Kommentti Sateenkaariperheet ry:n lausuntoon translain uudistamisesta

Sateenkaariperheet ovat antaneet lausuntonsa STM:lle koskien translain uudistamista. Lausunto on linjassa muiden järjestöjen kanssa muiden kohtien kanssa, mutta siinä esitetään vanhemmuuden lajin muuttamista sukupuolen juridisen tunnustamisen yhteydessä. Lainaan lausuntoa siltä osin.

"Vanhemmuusmerkintöjen korjaaminen juridisen sukupuolen mukaisiksi

Suomen väestötietojärjestelmään merkitään tieto lapsen juridisen vanhemman henkilöstä, mutta myös tieto siitä onko hän lapsen 'äiti' vai 'isä'. Arkielämässä tämä erottelu on usein merkittävä lapsen ja vanhempien kokemusmaailmasta katsoen. Sen sijaan juridisena erotteluna se on tarpeeton. Olisi riittävää, että rekisterissä olisi tieto, että henkilö A on henkilön B 'vanhempi'. Tarvittaessa henkilön A omasta sukupuolimerkinnästä voisi päätellä onko hän lapsen äiti vai isä.

Koska oikeusministeriö ja hallitus ovat eduskunnan käsittelyssä olevan isyyslain uudistamisen yhteydessä kieltäytyneet poistamasta tätä keinotekoista ja tarpeetonta isä/äiti -dikotomiaa ja korvaamasta sitä vanhemman juridisella kategorialla, tulee välttämättömäksi säätää translaki niin, että nämä dikotomiset vanhemmuusmerkinnät voidaan transihmisten osalta korjata vastaamaan henkilön juridista sukupuolta. Vanhemman juridisen sukupuolen kanssa "vastakkaiset" vanhemmuusmerkinnät tuovat vanhemman trans-taustan esille sellaisissa väestörekisteritiedoissa, jotka ovat kaikkien saatavilla. Tämä altistaa sekä vanhemman että lapsen täysin turhaan syrjinnälle. Samoin ristiriitaiset sukupuolimerkinnät voivat aiheuttaa merkittäviä vaikeuksia kun lapsi matkustaa tai muuttaa vanhempansa kansainvälisten rajojen yli.

Sateenkaariperheet ry:n mielestä vanhemmuusmerkinnät on voitava korjata vanhemman vahvistetun sukupuolen mukaisiksi kaikissa tilanteissa, ja myös takautuvasti niiden lasten osalta, jotka ovat syntyneet ennen vanhemman juridisen sukupuolen korjaamista. Kaikissa näissä tilanteissa lapsi ja vanhempi altistuvat yhtä lailla syrjinnälle ja juridisille haasteille. Sateenkaariperheet ry:n mukaan merkintää vanhemman sukupuolen mukaisesta kategoriasta (isä/äiti) ei voida pitää lapsen 'omaisuutena', johon tarvittaisiin lapsen lupaa, eikä ole kyseisen lapsen edun mukaista jättää merkintää korjaamatta.

Vanhemmuuteen liittyvien sukupuolimerkintöjen korjaaminen vanhemman oikeudellisen sukupuolen mukaisiksi on yllä mainituista syistä kansainvälisen hlbti-liikkeen tavoitteena, mukaan lukien eurooppalainen kattojärjestömme Transgender Europe. Useassa valtiossa nämä merkinnät osataan tehdä jo oikein.

Vanhemmuusmerkintöjen korjaaminen juridisen sukupuolen mukaiseksi voidaan mahdollistaa esimerkiksi säätämällä mekanismi, joka mahdollistaisi vanhemmuusmerkinnän korjaamisen sukupuolen korjaamisen yhteydessä, mikä koskisi aiemmin syntyneitä lapsia. Vastaavasti sukupuolen juridisen korjaamisen jälkeen syntyvän lapsen osalta voitaisiin translaissa säätää, että väestörekisteriin kirjataan syntyvän lapsen vanhemman vanhemmuuskategoria (isä/äiti) vanhemman nykyisen, juridisen sukupuolen mukaisesti huolimatta siitä, mitä voimassa olevat isyys- ja äitiyslait asiasta säätävät.

Säädettävät pykälät voisivat näyttää esimerkiksi tältä:

Kun henkilön juridinen sukupuoli korjataan väestörekisteriin, samalla korjataan henkilön lasten väestörekisteritiedoista vanhemmuusmerkinnän sukupuoli vastaamaan korjattua juridista sukupuolta.
Kun oikeudellisen sukupuolensa korjannut henkilö synnyttää lapsen tai tunnustaa lapsen, joka on saanut alkunsa hänen siittiöistään, syntyvän lapsen väestörekisteritietoihin kirjataan vanhemmuus vanhemman juridisen sukupuolen mukaisesti."

http://www.sateenkaariperheet.fi/userfiles/documents/Lausunto_STMn_esity…

Sateenkaariperheet ry:n lausunnon tämä osuus on ongelmallinen siltä osin, että tämä vanhemmuuden merkintöjen muuttaminen tehtäisiin pakolliseksi sukupuolen juridisen tunnustamisen yhteydessä. Tällä pakollisuudella on perheitä rikkova vaikutus, koska lapsen synnyttänyt nainen, lapsen äiti ei todennäköisesti halua jakaa äitiyttä toisen naisen kanssa. Esitys puuttuu siis lapsen äidin oikeuksiin suojatessaan hypoteettisesti lapsen isän äitiyttä. 

Transsukupuoliset eivät ole yhtenäinen ryhmä eivätkä kaikki transsukupuoliset halua suinkaan assimiloitua homoseksuaaleihin, kuten Sateenkaariperheet ry esittää. Suuri osa transsukupuolisista henkilöistä on ihan tyytyväisiä nykyisestä vanhemmuuden lajistaan, eikä halua muuttaa tätä juridista asiaa, joka usean transsukupuolisen henkilön mielestä ei liity edes sukupuoleen vaan johtuu biologiasta. 

Kysymys isyydestä ja äitiydestä on perheen sisäinen asia ja omantunnon asia. Tuollaista muutosta ei saa tehdä pakolliseksi, mutta toki joillekin ihmisille tuollainen vaihtoehto tulee myös sallia. Sama pipo ei sovi kaikille.

Olen itse elänyt jo 10 vuotta sukupuolen korjauksen kanssa saamatta sitä juridisesti läpi avioliittoni vuoksi. Nyt esitetään minulle uutta perustetta jättää juridinen tunnustaminen tekemättä. Nimittäin en halua luopua isyydestäni enkä jakaa äitiyttä lapseni äidin kanssa.

Olen kuulunut tähän asti Sateenkaariperheisiin, mutta katson tämän asian niin olennaiseksi kysymykseksi, etten halua enää jatkaa jäsenenä. Yhdistys kun ei tunnusta itsemääräämisoikeuttamme tässä kysymyksessä.

Muutenkin alan olla vanha, täytän pian 51 vuotta. Elämä on mennyt sukupuolta korjatessa. Jos tätä elämää on edessä jotain 20 vuotta, taidan jättää koko homman väliin tuli tähän maahan millaisia lakeja tahansa. Pitäkää tunkkinne.

 

Helsingissä 15.9.2014

 

Heli Hämäläinen

juridinen mies, isä

kauppatieteiden maisteri

Helsinki

 

helihamalainen
Sitoutumaton Helsinki

Elävä koira on parempi kuin kuollut leijona (Saarnaaja 9:4)

En ole ehdolla yhtään mihinkään. Yritän hoitaa lähinnä vain omat asiani.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu