Heli Hämäläinen Ihmisen kokoisia ihmisoikeuksia

Palkkojen 5 % pudotus ja vipuvaikutus

Sauli Ahvenjärvi (kansanedustaja, kristillisdemokraatit) esitti täällä Puheenvuorossa, että kävisikö kansalaisille palkkojen pudotus viidellä prosentilla sisäisenä devalvaationa. 

http://sauliahvenjarvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/159648-kavisiko-5n-deval...

On yleisesti tiedettyä, että palkkojen sopeutuminen on Suomessa jäykkää. Mutta miksi se on jäykkää?

Otetaan esimerkiksi taloustieteen riskienhallintamalli. Nimittäin riskejä voidaan tutkia nimenomaan vaihtelun kautta siten että yrityksen toiminta-astetta vaihdellaan eri skenaarioissa eli tilannekuvissa. Kiinteät kustannukset ovat tässä mallissa velkavipu, englanniksi Leverage Ratio.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Velkavipu

Mikä tahansa kiinteä menoerä palkansaajalla, joka ei sisäisesti devalvoidu tuon viiden prosentin mukaan, pudottaa käteen jäävää rahaa ruuan, asumisen ja liikkumisen jälkeen noiden kiinteiden menoerien vipuvaikutuksen verran. Lähdetään kahdesta vaihtoehdosta. Toisessa vaihtoehdossa on Erkki ja toisessa Paavo. Erkillä ruokaan, asumiseen ja liikkumiseen menee 80% tuloista ja Paavolla 50%. Erkillä on isompi asunto, auto ja ruokalasku johtuen kahdesta alaikäisestä lapsesta. Paavo on sinkku.

Velkavipua laskettaessa katsotaan mikä suhde on jäämän ja nettotulon välillä kun kiinteät menot vähennetään. Mitä pienituloisempi on palkansaaja, sitä korkeammat ovat nämä menot, joita ei voi sopeuttaa tulojen pienentyessä ja sitä suurempi on muihin menoihin käytettävän rahan suhteellinen pudotus.

henkilöErkki-5%Paavo-5%
Tulot verojen jälkeen netto1009510095
ruoka, asuminen ja liikkuminen80805050
jäämä20155045
pudotus(15-20)/20-25%(45-50)/50-10%
vipukerroin100/205100/502

 

Sisäinen devalvaatio yhdistettynä välillisen verotuksen sekä kiinteistöverotuksen kiristyksiin johtaa vielä hurjempaan kuvaan. Oletetaan, että ruoka, asuminen ja liikkuminen johtavat 5 rahan kallistumiseen, jota ei kompensoida palkankorotuksella ja muutkin tekijät ovat ennallaan:


henkilöErkki-5%Paavo-5%
Tulot verojen jälkeen netto1009510095
ruoka, asuminen ja liikkuminen80855055
jäämä20105040
pudotus(10-20)/20-50%(40-50)/50-20%
Eli viiden prosentin sisäinen devalvaatio yhdistettynä 5 yksikön yleverotyyppiseen pakkomaksuun sakkaa Erkin käteen jäävän tulon pakkomenojen jälkeen puoleen, kun perheettömällä notkahdus on viidenneksen.

Tämä tietää vaikeaa aikaa lapsiperheille ja pienituloisille. Toisaalta voihan sitä noudattaa viisaiden neuvoja ruokamenoista eli mitäpä sitä kokolihaa lapsilleen syöttämään. Tai voihan sen loman olla kotonakin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Kokoajan halutaan puhua ettei Euro mahdollista valuutan kelluttamista. Valuutan kelluttamisen kaltainen effekti saadaan roimalla palkkojen pudotuksella.

Ajatus koe. Meillä olisi markka. Pistämme valuutan kellumaan. Palkan ostovoima suhteessa ulkomaisiin tuotteisiin laskee radikaalisti. Kaikki ulkomailla tuotetut tuotteet, palvelut ym toimet nousevat suhteessa palkkaa.

Eli -5% alennus kaikkiin palkkoihin vastaisi lähes samaa effektiä kuin suoranainen valuutan arvon alentaminen n. 5%. Ainoa ero olisi että velallisten velkojen lyhennyskyky heikkenisi. Tosin markkan devalvointi aikaan pankit myivät ulkomaan valuuttaisia velkoja ihan hullunlailla. Olisiko tässä tilanteessa nyt sitten suurta eroa. Asiahan voitaisiin osittain poistaa lainan korkoihin liittyvillä verovähennyksillä.

