Heli Hämäläinen Ihmisen kokoisia ihmisoikeuksia

Positiivisen syrjinnän tuki ja Helsingin koulut

Luin aamulla Hesarin nettiuutista, jossa Helsingin kaupungin opetusviraston päällikkö Outi Salo kertoo positiivisen syrjinnän tuen leikkauksista seuraavaa. Siteeraan uutista:

"Helsinki jakaa erityistä tukea maahanmuuttajavaltaisille kouluille. Positiivisen diskriminaation rahalla koulut voivat palkata resurssiopettajia tai ylimääräisiä avustajia. Lisäksi on annettu vielä niin sanottua reppurahaa: jokainen vieraskielinen tuo koululle tietyn summan.

Opetusviraston Salon mukaan Helsinki on leikkaamassa positiivisen diskriminaation tukea noin 450 000 euroa vuositasolla, mutta leikkausten kohdennuksista ei ole vielä päätetty."

Samaisessa uutisessa on kerrottu, että äidinkielenään suomea puhuvien oppilaiden osuus on laskenut useassa koulussa alle 50 prosentin. Siis äidinkieleltään suomenkieliset ovat vähemmistössä mm. seuraavissa kouluissa:

1. Soinisen koulu (36,8%)

2. Meri-Rastilan ala-asteen koulu (42,5%)

3. Mustakiven ala-asteen koulu (50 %)

Lisäksi oppilaat ovat jäämässä todennäköisesti vähemmistöksi pian Pikku-Huopalahden ala-asteen koulussa sekä Myllypuron yläasteen koulussa.

On perustuslain 6 §:n vastaista tukea äidinkielen perusteella enemmistöä. Se ei ole enää positiivista syrjintää. Sen sijaan näissä mainitsemissani kouluissa tulisikin muodostaa omia opetusryhmiä äidinkieleltään suomenkielisille lapsille, jotta heidän äidinkielensä opiskelu olisi tehokasta ja samantasoista kuin esimerkiksi suomenruotsalaisten lasten äidinkielen opiskelu.

Muuten toivotan kaikille oikein antoisaa opiskelua suomen kielen parissa.

PL 6 §

"6 §

Yhdenvertaisuus

Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Lapsia on kohdeltava tasa-arvoisesti yksilöinä, ja heidän tulee saada vaikuttaa itseään koskeviin asioihin kehitystään vastaavasti."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat