Heli Hämäläinen Ihmisen kokoisia ihmisoikeuksia

Lääkärin arvovallan väärinkäyttöä

Facebookista poimittua:

Sirpa Asko-Seljavaara

"Transsukupuoliset henkilöt ovat saaneet paljon huomiota viime aikoina. Heillä on oikeus psykiatriseen hoitoon ja sukupuolen korjausleikkaukseen, mikäli psykiatri sen katsoo aiheelliseksi. Diagnostiikka ja hoito on keskitetty Tampereen ja Helsingin yliopistollisiin sairaaloihin, koska transseksualismi on harvinainen (150 ihmistä Suomessa) ja hoidot ja leikkaukset ovat vaativia ja monimutkaisia.

Kun henkilö on saanut pitkään hormonihoitoa ja sukuelinten korjauksia on tehty, on hän steriili eli hän ei voi saada lasta. Miehestä naiseksi henkilöltä poistetaan kivekset ja kivespussista muotoillaan vagina ja häpyhuulia. Hänellä ei siis voi olla siittiöitä.

Naisesta mieheksi henkilöltä poistetaan munasarjat tai ne kutistuvat hormonihoidon seurauksena. Penis rakennetaan yleensä mikrokirurgisia menetelmiä käyttäen. Leikkaus on vaativa, minkä vuoksi se on keskitetty yhteen paikkaan Suomessa (HYKS).

Periaatteessa naisesta mieheksi muutetulla henkilöllä voi olla kohtu, mutta hänellä ei ole ulkoisia sukuelimiä. Olisi epäeettistä yrittää saattaa tällaista miestä raskaaksi keinohedelmöityksen avulla, sillä epäonnistuminen ja epämuodostumat olisivat todennäköinen seuraus.

Transsukupuolinen henkilö, joka on läpikäynyt vaikeat ja vaativat hoidot, ei voi lisääntyä. Se on hänen valintansa."

Lähde: https://www.facebook.com/sirpa.askoseljavaara/posts/10153006347822760?fref=nf&pnref=story

 

En pääse kommentoimaan hänen kirjoitustaan, mutta hän lääkärinä varmaan tietää, että on leikkauksia, jotka vievät ihmiseltä esimerkiksi liikuntakyvyn. Koska näin saatu liikuntakyvyttömyys on oma valinta niin yhteiskunta säästää pitkän pennin kun ei tarvitse kuntouttaa tai hankkia mitään laitteita avuksi, koska liikuntakyky on mennyt potilaan suostumuksella.

Transsukupuolinen ihminen on ihminen, jonka primääri lisääntymiskyky menee lääketieteellisten hoitojen tuloksena, mutta juridinen hedelmättömyys lakisääteisenä vaatimuksena tarkoittaa samaa kuin säädettäisiin laki, jolla pyörätuolipotilaat sidottaisiin sänkyynsä.

Transsukupuolinen nainen voi saada myös leikkauksen jälkeen lapsia, mikäli hän käyttää omia pakastettuja sukusolujaan. Naistenklinikka on syyllistynyt ihmisoikeuksien polkemiseen ylitulkittuaan lakia, jonka perusteella evättiin transnaiselta mahdollisuus tallettaa sukusolujaan, joka on normaali proseduuri esim. kivessyöpien tapauksessa. Myös muut hedelmöityshoitoja antaneet yksityiset klinikat ovat seuranneet esimerkkiä. Meillä on oikeasti ongelma tässä maassa. Tällaiset sirpaaskoseljavaarat voivat levittää tällaista lainvastaista käytäntöä, joka on oikeasti eugeniikkaa. Todettakoon tilanne, että tässä maassa naispari voi käyttää kenen tahansa muun luovuttajan sukusoluja paitsi ei transsukupuolisen naisen omia sukusoluja. Ja jos se on tohtori Mengelestä kiinni, ei voi jatkossakaan.

Pääministeri Stubbia lainatakseni, VMP.

 

PS. termi transseksualismi ei ole modernia kieltä vaan oikea termi on transsukupuolisuus

 

EDIT: Nostan tämän tasa-arvovaltuutetun lausunnon hedelmöityshoidoista transsukupuolisille ihmisille tänne ylös tekstiin:

Tasa-arvovaltuutetun lausunto

Transsukupuolisten ihmisten oikeus hedelmöityshoitoihin (TAS 297/2013, annettu 22.8.2013)

02.09.2013
Tasa-arvovaltuutetun saamien ilmoitusten mukaan pareille, joissa toinen puolisoista on transsukupuolinen, ei ole annettu hedelmöityshoitoja transsukupuolisen henkilön omilla tai ulkopuolisen luovuttajan sukusoluilla. Tilanteissa on myös ollut epäselvyyttä siitä, kuuluuko hoitojen antaminen yksityisille vai julkisille terveyspalvelujen antajille. 

Tasa-arvovaltuutetun kanta on, että hedelmöityshoitojen epääminen pareilta sen vuoksi, että toinen puolisoista on transsukupuolinen, asettaa heidät tasa-arvolaissa kielletyllä tavalla eriarvoiseen asemaan sukupuolen perusteella. 

Hedelmöityshoidoista annetun lain mukaan hedelmöityshoitoa voivat saada heteroparit, naisparit ja yksin elävät naiset. Hedelmöityshoitolaissa ei ole todettu, että hoidon antamisen esteenä olisi hoitoa saavan transsukupuolisuus. Se, voidaanko lapselle turvata hedelmöityshoitolaissa edellytetyllä tavalla tasapainoinen kehitys, on arvioitava transsukupuolisten henkilöiden ja heidän puolisoidensa kohdalla samoja periaatteita noudattaen kuin muidenkin hedelmöityshoitojen avulla vanhemmiksi haluavien kohdalla. 

Tasa-arvovaltuutetun käsityksen mukaan transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta annetun lain lisääntymiskyvyttömyyttä koskeva säännös liittyy vain juridisen sukupuolen vahvistamisen edellytyksiin sukupuolen korjauksen yhteydessä, eikä sen voida tulkita ulottuvan vaikutuksiltaan sen laajemmalle. Sillä ei voida siten esimerkiksi perustella hedelmöityshoitojen antamatta jättämistä pareille, joissa toinen puolisoista on transsukupuolinen. Säännöstä ei voida tulkita laajentavasti senkään vuoksi, että sen voidaan katsoa olevan ristiriidassa perustuslain säännösten, kuten esimerkiksi henkilökohtaisen koskemattomuuden periaatteen toteutumisen kanssa. Sosiaali- ja terveysministeriö on asettamassa työryhmän selvittämään tämän lain muutostarpeita. Työryhmä aloittaa toimintansa syksyllä 2013. 

Kiireettömän hoidon perusteissa on suositus olla antamatta hedelmöityshoitoja julkisen terveydenhuollon puolella niissä tilanteissa, joissa lapsettomuuden taustalla on sterilisaatio. Tasa-arvovaltuutettu katsoo, että suositusta ei voida soveltaa, jos sterilisaatio on tehty transsukupuolisuuteen liittyen. Sterilisaatio ei ole transsukupuolisten henkilöiden oma valinta, sillä se on seurausta sairauden hoitoon annettavista lääketieteellisistä hoidoista tai se on tehty translaissa säädetyn juridisen sukupuolen vahvistamisen edellytysten täyttämiseksi. Transsukupuolisten henkilöiden tilannetta ei voida rinnastaa muista syistä steriloitujen henkilöiden tilanteeseen.

http://www.tasa-arvo.fi/tasa-arvovaltuutettu/lausuntoja/lausunto/-/view/...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Mikael Kerokoski

Oli se ennen niin helppoa; jos tädillä oli munat niin se oli setä.

Heli Hämäläinen

Kaikki eivät ota kaikkia hoitoja, ihmisellä on itsemääräämisoikeus omaan kehoonsa. Tämä tarkoittaa ettei transmiehet halua välttämättä sukuelinkirurgiaan, koska lopputulos ei ole aina tunteva.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Tämä ankeuttava diskurssi havainnollistaa osaltaan niitä syitä, joiden vuoksi kaikki asianosaiset eivät halua sukupuolen ja seksuaalisuuden kysymyksissä olla missään tekemisissä sen enempää lääketieteen kuin pohjoismaisen tasa-arvopolitiikankaan kanssa.

Tässä transkeskustelussa ei ole mitään hauskaa tai seksikästä.

Monille transihmisille maailmassa kyse on kuitenkin nimenomaan seksuaalisuudesta ja seksistä, vaikka Pohjoismaissa aina halutaan toteuttaa "seksistä sukupuoleen" -politiikkaa, jolla päästään luontevasti liittymään naisten asemaa ajavaan tasa-arvopolitiikkaan.

Heli Hämäläinen

Odotan innolla tutkimustietoa väitteillesi. Transsukupuolisten narratiivi sisältää tiedostamisen joskus lapsena, sinnittelyvaiheen, jossa jotkut perustavat jopa perheen, ja uupumisen, jolloin ei enää jaksa sinnitellä vaan sielu vaatii totuuden julkistamista ja elämistä omana itsenä. Viimeistään hoitojen myötä lentää ulos kaapista ja valitettavan useat myös parisuhteestaan.

Taidat käyttää seksiä vain retorisena keinona. Missä tässä on seksikkyyttä? Kysymyksessä on lääketieteen tuntema tila. Mutta toki lääketieteen myös tuntema tila, raskaus on myös seksiä jos oikein hakemalla seksiä haetaan.

Seksillä liioitteleminen ja kärjistäminen ei vaan tee oikeutta tosielämälle, jossa transsukupuolinen joutuu tasapainoilemaan muutosprosessinsa kanssa. Jotain minusta kertoo se, että muutosprosessista huolimatta olen onnistunut säilyttämään parisuhteeni ja perheeni, asuntoni ja työpaikkani.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Arvostan ihmisoikeustyötäsi.

Transihmisten (trans in general) omassa kirjallisuudessa esitetään vaihtoehtoja, joita on lukuisia ja joissa kaikissa on jotakin haittaa tai riskiä.

Yksi suuntautumisvaihtoehto on luottaa henkensä lääketieteen käsiin, ryhtyä operaatioihin ja sellaisiin muutosprosesseihin sekä kantaa tämän riskit.

Sitten on muita, muistinvaraisesti

"claim the transsexuality if the self; taking the risk of living outside the body" (lähde 2005).

Transihmisillä on usein oma valtaväestöstä poikkeava huumorintajunsa sekä erilaisia seksitraditioita. Ei ole kovin kivaa, jos sanotaan että eihän teillä voi olla hauskaa ja seksikästä jos on noin paljon pahoja ongelmia. Monilla kuitenkin on.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #7

Oman kehon ulkopuolella eläminen on yksi tapa selviytyä. Tämä tarkoittaa kehon häivyttämistä mielestä ja siinä on vaara joutua mielenterveydellisiin ongelmiin. Ihmisen minuus voi särkyä jos elää psykoosinomaisessa tilassa.

Itse yritin purkaa tätä transvestismiin onnistumatta siinä, koska olin vain onnettomampi naiseksi pukeutuneena, tunsin väärän kropan ahdistusta. Toisaalta vuosikymmenten ajan kestänyt itsen kieltäminen oli johtanut negatiiviseen minäkuvaan ja naiseus oli jäsentymätöntä. Olihan tyttö suljettu umpioon eikä se päässyt sosiaalistumaan ja kasvamaan. Minulle valkeni etten kykene vetämään koko ikääni rooleja vaan minun on saatava kaikki yhteen ja sen jälkeen olinkin yhdistynyt ja tunsin itseni vapaaksi. Sen jälkeen en ole koskenutkaan sukupuolirooleihin.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

"Transsukupuolinen henkilö, joka on läpikäynyt vaikeat ja vaativat hoidot, ei voi lisääntyä. Se on hänen valintansa."

Asko-Seljavaara on täysin väärässä. Lisääntymiskyvyn menetys ei ole yksilön valinta, se on järjestelmän epäoikeudenmukainen ja epäinhimillinen vaatimus. Harmi, ettei Asko-Seljavaaran kirjoitusta pääse kommentoimaan, koska on täysin mahdollista, että hän sopivasti haastettuna ymmärtäisi joustavamman ajattelun oikeutuksen. Ymmärtäisi siitäkin huolimatta, että paheksui parrakkaan naisen (parrakkaan transvestiittimiehen) Euroviisuvoittoa, koska parrakkaat naiset saattavat olla vakavasti sairaita...

