*

Heli Hämäläinen Ihmisen kokoisia ihmisoikeuksia

Kirkko on yhden asian liike vai onko?

Kirkko on lähtökohtaisesti vain yhden asian liike. Se tähtää jäsenkuntansa pelastumiseen. Pelastuminen, jota kutsutaan myös iankaikkiseksi elämäksi Kristuksessa, tuli mahdolliseksi Jeesus Nasaretilaisen omistauduttua täysillä tehtäväänsä eli kuolemaan ristillä puolestamme, jotta meillä olisi elämä.

Asia on hyvin yksinkertainen ja selkeä. Myös kirkon tehtävä siinä. Tämä yksinkertaisuus on saanut monet vuosituhantisen kirkon piirissä miettimään, voisiko olla myös muita tehtäviä. Jeesus opetti jakamaan omaisuus köyhille ja seuraamaan häntä. Kirkko katsoi tehtäväkseen hankkia omaisuutta ja auttaa köyhiä. Tämä tehtävä on toiminut jotenkin. Samoin Kirkko katsoi voivansa hoitaa kuolleet kirkkomaahan. Tämä tehtävä kirkolle tuli jossain vaiheessa.

Kirkolla on ollut tehtävä myös seksin määrittelyssä. Katoliset papit hakevat työrauhaa selibaatista. Tulokset eivät ole olleet aina erinomaisia. Etenkin miehen ja naisen välistä liittoa on korostettu, vaikka Jeesus ei itse asettanutkaan avioliittoa, ja siten luterilaiset eivät pidä sitä sakramenttina kuten eivät selibaattiakaan saati pappeutta. Jeesus opetti miehen ja naisen yhtymisessä yhdeksi lihaksi tuon institution jakamattomuutta, ettei ulkopuolisilla ole oikeutta mennä väliin, ei sosioekonomisilla syillä eikä puhtaasta vittuilunhalusta, kieltämään perhe-elämää esim. orjan ollessa omistajansa omaisuutta. Aivan vastaavilla perusteilla kuin mainitaan mies ja nainen, tulisi mainita yhteinen liha eli perhe. Esimerkiksi lastensuojelun pakkoadoptiot olisivat puuttumista perhe-elämän suojaan, yhteiseen lihaan.

Homot nostetaan kepin nokkaan leimaten homoseksi synniksi. Jeesuksen listassa mainitaan avioon kelpaamattomat. Kysymyksessä ei ole aviokelpoiset vaan ihmiset, jotka jostain syystä eivät vain ole päässeet osalliseksi perhe-elämästä. Avioon kelpaamattomuuden Jeesus mainitsi siksi, että hän korosti avioliiton sitovuutta. Ihmisen ei ole pakko avioitua, mutta niin tehdessään on avioliiton alainen. Siis häntä koskee perhe-elämän oikeudet ja velvollisuudet. Kirkko nostaa seksin aika suureen rooliin mikäli se haluaa tuomita ihmisten seksuaalisuutta ja seksiä. Jeesus ei erityisemmin maininnut seksiä opetuksissaan. Siksi asia pitäisikin pikaisesti siirtää hautausmaaosastoon eli kirkon tehtävien marginaaliin.

Onko seksi nykyajan kultainen vasikka? Raha ja valta ovat sitä. Seksuaalisuuden määritteleminen on valtaa. Kaikki puhuvat seksistä, heteroseksistä, homoseksistä, maksullisesta seksistä.  

Jeesus ei puhunut seksistä vaan rakkaudesta. Jumala on rakkaus. Seksi on epäjumala.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Tarja Parkkila

Tanakissa sanotaan..Jesaja

Tuomitsee sormella osoittelun, vääryyden puhumisen, sekä toisen sielun vaivaamisen.

Hän kehoittaa poistamaan kaikki ikeet ja päästämään sorretut vapauteen, sekä ravitsemaan vaivatun sielun.

Voisiko sen paremmin sanoa.

Heli Hämäläinen

Jesaja 58 luku, oikea sapatin vietto ja oikea paasto. Jeesus paransi sairaita sapattina. Sapatti ei estä hyvän tekemistä. Päinvastoin, se on oikeaa sapatin viettoa.

Tarja Parkkila

Ei meillä ole sapattia.

Sapattinsäännöt eivät koske kristittyjä, vaan juutalaisia ja heillä on oikeus ajatella se omalla tavallaan.

Heli Hämäläinen

Juutalaisilla on oikeus määrittää omat sapattia koskevat sääntönsä sekä sapatin merkitys juutalaisuudessa. Kristityt mieltävät sapatin vieton kukin omalla tavallaan. Et siis voi kategorisesti rajata kristittyjä sapatinvieton ulkopuolelle. Tämä määrittely ei kuulu tämän päivän teemaan.

Tarja Parkkila

4

Vastasin vain sinun kommenttiin, jossa mainitsit sapatin, vaikka se ei liittynyt minun kommenttiin, jossa kirjoitin sormella osoittelusta.

Meillä on sunnuntai, sapatti on lauantai.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #6

Sapatti on hengellinen käsite. Viroksi lauantai on laupäev, mutta espanjaksi sábado. Rooman keisari Konstantinus siirsi sapatin vieton sunnuntaille.

Tarja Parkkila Vastaus kommenttiin #9

Ei ole juutalaisille mikään hengellinen käsite. Se on viikonpäivä, lepopäivä.

Veijalainen Anneli Vastaus kommenttiin #10

Sabatti on juutalaisille hyvinkin hengellinen asia. Tosin riippuu hyvin paljon siitä onko ns. sekulaarijuutalainen vai esim. haredi-ortodoksi.Kirjo näiden välillä on laaja. Sapatin vietto perustuu Toraan ja sen oppeihin.Sapattiin liittyy vielä nykyäänkin hyvinkin monia "rituaaleja". Tulen sytyttäminen aikoinaan katsottiin työksi. nyt se voidaan tulkita esim. niin, että jopa jääkaapin valo, hissinapin painaminen, autolla ajaminen jne. ovat tämän säännöksen mukaisia, eli uskon vastaisia.

Muuten...Israelissa homous/lesbous ei ole mikään uskontoa ravisteleva juttu siinä määrin kuin Suomessa (ehkä vain ultra-ortodoksien keskuudessa).

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #25

Kaiken kaikkiaan tässäkin sapattiesimerkissä nähdään miten lillukanvarsilla on merkitystä. Sapatin muotomenoja tärkeämpää on sapatin sisältö. Aivan kuten itse pääsiäinen on virpomista tärkeämpää.

Nyt keskustellaan kenet pappi saa virpoa avioliittoon. Sanonpa vaan, että pyhä yksinkertaisuus. Avioliiton sisältö ja pysyvyys ovat huomattavasti tärkeämpiä kuin siihen vihkiminen. Avioliiton sisältöön ja pysyvyyteen myös Jeesus otti kantaa opetuksessaan.

Veijalainen Anneli

Ihmisen seksuaalisuuden ja uskonnon yhteenlinkittäminen ulkopuolisten toimesta on outoa. Jokaisella meistä tulisi olla oikeus omaan uskonnolliseen vakaumukseemme. Seksuaalinen suuntautuminen ei ole valintakysymys (lukuiset neurologiset- yms. tutkimukset ovat sen osoittaneet). Kahden tasavertaisen aikuisen seksuaalisen suhteen tulisi olla täysin henkilökohtainen asia.

Aikoinaan kirkko lausunnoissaan vastusti homosuhteiden poistamista rikoslaista (1971),samoin homouden poistamista sairausluokituksesta 1981 ja edelleen rekisteröityjä parisuhteita 1999. Ehkä jonain päivänä kirkko näkee ihmisen myös seksuaalisen ominaisuutensa takana.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Olisi hyvä, jos valtionkirkkokin kiteyttäisi päätehtävänsä. Samalla sen paimenille olisi tarjolla erinomainen toimenkuva eli se, miten 'hyvä paimen' toimii:
http://sley.fi/node/1891

P.S. Lisäisin tähän vielä Jeesuksen vertauksen lapsen kaltaisesta uskosta ja lapsen suojaamisen tärkeydestä (Matt.18):
"Kuka on suurin?
1 Kohta sen jälkeen opetuslapset tulivat Jeesuksen luo ja kysyivät: "Kuka on suurin taivasten valtakunnassa?"
2 Silloin Jeesus kutsui luokseen lapsen, asetti hänet heidän keskelleen 3 ja sanoi: "Totisesti: ellette käänny ja tule lasten kaltaisiksi, te ette pääse taivasten valtakuntaan. 4 Se, joka nöyrtyy tämän lapsen kaltaiseksi, on suurin taivasten valtakunnassa. 5 Ja joka minun nimessäni ottaa luokseen yhdenkin tällaisen lapsen, se ottaa luokseen minut. 6 Mutta jos joku johdattaa lankeemukseen yhdenkin näistä vähäisistä, jotka uskovat minuun, hänelle olisi parempi, että hänen kaulaansa pantaisiin myllynkivi ja hänet upotettaisiin meren syvyyteen."

Heli Hämäläinen

Jeesus hoiti tehtäväänsä äärimmäisen sitoutuneena pelastukseen, joka vaati hänen henkensä. Se ei ole armon säännöstelyä vaan armoon kastamista.

Siinä mallia kirkolle. Mennään rohkeasti yhteiskunnassa ja kaadetaan armoa. Ei hissunkissun. Usein se edellyttää kirkolta nöyrtymistä lapsen kaltaiseksi. Jätetään asioita myös Pyhän Hengen tehtäväksi.

Tarja Parkkila

11

Jeesuksen olisi pitänyt puolustautua Pilatuksen edessä, mutta hän myönsi syyllisyytensä, eli pyrkimyksensä kuninkaaksi.

Kysymykseen; "Oletko sinä juutalaisten kuningas" hän vastasi: 'Sinäpä sen sanoit. '

Roomalaiset pitivät häntä kapinallisena, koska he valitsivat kuninkaat.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #15

Jeesus oli oikeassa, Hän on kyllä Israelin kuningas, myös meidän pakanakansojen. Riemuitse Jerusalem, riemuitse tytär Siionin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Olisin - ihme kyllä - suonut, että valtionkirkko olisi armahtanut muodollisista oppiriidoista huolimatta esim. Luther-säätiön pappeja ja naispappeuden vastustajiakin, vaikka toki puollan naisten pappeutta.

Sehän on vanha juttu esim. Pelastusarmeijassa, jossa kv. johtajana oli henkilö, joka esittäytyi: "My name is Bond - General Linda Bond!" :D

Ajatus armon kaatamisesta on hyvä kielikuva ja toisi "paimenen ja lampaat yhteen".

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Ihminen pelastuu kun antaa elämänsä Jeesukselle ja HYLKÄÄ SYNNIN eli tekee parannuksen.
Se tie on ahdas joka vie Taivasten Valtakuntaan ja se tie on lavea, joka vie kadotukseen. Eivät kaikki jotka sanovat Herra , Herra pääse Taivasten Valtakuntaan.

Heli Hämäläinen

Ainoa tie Taivasten valtakuntaan on Poika, Jeesus Kristus itse. Jeesuksen Kristuksen vastaanottaminen omaksi henkilökohtaiseksi Vapahtajaksi edellyttää syntien tunnustamista, koska armo toimii vain mikäli hyväksyy tuomion ja sen ettei oma vanhurskaus ikinä riitä täydellisyydeksi asti. Täydellisyys edellyttää lahjoitettua vanhurskautta.

Synnintunto tulee Jumalan läsnäolosta, ei viitan tupsuista tai mintuista. Minunkin pääsyni on kiinni Herrasta. Minulla ei ole siihen sananvaltaa. Tunnustan syntini ja anon armoa. Pidän tuomiota oikeana. Minulla ei ole muuta pakopaikkaa kuin Jumalan armo.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Heli, aika pitkälti samoilla linjoilla. Minukin ainoa toivoni on armo. Jeesus armahtaa syntisen kun tämä katuu syntejään ja tekee parannuksen. Parannuksenteko on jatkuva prosessi. Sitä kutsutaan kilvoitteluksi. Mutta jos ihminen tieten tahtoen elää synnissä tietäen mikä on oikein ja mikä väärin Raamatun mukaan on armo silloin hyödytön.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #16

Armo ei ole hyödytön. Armo on kallis. Kiitos sinulle, että muistutat synneistäni. Tunnustan ne välittömästi.

Tarja Parkkila

8

Kenenkään ei ole pakko tehdä syntiä, se on helppo välttää kun tietää mitä ei saa tehdä.

Tieto riittää.

Heli Hämäläinen

Käytäntö riittäisi, mutta vain yksi selvitti.

Tarja Parkkila

20

Aabrahamin aikana ei ollut leeviläisiä.

Leevi oli yksi Jaakobin pojista, paljon myöhemmin, heitä ei enää ole, tai he ovat sulautuneet kuka minnekkin.

Leevi oli Jaakobista. Ruben, Siemen, Leevi, Juuda...jne. Ja juutalaisuus on Juudasta.

Tanak ei kerro Melkisedekistä kovinkaan paljon, paitsi että oli Saalemin kuningas, Saalem oli Jerusalemin nimi, joskus aikoinaan.

Jonas Hellgren

Kirkon pääasiallinen tehtävä on kirkon perustamisesta lähtien ollut kirkon henkiläkunnan, lähinnä pappien, piispojen, kardinaalien ja paavien hyvinvoinnin takaaminen ja varmistaminen. Muuten koko kirkkoa ei tarvittaisi, eikä sellaista organisaatiota olisi pystytetty. Uskonto ei organisoitua kirkkoa kaipaa. Elättipapisto sen sijaan ei tule toimeen ilman kirkkoa.

Tarja Parkkila

Kristinuskon pahin moka on ollut syyttely Jeesusken kuolemasta, " Kristuksen murhaajat" josta antisemitismi on syntynyt. Tämä on oikeuttanut kaiken vainon ja intohomon hävittää ja tappaa ihmisiä, varsinkin juutalaisia.

Jos tuo kuolema oli hyvä asia kristityille, pitäisi siitä olla kiitollinen, eikä
murhanhimoinen.

Heli Hämäläinen

Juutalaisten kanssa minulla on sama Jumala. Nimittäin Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin Jumala. Jeesus on samaa jumaluutta, syntynyt Tosijumalasta, ei luotu. Ilman Jeesuksen ristiinnaulitsemista meillä ei olisi pelastusta.

Kääntäisin kuitenkin syyn ja seurauksen. Syy on antisemitismi ja se on ilmentynyt mm. Kristuksen murhasta syyttämisenä. Tällöin kuitenkin antisemitistit unohtavat Jeesuksen tehtävän täällä. Hän ei tullut profeetaksi vaan tuomaan Jumalan valtakunnan meidän lähellemme. Moni uskonto pitää Jeesusta profeettana ja hyvänä hippinä. Mutta se ei pelasta. Vain Jeesuksen kautta pääsee Isän luokse, Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin Jumalan luokse.

Toimituksen poiminnat