Palkka ale voidaan toteuttaa Suomessa.
Euron arvoo ei voida vaikuttaa Suomessa.

Heli Hämäläinen

Devalvaatio nosti esim. lämmitysöljyn hintaa, mutta ei esim. polttopuun hintaa. Samoin ruuassa kotimaista syövä pääsi vähemmällä. Asumismenoissa inflaatio oli vähäisempää kuin tuontitavaroissa.

Näin ollen tämä "sisäinen devalvaatio" ei toimi kuten devalvaatio. Pakollisissa maksuissa pitäisi toteuttaa samanlainen 5 %:n leikkaus.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Palkkojen laskiessa 5%, jos toimimme vapailla rationaalisilla markkinoilla kotimaisten tuotteiden hinnoissa pitäisi tapahtua runsas ale. 5% alennus palkoissahan pitäisi tarkoittaa noin 7,5% palkankustannusten vähenemistä. On melko uskomatonta miten oudosti valitset kohteitasi, jotka saattaisivat vaikuttaa asioihin.

Polttopuiden hinnassakin pitäisi olla vastaava n. 7.5% palkkakustannus ale. Ainoa mihin inflaatio ei purisi olisi asumiskustannukset. Ne pitäisi korjata a) oikeuttamalla vuokralla asujat hakemaan pääomatuloveron osuus vuokrasta takaisin valtiolta tai b) verottamalla omistusasumisesta tapahtuvaa asuntotuloa.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #3

Kerro minulle mikä on se markkinamekanismi, joka tiputtaa elinkustannuksia 5 % palkkojen alennuksen jälkeen? Kenen yhtiövastike tai vuokra laskee 5 %?

Maksaako lääkäri vähemmän? Onko ruoka halvempaa?

Toivoa voi, mutta päivittäistavaramarkkinat ja asuntomarkkinat eivät ole kilpailtuja vaan niissä toteutetaan lypsyhinnoittelua. Neukkukuutioita erilaistetaan mm. lätäkkösijainnilla ja/tai asumistaitoisilla asukkailla. Samaa sutta kaikki ovat.

Minun mielestäni tuo ei etene ilman valtion määräämää hintasäännöstelyä.

Ja lapsiperheille pudotus on kompensoitava jollain tavalla, koska lapsiperheen menot jäävät vaikka palkka alenee.

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä

Kannattaa lukaista Tyhmyrin matskut sisäisestä devalvaatiosta. Melko helppolukuista ja viihdyttävää:
http://tyhmyri.wordpress.com/?s=sis%C3%A4inen+deva...
Ainakin tuo, jos muuta ei jaksa:
http://tyhmyri.wordpress.com/2012/11/24/ulkoisen-j...

Vähän haastavampaa luettavaa, joka saattaa vielä entisestään laajentaa tajuntaa:
http://www.voxeu.org/article/internal-devaluations...

Käytännössä systeemi pitäisi alusta asti suunnitella sisäiselle devalvaatiolle sopivaksi. Siis ennen kuin ehtii muodostua sellainen hintarakenne joka ei sitä kestä.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Huvittavaa henkilö ei ole jaksanut 2012 jälkeen tehdä koko kansantaloudellista vertailua.

Kaikki esimerkki oletukset ovat hankalia. Emme voi tietää todellisia muutoksia tekemättä koetta. Taulukossa on lisäksi virhe elintarvikekustannukset ovat samat vaikka vieressä lukee jotain 11.4% eroa.

Voxeu tutkimukset ovat outoja. Esim Kreikassa kuvassa ei ole tapahtunut palkkojen leikkuuta 2007 mennessä. Palkkakustannukset ovat nouseeet rajusti.

"Although internal devaluation as a policy has been put in work already for some years in the several countries, the academic research has started to appear only from the beginning of 2012 and even then it has not gone further beyond qualitative observations." Wikipediasta.

Eli housut jaloissa huudetaan, vaikka ei tiedetä mitään. Ilman tutkimusta kaikki on vain poliittista puhetta, tai hatusta vedettyjä pupuja.

Tässä on sinulle hyvää lukemista, miten Saksa on käyttänyt sisäistä devalvaatiota laskemalla yrityksien työllistämiskuluja n. 1/3 verran:

http://patriceayme.wordpress.com/2012/03/15/euro-i...

Lisää samasta:
http://fatasmihov.blogspot.fi/2011/12/internal-dev...

Vastustaa sisäistä devalvaatiota, samalla todeten lopussa sen olevan ainoa vaihtoehto:
http://www.cepii.fr/PDF_PUB/lettre/2012/let324ang.pdf

Heli Hämäläinen

Ulkoinen devalvaatio on rahapolitiikan työkalupakin yksi työkalu silloin kun keskuspankilla on oma raha.

Sisäinen devalvaatio on hyödyke- ja tuotannontekijäpanosmarkkinoilla oleva deflaatiotila, jonka esiintyminen riippuu kysynnän ja tarjonnan joustoista. Tuottavuus tulee teknologisen kehityksen kautta, investointien kautta. Kuka investoi laman aikana?

Deflaatio saadaan käyntiin irtisanomisten kautta. Sisäinen devalvaatio onkin saavutetuista eduista tinkimistä ja tinkimisen siinä tekevät juuri ne väestöryhmät, joilla suhteellisesti suuri osa tuloista menee kiinteästi, eli juuri joko pienituloiset tai suurperheelliset. Tämä on kirjoitukseni ydin. Kylmä kyyti ei tule kaikille vaan osuu valikoivasti.

Devalvaatio, tästä siis poiketen, koskettaa kaikkia, jopa investoijaa.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #10

Lähtökohdissamme on turha puhua ulkoisesta devalvaatiosta. Ilman eroa eurosta se ei ole mahdollista.

Meillä ei ole mitään kunnon tutkimusta ja malli esimerkkiä miten devalvaatio toimii. Tosin Saksan palkkakustanteiden kehittymistä seuratessa voidaan yksi hyvä malli esimerkki nostaa esille.

Pelkään koko sisäisen devalvaation olevan ekonomisteille ongelmallinen asia. Kaikki kansantaloudellisesti mallit on rakennettu tukemaan ulkoista devalvaatiota. Kenelläkään ei ole ollut innostusta itsenäisten valtioiden takia tutkia kyseistä tapaa.

Tällä hetkellä kaikki ottavat turpaansa taloudessa. Sisäisen tai ulkoisen devalvaation tapauksessa kärsivät molemmat puhumasi kansanosat. Itkemällä tämä tilanne ei parane. Toisaalta paluu vanhaan aikaan voisi herättää ihmisiä. Ennen tultiin toimeen paljon vähemmällä.

Palkkakustannuksien 5% leikkaus pitäisi tarkoittaa melkoista työpaikkojen lisäystä. Olettaen että se toimii kuten väitetään. Vienti alkaa vetämään lisäten työntekijöiden tarvetta. Lisääntyneellä työntekijä massalla on varaa kuluttaa enemmän kuin työttömillä. Työllisyys alenisi, mutta ne työläiset jotka ovat nyt töissä menettäisivät, kun toiset pääsisivät töihin.

Pikainen laskutoimitus 5% halvempi työvoima ja vapaiden täydellisten markkinoiden oletus olisi (2 409 000 * 0,05) = 120 450 uutta työpaikkaa. Tämä tietysti ideaalissa tilanteessa. Todellisuudesta en tiedä mitään!

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä Vastaus kommenttiin #11

"Pelkään koko sisäisen devalvaation olevan ekonomisteille ongelmallinen asia. Kaikki kansantaloudellisesti mallit on rakennettu tukemaan ulkoista devalvaatiota. Kenelläkään ei ole ollut innostusta itsenäisten valtioiden takia tutkia kyseistä tapaa."

Tuo on tietysti pitkälti totta. Koska Saksa ei näytä kovin halukkaalta tulemaan vastaan, niin homma menee pahaksi. Koska sopimukset ja lainsäädäntö on tehty siltä pohjalta, ettei sisäistä delvalvaatiota käytetä, tulee siinä aikamoista tuhoa.

Suomen kannalta myös ajanhetki jolloin sisäisen devalvaation politiikka otettaisiin käyttöön, olisi melko ratkaiseva. Tämä johtuu melko suuresta "ulkoisesta altistumisesta" euron kurssille. Voihan olla, että EKP saa päähäntä jotain joka tipauttaa EUR/USD kurssia parikymmentä prosenttia.

Palkkakustannusten leikkaus lienee Suomessa sitä syystä mahdoton, että se vaatisi työlainsäädännön perusteellisen uudistamisen ja tämän:
http://www.cepii.fr/PDF_PUB/lettre/2012/let324ang.pdf
"In practice however, governments have no influence on overall prices and must rely on the propagation of a substantial cut in civil servants’ wages to the private sector’s salaries, and eventually to producer prices."

