Heli Hämäläinen Ihmisen kokoisia ihmisoikeuksia

Työsuhteinen marjanpoiminta ja maanomistajan oikeudet

Työ- ja elinkeinoministeriön selvitysmies, osastopäällikkö Markku Wallin esittää, että ulkomailta tänne saapuvat marjanpoimijat toimisivat työsuhteessa marjanvälitysyhtiöihin. Tässä on asiasta Yleisradion uutinen.

Jokamiehenoikeudet ovat kansalaisoikeuksia, jonka perusteella luonnossa liikkuva kansalainen tai ulkomaalainen saa liikkua asemakaavan ulkopuolisella alueella vapaasti, poimia marjoja ja sieniä sekä leiriytyä maanomistajan maalle. Jokamiehenoikeus ei ole oikeus harjoittaa elinkeinotoimintaa toisen maalla eikä ajaa raskailla ajoneuvoilla yksityisteillä.

Käsittääkseni tällaiselle toiminnalle pitää olla maanomistajan lupa. Kotitarvekerääminen ja pienimuotoinen marjanmyynti ovat jokamiehenoikeuden käyttöä. Sen sijaan kaupallinen ja teollinen työsuhteessa tapahtuva marjanpoiminta on jo kaukana jokamiehenoikeudesta.

Yksityiset pysäköintifirmat ovat toimineet Korkeimman oikeuden ratkaisun nojalla siten, että yksityisalueelle pystytetty liikennemerkki toimisi yksityisoikeudellisen sopimussuhteen hiljaisena voimaansaattavana toteemina. Kuitenkin tieliikennelaissa on määritetty tarkkaan ne lainkohdat, jotka ovat voimassa yksityisalueilla sekä myös lainkäytön periaatteisiin kuuluu erottaa toisistaan viranomaisohjeet sekä yksityisoikeudelliset sopimusehdot. En voi siis määrätä liikennemerkillä esimerkiksi liikenneministeriön ohjeiden sovellettavuudesta alueellani koskien esim. parkkikiekkoa enkä voi perustaa itselleni oikeutta soveltaa yksityisesti poliisilakia tai pakkokeinolakia. Sellaiset sopimusehdot ovat tehottomia.

Myöskään naapuri ei voi perustaa nautintaa maalleni vedoten jokamiehenoikeuteen mikäli hän ei toimi jokamiehen tavalla. Kukaan ei estä yhden ihmisen marjastamisia, mutta jos naapuri tulee poimimaan mailleni sadan ulkomaisen poimijan voimin, kysymys on jo alueen valtaamisesta.

Onkin mielenkiintoista Korkeimman oikeuden ratkaisun valossa, onko minulla oikeutta asettaa mailleni toteemimerkki, jossa säädetään esimerkiksi 3000 euron luvasta ammattimaiseen marjanpoimintaan. Samoin pysäköinti yksityistiealueella on maksullista. Riistakameran kuva osoittaa että hyväksyt ehdot. Ehdoissa saatan lainata viranomaisohjeita ja todeta omaavani maillani niin poliisin, tullin kuin rajavartilaitoksen oikeudet sekä määrittelen poimuritkin ajoneuvoiksi. Ehkä olen myös toimivaltainen lastensuojeluviranomainenkin. Valtaamalla alueeni hyväksyt ehdot.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Missä he marjastavat? Heitä ei koske silloin jokamiehenoikeus.

Loppuu marjastus Suomesta. Sekin osaltaan nopeuttaa talousromahdusta.

Heli Hämäläinen

Ellei jokamiehenoikeutta venytetä valtausoikeudeksi vähän samaan tapaan kuin kaivoslaki.

Pentti Järvi

Ruotsissa ainakin neuvotellaan maanomistajan kanssa ja sovitaan maksuista.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Mahtava kyllä tuo pysäköinti päätös. Himottaisi kuvaamasi kyltit. Olisi mukava kirjoitella kaiken näköisiä ehtoja viedä ihmisiä oikeuteen ja katsoa mitkä sopimukset kelpaavat ja mitkä ehdot ovat ylitse rajan.

Piku Koo

Suomeen lennätetään 4000 marjanpoimiaa Kauko-Idästä. Hullua! Nyt vihdoin nuoret ja työttömät metsään poimimaan! Työvoimaministeri, alapas toimia tämän eteen. Etenkin nuorille olisi elämys, jota muistelesivat vielä vuosien päästä.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Hullua on myös tuoda ulkomaan hetelmiä, jos on omastakin takaa vastaavaa ellei parempaa ravintoa.

Pentti Järvi

Niinpä. On muuten outoa, että Vihreät ja muut ilmastonmuutosuskovaiset sallivat tällaisen hiilijalanjäljen kasvattamisen.

Toimituksen poiminnat