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Vanhaa keskusteluun uusi lainaus.
"Ensinnäkin: pakkosterilisaatiota ei yksinkertaisesti ole olemassa. Sterilisaatio on lääketieteellisten transhoitojen väistämätön sivuvaikutus eli sinä et voi läpikäydä sukupuolenvaihdosta tulematta sen ohessa steriiliksi. Toiseksi: sukupuolenvaihdoshoidot ovat vapaaehtoisia.
...
Jos lisääntymiselimistöäsi ei ole leikkauksilla peukaloitu, niin voit koska tahansa lopettaa hormonien käytön, antaa alkuperäisen hormonitoimintasi elpyä ja tehdä lapsen.
En väitä, etteikö Suomen transhoitosysteemiä voisi kritisoida ihan aiheestakin, mutta voitaisiinko perustaa keskustelu ja kampanjointi faktoille, jookoskookos?"
https://mustaorkidea.blogspot.com/2018/10/pakkoste...

Heli Hämäläinen

Tasa-arvovaltuutetun lausunto

Transsukupuolisten ihmisten oikeus hedelmöityshoitoihin (TAS 297/2013, annettu 22.8.2013)

02.09.2013
Tasa-arvovaltuutetun saamien ilmoitusten mukaan pareille, joissa toinen puolisoista on transsukupuolinen, ei ole annettu hedelmöityshoitoja transsukupuolisen henkilön omilla tai ulkopuolisen luovuttajan sukusoluilla. Tilanteissa on myös ollut epäselvyyttä siitä, kuuluuko hoitojen antaminen yksityisille vai julkisille terveyspalvelujen antajille.

Tasa-arvovaltuutetun kanta on, että hedelmöityshoitojen epääminen pareilta sen vuoksi, että toinen puolisoista on transsukupuolinen, asettaa heidät tasa-arvolaissa kielletyllä tavalla eriarvoiseen asemaan sukupuolen perusteella.

Hedelmöityshoidoista annetun lain mukaan hedelmöityshoitoa voivat saada heteroparit, naisparit ja yksin elävät naiset. Hedelmöityshoitolaissa ei ole todettu, että hoidon antamisen esteenä olisi hoitoa saavan transsukupuolisuus. Se, voidaanko lapselle turvata hedelmöityshoitolaissa edellytetyllä tavalla tasapainoinen kehitys, on arvioitava transsukupuolisten henkilöiden ja heidän puolisoidensa kohdalla samoja periaatteita noudattaen kuin muidenkin hedelmöityshoitojen avulla vanhemmiksi haluavien kohdalla.

Tasa-arvovaltuutetun käsityksen mukaan transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta annetun lain lisääntymiskyvyttömyyttä koskeva säännös liittyy vain juridisen sukupuolen vahvistamisen edellytyksiin sukupuolen korjauksen yhteydessä, eikä sen voida tulkita ulottuvan vaikutuksiltaan sen laajemmalle. Sillä ei voida siten esimerkiksi perustella hedelmöityshoitojen antamatta jättämistä pareille, joissa toinen puolisoista on transsukupuolinen. Säännöstä ei voida tulkita laajentavasti senkään vuoksi, että sen voidaan katsoa olevan ristiriidassa perustuslain säännösten, kuten esimerkiksi henkilökohtaisen koskemattomuuden periaatteen toteutumisen kanssa. Sosiaali- ja terveysministeriö on asettamassa työryhmän selvittämään tämän lain muutostarpeita. Työryhmä aloittaa toimintansa syksyllä 2013.

Kiireettömän hoidon perusteissa on suositus olla antamatta hedelmöityshoitoja julkisen terveydenhuollon puolella niissä tilanteissa, joissa lapsettomuuden taustalla on sterilisaatio. Tasa-arvovaltuutettu katsoo, että suositusta ei voida soveltaa, jos sterilisaatio on tehty transsukupuolisuuteen liittyen. Sterilisaatio ei ole transsukupuolisten henkilöiden oma valinta, sillä se on seurausta sairauden hoitoon annettavista lääketieteellisistä hoidoista tai se on tehty translaissa säädetyn juridisen sukupuolen vahvistamisen edellytysten täyttämiseksi. Transsukupuolisten henkilöiden tilannetta ei voida rinnastaa muista syistä steriloitujen henkilöiden tilanteeseen.

http://www.tasa-arvo.fi/tasa-arvovaltuutettu/lausu...

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Kun en tästä(kään) asiasta mitään käsitä, niin kysyttävä kuitenkin on että miten luultavaa esmes tollaset epämuodostumat, yms. ongelmat olisivat?

Jotenkin tuntuu kuitenkin aika järkyttävältä että pakotetaan johonkin sterilisaatioon, kuten aikoinaan taidettiin tehdä joidenkin "tylsämielisten tjms." kohdalla. Pyydän anteeksi varmuuden vuoksi tuota sitaateissa olevaa, en vaan keksinyt mitään parempaakaan, joten nappasin tuolta esitteestä.
Ei tällainen "tavis" pysty varmasti ikinä käsittämään montako tappelua tuossa on saatu käydä vuosien mittaan ja miten monelle pitänyt kertoilla asioistaan.
Vahva olet ihmisenä ja hienoa että jaksat puolustaa oikeuksianne.

Heli Hämäläinen

Tämän ilmiön taustalla näyttäisi olevan somaattiset syyt eli neurologia. Aivot muokkautuvat sikiökehitysvaiheessa maskuliinisiksi, feminiinisiksi tai jäävät niiden välille. Tämä tuottaa ihmiselle mahdollisesti kehoonsa sopimattoman sukupuoli-identiteetin. Kun transvestismi on yleisyydeltään noin 5-10% väestöstä, transsukupuolisuus on jotain 1/3200 - 1/5000, eli huomattavasti harvinaisempaa. Kuitenkin yleisempää kuin esim. MS-tauti.

Kärjistetysti sanottuna transsukupuolisia ihmisiä syntyy yksi jokaiseen kaupunginosaan, suurimpiin 2 tai 3. Kysymys on hyvin pienestä ryhmästä, mutta se sotketaan seksuaaliseen suuntautumiseen ja homokysymykseen ja vielä sen jälkeenkin ei ymmärretä että transihminen voi lisääntyä ainoastaan sillä kropalla minkä sai syntymässään. Siksi minäkin olen isä vaikka nainen olenkin.

Kiitän kehuista.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mitä eroaon maskuliinisilla ja feminiinisilla aivoilla?

Mikael Kerokoski

Maskuliiniset aivot suuntautuvat tieteisiin, feminiiniset hoitoaloille.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kyseessä on kulttuuriperinne pikemmin kuin aivojen ominaisuus. Miehet pärjäävät hoitoaloilla ja naiset tieteissä.

Heli Hämäläinen
Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onko sukupuolidentiteetin kokeminen välttämätöntä?

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #16

Sukupuoli-identiteetin kokeminen on osa yksilön tietoisuutta itsestään. Toki tässäkin on savua ja peilejä siten, että ihminen voi yrittää kieltää identiteettiään esimerkiksi voimakkaan painostuksen tai omaksutun normiston, esim. uskonnollisuuden alaisena. Jos ihminen ehdollistetaan inhoamaan erilaisia ihmisiä, henkilö voi kokea poikkeavuutensa ahdistavaksi ja sublimoida sen esimerkiksi machoiluun tai väkivaltaiseen käyttäytymiseen.

Ja toki tajuttomana ihminen ei koe sukupuoli-identiteettiä eikä juuri muutakaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #17

Käsittääkseni sukupuoli-identiteetti on olennaisesti sosiaalisesti määritelty. Kasvatetaan enemmän tai vähemmän määriteltyyn rooliin biologisten tunnusmerkkejen perusteella.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #18

Tämä on väärä käsitys. Tiedän, että tällainen näkemys on suosiossa mm. feministien keskuudessa. Ja David Reimerin tapauksessa oletettiin sukupuolen olevan opittua. David Reimer päätyi kuitenkin itsemurhaan.

http://fi.wikipedia.org/wiki/David_Reimer

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #19

Kyllä sukupuoliroolit ovat opittuja, ne vaihtelevat paljonkin eri kulttuureissa. Mitään synnynäisiä rooleja ei ole olemassa.
Jos kuvittellaan kultttuuria jossa mitään opittuja sukupuolirooleja ei olisi, kokisiko mahdollinen transsukupuolinen olonsa yhtä ahdistavaksi väässä kropassa?

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #20

Nyt pitää erottaa kaksi asiaa

1) mikä kulttuurillisesti on ns. poikien rooli ja mikä on ns. tyttöjen rooli. Tämä tarkoittaa pahimmillaan stereotypioita, jossa pojat kasvatetaan kirvesmiehiksi ja tytöt sairaanhoitajiksi

2) vahvistetaanko lapsen itsensä kokemaa sukupuolta vai torjutaanko se

Usein yritetään kieltää lapsen käsitys itsestään ja kuvitellaan, että kasvattamalla lapsi kirvesmieheksi, hänestä tulee poika.

Tulee todennäköisesti kirvesnainen. Vallalla oleva roolittaminen on pohjana myös kristillisissä terapioissa, joissa pyritään konversioon. Se kun ei auta mitään, koska kysymys ei ole ohjelmasta vaan raudasta, jos vertaaminen tietokoneisiin sallitaan. Kysymys on aivojen sopukoissa elävästä asiasta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #21

Olet selittänyt minulle eroavuutta aiheuttavaa prosessia aikaisemmin, niin että jotakuinkin käsitin mistä on kyse. Mutta edelleen kiinnostaisi tietää mitä haittaa siitä olisi vaikka mahdollinen sukupuolittunut aivotoiminta ei vastaa sukupuolielimiä.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #23

Pyydä ystäviäsi pitämään sinua joulupukkina ja kokeile haittoja. Jossain vaiheessa joulupukin esittäminen voisi käydä mielenterveyden päälle, kun elämässä ei olisi muuta kuin tuo rooli.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Oliko aikoinaan myös Suomessa niin, että itsemurhaa yrittänyt tuli lain mukaan tuomita rangaistukseen samoin kuin toisen henkilön murhaakin yrittänyt.

Joo, mutta on kamalaa, että Suomessa vuonna 2015 voidaan asettaa Helin ja muiden tapauksiin kapuloita rattaisiin pelkällä virkamiesjargonilla. Mutta olisiko kuitenkin niin, että virkamiehet tapansa mukaan jarruttavat tehokkaasti yksittäisen kansalaisen pyrkimyksiä siten, että kuitenkin pitkän kitinän jälkeen jarrutava virkamies toteaa, että näin oli toimittava byrokratiassa, jotta lopputulos kansalaiselle olisi ollut myönteinen.

Hannu Rytilä

Sukupuoliroolit ovat mielestäni pääsääntöisesti synnynnäisiä, poisluettuna Helin kaltaiset ihmiset.

Tein aikoinaan testin. Poikani on nuorin kolmesta lapsestani (vanhimmat ovat tyttöjä).
Kundi oli vielä ns. toukkavaiheessa mutta osasi jo ryömiä sujuvasti ja ottaa esineitä. Laitoin noin metrin päähän nuken ja auton ja annoin pojan valita ihan itse. No auton hän tietysti valitsi.

Tutkimuksen otos oli pieni luonnollisesti.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minunkaan poikani ei ollut kiinnostunut nukesta jota hänelle annoin. Mutta monet pojat leikkivat mielusti nukeilla ja tytöt autoilla.
Vaikka nykyisin käytetään "rooli" täysin holtittomasti, alunperin se on otettu sosiaalipsykologiaan käsitteeksi nimenomaan tarkoittamaan opittuja sosiaalisten normien määräämiä käyttäytymismalleja.

Heli Hämäläinen

Minä olin joskus kolmenvanhana kirkon leikkipuistossa nykyisen Roihuvuoren kirkon takapihan paikalla. Äitini kertoi minun leikkineen siellä nukenrattailla. Samoin muistan oppikoulussa/yläasteella kun minulle tehtiin jotain erikoista kuulotestiä tai jotain sinne päin. Testin tulos mietitytti näitä kahta naista. Kysyin mikä hätänä. He sanoivat ettei mitään erityistä, tulokseni ei vain ollut poikien jakaumalla. Muistaakseni yksi totesi että tällaista on tytöillä.

Tällaisia tilanteita oli muitakin. Näin ruman eukon kauniin naisen sijaan yhdessä toisessa testissä jne. No minkäs sille mahtoi. Naisen aivot on patologinen tila.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #26

Siinä ei ole mitään patologista, että poika leikkii nukenrattailla. En ole ikinä kuullut moisista kuulotesteistä.
Intän, koska tässä asiassa on jotain mitä en täysin ymmärrä. Mitä varten on niin tärkeätä,että sukupuolielimet ovat "oikean" näköiset?

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #27

En väittänytkään sitä patologiseksi. Tarttumalla tuohon kertomukseeni lapsuudestani tuolla tavalla ymmärrän, että et ole liikkeellä vilpittömästi. Minä puolestani en ymmärrä miksi sinun pitää asiaa kysyä. Sen verran tunnen muita, että tarve kehon vastaavuuteen vaihtelee eivätkä kaikki tarvitse tai voi terveydentilansa puolesta vastaanottaa kaikkia tähän vaivaan käypiä hoitoja.

Itseni osalta on tärkeää omata naisen värkki siksi, että haluan olla sosiaalisesti myös nainen eli käydä esimerkiksi uimassa. Haluan olla alasti suihkussa ja käydä myös saunassa. Keskityn uimahallissa itse uimiseen ja pesutiloissa peseytymiseen sekä saunassa rentoutumiseen, enkä halua miettiä koko elämääni sukupuolielimiä ja niiden näkymistä. Naisilla nyt vaan sattuu olemaan sellainen rässänä eikä esimerkiksi siitintä. Sille en ole mahtanut mitään että koen itseni naiseksi ja että naiseus selittää sitä aikaisemmin minulle auki ollutta nippua kysymyksiä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #28

Kyllä minä yritän perehtyä tähänkin ilmiöön vilpittömästi, mutta ehkä et ymmärrä sosiaalipsykologin kiinnostusta eritellä biologinen sosiaalisesta.
Se millaisena voi alastomana esiintyä uimahallissa on täysin sosiaalisten normien määrittämää.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #29

Kyllä ihmisellä on tarve sosiaalistua. Ei ihmistä voi eristää muista ihmisistä. Muuten se ei ole ihmisarvoista elämää.

En esiinny uimahallissa. Alastomuus ei ole minulle se juttu, vaan peseytyminen ja saunominen on vaikeaa uimapuku päällä. Toki on naisia, jotka haluavat näin tehdä enkä halua tietää syytä siihen. Heillä on uimapuvuissaan tuo sovittu merkki.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #30

Ihminen on sosiaalinen eläin. Vain yhteisössä ihmisestä tulee ihminen.
Yhteisön ehdoilla on mentävä, mutta kaikkeen ei tarvitse alistua. Itse en ole koskaan omaksunut naiseellisia roolimuotteja.
Tampereella ainakin pitää peseytyä uimahalleissa ilman uimapukua, joten itseään naiseksi kokeva joutuisi käymään miesten puolella jos olisi kalu tallessa.
Minulle ei tuottaisi minkäänlaista vaikeutta peseytyä ilman sukupuolierottelua. Nuorena saunottiin koko porukalla yhdessä.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #31

Uimapukua voi käyttää saunassa ja peseytymistiloissa mikäli siinä on tällainen merkki: http://www.etela-suomensyopayhdistys.fi/materiaali...

Naisen lähettäminen miesten puolelle ei tule kysymykseen, koska nainen on nainen. Transsukupuolisen naisen kalu on oikeastaan nahistunut nahkapussi. Mitään vaaraa hänestä ei ole kenellekään, tarkoitus on tehdä sitä samaa kuin muut, uida. Itse sain sen piiloon hyvin naisten uimapukuun. Kävin kerran tai kaksi uimassa ennen leikkausta enkä riisunut uimapukua, muistaakseni hankin ennen sitä tuon merkin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Niinpä. Kyseessä on sosiaaliset säännöt.

Toimituksen poiminnat