En vain näe, että SDP lähtisi hävittämään jäljellä olevaa kannatustaan tuolla tavoin.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #12

Niin poliittisesti ongelmallista.

Teoreettisesti hallitus voisi helposti puristaa työliikkeet yhteen syssyyn. Uhkaamalla verojen korotuksella tekevän saman, ellei ratkaisua saada aikaan. En tiedä mistä löydetään puoleet, joilla olisi kanttia sellaiseen.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #11

"Kaikki kansantaloudellisesti mallit on rakennettu tukemaan ulkoista devalvaatiota. Kenelläkään ei ole ollut innostusta itsenäisten valtioiden takia tutkia kyseistä tapaa."

Se taas johtuu puhtaasti siitä, että sisäinen devalvaatio on epätiedettä. Se on puhtaasti poliittinen päiväuni, jossa vallankäyttäjä luulee osaavansa hoidella markkinoita itsevaltiaan tavoin, käyttämättä kuitenkaan mitään todellista markkinoiden poliittista ohjauskeinoa, kuten hintasäännöstely, maahantuonnin rajoittaminen poikkeustoimena jne. Uskotaan, että markkinat, huolimatta niiden tehottomuudesta, toimivat juuri niin kuin poliitikko haluaa.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tämä on kansantaloudellisesti täysin kestämätön vaihtoehto ja syventää ennestäänkin kurjaa tilannetta. Ei ole liioiteltua sanoa, että ongelmat kasvavat lineaariselta skaalalta logaritmiselle, ellei velkoja leikata samassa suhteessa.

Koska Islanti on ainoa näin toiminut maa, se alkoi toipua ponzin buuttaamisesta lähes välittömästi. Muut taas ovat harrastaneet tätä sisäisen devalvaation idiotismia, mikä supistaa voimakkaasti kysyntää ja halvaannuttaa talousalueen toisensa perään.

Kaameaa osakekurssien rallatusta on tiedossa, ja Mustaa Pekkaa on pakassa enemmän kuin muita kortteja.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Onko Saksa surkea maa? Se on harrastanut sisäistä devalvaatio taktiikkaa lähes koko EU:ssa olonsa ajan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ei pidä unohtaa kontestia eikä ajankohtaa/suhdannevaihetta, jossa Saksa "harrasti" tätä.

Käyttäjän Mikko-VilleMtt kuva
Mikko-Ville Määttä Vastaus kommenttiin #14

Tämä tosiaan täytyisi muistaa. Vaikka Saksassa onnistuttiin reaalisesti laskemaan palkkoja, nousivat ne kuitenkin hieman nimellisesti. En usko, että nimellisiä palkkoja laskeva sisäinen devalvaatio olisi onnistunut Saksassakaan. Eivät rakenteet ja toimintakulttuuri sielläkään olisi sellaista tukenut.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #14

Ei niin se on jatkunut lievänä 2013 vuoteen asti. Katso vaikka itse taulukosta. Silmä määräisesti näkee ettei se ole seurannut muiden maiden palkan korotuksia.

http://fatasmihov.blogspot.fi/2011/12/internal-dev...

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #17

Ongelma on tässä se, että palkat olisi pitänyt jäädyttää jo 04-05, nyt se on myöhäistä. Oikeastaan reaalipalkat ovat jo niin olemattomia alemmissa tuloluokissa, ettei niitä voi edes alentaa.

Terveempi tapa on leikata eläkemaksuja 40 % alas, samalla yli 3000 euron kuukausieläkkeet kokonaan pois ja jos rahoituspohja ei edelleenkään riitä, niin pääomatuloihin myös eläkemaksuosuus.

Lähtee kestävyysvaje laakista ja ostovoima alkaa kohentua. Jos on tullut hankituksi niin jumalaton omaisuusmassa, ettei siitä selviä kolmen tonnin kuukausieläkkeellä, niin sitten vaan myyntiin ja vähän realistisemmalla hintatasolla.

Nuoriso sitä fyrkkaa tarttee silloin kun perustaa perheitä ja hommaa asuntoja. Vanhempana kulutus on jo ihan olematon, ellei tarkoituksella tuhlaa. Tuolla konstilla hintatasokin tulee suht terveesti alas.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kaikilta yli 2000 euroa/kk ansaitsevilta (mukaanlukien eläkeläiset) 5% tuloista pois edellyttäen, että vastaavalla %- määrällä lasketaan elinkustannuksia kuten ruoka-asunto-ja matkustusmenot joihin sisällytän polttoaineet.

Toimituksen poiminnat