistumisen ja teollistumisen myötä. Myös moraalikäsitykset muuttuvat. Myös kirkon asema muuttui, tuli maallinen paikallishallinto, kunnat.

Onko tulevaisuutemme amerikkalainen kuplasto vai onko se suomalaiskansallinen ja talonpoikainen? Vai joku aivan muu?

Itse viihdyn oman kulttuurini kuplassa. Toki harjoitan tavanomaista kanssakäymistä niin työssä kuin vapaa-ajalla ja yritän olla ystävällinen ihmisille. Silti en tarvitse enää tällä iällä erityisesti mitään uutta elämääni. Mutta toki kanssakäyminen on tuonut toisinaan rikkautta elämääni. Se on tullut omasta tahdostani ja omien kanavieni kautta, ei pakottamalla ulkopuolelta.

Millainen on tulevaisuuden monikulttuurinen Suomi? Millaiset ovat ne maan tavat, joihin tänne tulevien tulisi sopeutua? Kuka uskaltaa kirjoittaa tuon maan tavan auki?

Talonpoikaisuudesta on jäänyt osuustoiminnallisuus, suojeluskuntaperinne sekä metsästysseurat, työväen kulttuuri muovasi ne työväen osuuskunniksi, työväen yhdistyksiksi sekä ammattiyhdistyksiksi. Miten tämä kaikki muuttuu kun kriittinen massa ylittyy ja tulokasväestö ottaa vetovastuun?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat