Heli Hämäläinen Ihmisen kokoisia ihmisoikeuksia

Tahdon voimalla niikkolainen perussuomalaisuus jää junan alle.

  • Tahdon voimalla niikkolainen perussuomalaisuus jää junan alle.
  • Tahdon voimalla 2013 kampanjatunnus
    Tahdon voimalla 2013 kampanjatunnus
  • Kahden kansakunnan kansalainen
    Kahden kansakunnan kansalainen

Perussuomalaista Arja Juvosta syytettiin lakialoitteen torppaamisesta Eduskunnan lakivaliokunnassa. Tuon jälkeen Juvonen kertoi että äänestys koski tasa-arvoisten aloitteiden käsittelyjärjestyksestä poikkeamista, eli alle sadan kansanedustajan aloitteen nostamisesta lakivaliokunnan käsittelyyn suuremman edustajamäärän aloitteiden ohi. Tässä asiassa parlamentarismi todellakin edellyttää ryhtiä. Eli kun hallitus ei aikaansaanut lakialoitetta tasa-arvoisesta ja yleisestä avioliitosta, eikä Eduskunnan enemmistökään sellaista aloitetta halunnut tehdä, ei lakivaliokuntakaan halunnut tehdä politiikkaa enemmistöparlamentarismin ylitse. Asia on loppuunkäsitelty. Perussuomalaiset toimivat parlamentaristisesti.

Mutta uusi kansalaisaloite muuttaa asetelmat. Tätä juttuani kirjoittaessani potentiaalisia kansalaisaloitteen allekirjoittajia on kampanjan facebook -tukisivulla jo lähes 45000. Kansalaisaloitteen nimienkeruu alkaa 19.3. ja siihen tarvitaan 50000 nimeä. Itse aion allekirjoittaa kansalaisaloitteen jo ensimmäisinä keräyspäivinä. Minulle se on osa oikeaa pääsiäispaastoa, joka on Jesajan 58 luvussa:

"6 Toisenlaista paastoa minä odotan:
että vapautat syyttömät kahleista,
irrotat ikeen hihnat
ja vapautat sorretut,
että murskaat kaikki ikeet,
7 murrat leipää nälkäiselle,
avaat kotisi kodittomalle,
vaatetat alastoman, kun hänet näet,
etkä karttele apua tarvitsevaa veljeäsi."

Olkoon uskonnot mitä tahansa mieltä homoseksuaalisuudesta, kivien heittely ei ole oikeaa paastoa. Yhteiskunnassa, lain edessä homoa tulee kohdella samoilla perusteilla kuin ketä tahansa ihmistä, sen kummemmin syrjimättä tai suosimatta häntä tämän ominaisuutensa vuoksi. Henkilön kykyä tehdä sopimuksia ei saa rajoittaa tämän vuoksi. Avioliiton tulee olla vapaa maistraatissa kahdelle täysi-ikäiselle ja täysivaltaiselle ihmiselle, jotka haluavat omasta vapaasta tahdostaan sitoutua avioliitto -nimiseen sopimukseen. Kysymys on sopimuksen rekisteröimisestä.

Avioliittoon vihkiminen on uskonnollisten yhteisöjen sisäinen asia. Avioliittolaki voisi kunnioittaa uskonnollisten yhteisöjen itsemääräämisoikeutta käyttämällä uskonnollisen yhteisön tekemästä avioliiton rekisteröintimerkinnästä väestötietojärjestelmässä nimeä kirkollinen/uskonnollisen yhteisön avioliitto. Vastaavasti maistraatin tai muun viranomaisen tekemä avioliittomerkintä olisi vain avioliitto. Oikeusvaikutukset eivät eroaisi näiden kahden avioliiton välillä.

Perussuomalaiset ovat arvokonservatiivinen puolue, jonka liberaalilla laidalla itse sijaitsen. Näen arvokonservatiivisuuden tässä asiassa perussuomalaisen kansanpuolueajatuksen vastaisena. Perussuomalaisten tulisi olla kehityksen kärjessä tekemässä Suomea helpommin elettäväksi jokaiselle, - etenkin kun se ei ole keneltäkään pois. Ei kenenkään avioliitto muutu miksikään toiseksi mikäli sopimuksia voi tehdä vapaasti. Sopijoitahan se vain koskee.

Ja mikäli homoseksuaalisen pariskunnan ulkoinen adoptio koskien toisen puolison jo adoptoiman lapsen adoptointia pariskunnan yhteiseksi lapseksi risoo voimakkaasti, oikea paikka tällaiselle rajoitteelle olisi itse adoptiolaissa, laissa lapseksiottamisesta. Juuri tästä tapauksesta tuli hiljattain päätös Saksan liittotasavallan perustuslakituomioistuimesta, että tällainen rajoite rikkoo Saksan liittotasavallan kansalaisen perusoikeuksia.

http://yle.fi/uutiset/saksassa_laajennettiin_homojen_adoptio-oikeutta/65...

Suomessa tällaista ei tapahtuisi. Meillä perustuslakivaliokunta ei tulkitsisi perusoikeuksia perusoikeusmyönteisesti.

Kannattaako perussuomalaisten, joka on työväenpuolue, ripustautua kristillisdemokraatteihin ja jarruttaa viimeiseen asti vallankumousta? Kyllä siinä populismi kärsii kun puolue ei ole hakemassa oikeutta kaikille. Kenelle sitä oikeutta sitten pitäisi annostella?

Odotan innolla tämän kansalaisaloitteen tulemista merkittäväksi. Arvelen tuon vaadittavan 50000 henkilön kannatuksen tulevan täyteen jo ensipäivinä.

 

Terveisin

 

Heli Hämäläinen

sukupuolivähemmistöön kuuluva

Perussuomalaisen puolueen jäsen

avioliitossa ja lapsiperheellinen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (96 kommenttia)

Martti Järvinen

Mukavaa, että pääsit karuselliin. Oli jo aikakin pitkän työn jälkeen blogilla.

Miten se olikaan mistä puhuttiin blogillasi, mene äläkä enää syntiä tee.

Oikeestaan aika järisyttävä asia.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Aivan oikein, paitsi! Adoptio-oikeutta ei tule missään nimessä kannattaa sellaisille parisuhteille, jossa lapsen saaminen ei luonnon lakienkaan mukaan ole mahdollista. En tarkoita hedelmättömyyttä.( varauksella pidätän tässä kohti oikeuden muuttaa mielipidettäni joskus tulevaisuudessa).

Avioliiton sallimisesta en itse näe mitään ongelmaa kenellekkään toisille osapuolille, mutta hyötyä kyllä näille homoliittoon haluaville.

Mikä tästä asiasta tekee niin vaikean ymmärtää?

Käyttäjän SuviTaavitsainen kuva
Suvi Taavitsainen

Adoptio-oikeudessa ei ole mielestäni ongelmaa, koska adoptio lähtee ja sen pitää lähteä lapsen edusta.

En tiedä homoparien adoptiohakemusten määrästä, mutta toteutuneita virallisia adoptioita uskoisin olevan hyvin vähän.

Joka tapauksessa seuraava ongelma homoseksuaaleille, tai pikemminkin heidän asioitaan intohimoisesti ajaville tulee olemaan se, ettei adoptiovanhempia valita länsimaissa sukupuolisen suuntautumisen perusteella, vaan sopivuuden.

Tämä tulee johtamaan vaatimuksiin kiintiöistä.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Termikorjaus: ei sukupuolinen vaan SEKSUAALINEN suuntautuminen tässä asiayhteydessä!

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

"Joka tapauksessa seuraava ongelma homoseksuaaleille, tai pikemminkin heidän asioitaan intohimoisesti ajaville tulee olemaan se, ettei adoptiovanhempia valita länsimaissa sukupuolisen suuntautumisen perusteella, vaan sopivuuden."

En näe tätä minään ongelmana. Kannatan vain samanlaisia oikeuksia tasapuolisesti, ja pidän väitettäsi itsestäänselvänä.

kati sinenmaa

"Joka tapauksessa seuraava ongelma homoseksuaaleille, tai pikemminkin heidän asioitaan intohimoisesti ajaville tulee olemaan se, ettei adoptiovanhempia valita länsimaissa sukupuolisen suuntautumisen perusteella, vaan sopivuuden.

Tämä tulee johtamaan vaatimuksiin kiintiöistä."

Kyllä. Meillä on jo käytössä positiivinen diskrimisaatio, joten vauvoja tullaan antamaan jonkun muun kuin pätevyyden perusteella. Kun tähän yhtälöön lisää vielä mielensäpahoittajat, niin ei tarvitse olla Mooses voidakseen profetoida, että 50 vuoden kuluttua täällä on aivan ihkauusia, keinotekoisia ongelmia.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas Vastaus kommenttiin #46

Missäpäin yhteiskunnassamme (tai muissa yhteiskunnissa) olet havainnut homokiintiöitä?

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

"Aivan oikein, paitsi! Adoptio-oikeutta ei tule missään nimessä kannattaa sellaisille parisuhteille, jossa lapsen saaminen ei luonnon lakienkaan mukaan ole mahdollista. En tarkoita hedelmättömyyttä."

Mistä tämä mielipide johtuu, ja toisaalta miksi et tarkoita hedelmättömyyttä? Luonnonlakihan sekin on.

Käyttäjän MariaMorri1 kuva
Maria Morri

Ennen kuin torppaa adoptiota, kannattaa muistaa sekin tosiasia, että sateenkaariperheissä ON tällä hetkellä lapsia, mutta noilla lapsilla ei ole lain mukaan oikeutta kuin toiseen tosiasialliseen vanhempaansa. (Perheensisäisiä adoptioita tehdään yhtä lailla heteroparien sisällä.) Missä on lapsen paras tässä kuviossa?

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Homoparien sisäinen adoptio laillistettiin Suomessa edellisen hallituksen kaudella.

Harri Rautiainen

Juvonen kirjoittaa blogissaan:
- Voi, kun tasa-arvoisen avioliittolaki aloitteen laatimisen kanssa olisi hieman maltettu odottaa. Aiheen ylläpitäminen keskustelulla ja asiallisella julkisuudella olisi voinut olla se parempi linja. Juoneen olisivat voineet lähteä kaikki toimittajat yhdessä, hän väläyttää.

Tätä se mun uneni tiesi. Persut ovat herkästi moittimassa mediaa vihervasemmistolaiksi ja persuvastaiseksi, mutta tarpeen tulleen ollaan menossa propagandasalaliittoon sen kanssa!

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Ehdottaisit siis tuollaista kiertotietä avioliittolakiin? Epäilen syvästi, että onnistuu.

Käyttäjän SariKarlstrm kuva
Sari Karlström

Olen pahoillani Heli, mutta vakaumukseni vuoksi en voi allekirjoittaa tuota kansalaisaloitetta. Mutta toivotan onnea taisteluun. Demokratia päättää miten käy ja siihen on tyydyttävä, oli lopputulos mikä hyvänsä =)

Olli Nurmi

Et siis kannata yhtäläisiä oikeuksia kaikille? Asia selvä.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Kutina on sellainen, ettei 50000 nimen kertymistä tarvitse odottaa päiviä vaan tunteja. Tasa-arvon päivä 19.3. on ensimmäinen allekirjoituspäivä ja kun se on tiistai, niin voimme vaan arvailla sitä rummutuksen määrää, jolla ihmisiä muistutetaan allekirjoittamisen tärkeydestä jo viikonlopun lehdissä.

Jännittävää on niinikään seurata sitä, millaisen eläinvalikoiman persuedustajat marssittavat tällä kertaa salikeskusteluun...

Ei voi muuta sanoa kuin että on sulla Heli puuhamaata omiksi tarpeiksi!

Martti Järvinen

Hei, 19.3 on meikäläisen syntymäpäivä, vuotta en viiti kertoa, ja en voi allekirjoittaa asiaa vai adressia, mutta luen sen ensin läpi ennenkuin teen varsinaisen päätöksen.

Juhani Kahela

Lukiessa tulee mieleen, että eduskunnassa on kaksi puoluetta. Persut ja heitä inhovat. Sama koskee yleensä muitakin blogeja.

Alexius Manfelt

Heli kirjoitat: "Avioliittolaki voisi kunnioittaa uskonnollisten yhteisöjen itsemääräämisoikeutta käyttämällä uskonnollisen yhteisön tekemästä avioliiton rekisteröintimerkinnästä väestötietojärjestelmässä nimeä kirkollinen/uskonnollisen yhteisön avioliitto. Vastaavasti maistraatin tai muun viranomaisen tekemä avioliittomerkintä olisi vain avioliitto. Oikeusvaikutukset eivät eroaisi näiden kahden avioliiton välillä."

Tämä on todella fiksu ajatus, se sopii enemmän kuin hyvin ainakin minulle, joka kannatan erinomaisesti sukupuolineutraalia avioliittoa. Siinä yhdistyvät sekä maallinen että eri uskontokuntien, niitä kuitenkaan erottelematta, tekemät avioon vihkimiset tai suhteen laillistamiset.

Kiitos Heli hienosta jatuksesta ja näkemyksestäsi.

Käyttäjän JukkaLaitinen kuva
Jukka Laitinen

Rohkenen kysä sukupuolineutraalin avioliiton ajajilta miksi ei samantien myös lukumääräneutraali avioliitto, suhteen virallinen rekisteröiminen? Voihan esimerkiksi kolme homoa (tai lesboa) rakastaa toisiaan syvästi ja olisi tasa-arvon kannalta loukkaavaa, jos yksi jätettäisiin piiristä pois? Vai olisiko?

Lukumääräneutraalilla liitolla en tarkoita ainoastaan sitä, että yksi mies voisi halutessaan ottaa useamman rouvan tai sitä että yksi nainen voisi ottaa useamman miehen. Luen mukaan kaikki kombinaatiot alkaen nykymällisesta miehen ja naisen välisestä liitosta, kahden tai useamman homon/lesbon väliseen liittoon aina useamman miehen/naisen väliseen liittoon. Siinä menisi samalla islamilaistenkin liitot.

Liittojen rajoittaminen parisuhteisiin on mielestäni pelkkää hurskastelua. Ja mitään uskontoa ei pitäisi sotkea tähän asiaan.

Pekka Kytölä

Lukumääräneutraali avioliitto on jo todellisuutta. Se on arkipäivää juuri niissä maissa missä homoseksuaaleihin suhtaudutaan kaikkein vihamielisimmin eikä homoilla ole mitään lain suojaa.

Käyttäjän JukkaLaitinen kuva
Jukka Laitinen

Suomessakin, ei kai mallia tarvitse hakea muualtakin? Sukupuoli- ja lukumääräneutraali liitto tuskin polkisi homojen ja lesbojen oikeuksia. Jos mielestäsi polkee, niin miten?

Pekka Kytölä Vastaus kommenttiin #25

Sori, esitin asian huonosti. Tarkoitin siis ettei ole mitään logiikkaa odottaa että homojen oikeuksia parantamalla saataisiin aikaan vaatimuksia moniavioisuuden suuntaan. Maissa missä avioliitto on sallittu meillekin, ei olla puuhaamassa moniavioisuuslakeja. Maissa missä asiat ovat huonommin taas moniavioisuuteen suhtaudutaan luontevammin. Miksi suomessa ne tahot jotka haluavat 5 vaimoa tai miestä odottelisivat että homojen oikeudet hoidetaan ensin kuntoon? Eivätköhän he jo olisi ehtineet meuhkata asiansa puolesta jo vuosikausia.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Se vaatii enemmän työtä, koska siinä on käsiteltävä uudella tavalla monta muutakin lakia. Kannatan kyllä että sekin tehdään, ei siinä mitään; mutta koska vaaditaan huolellisempaa valmistelua, tarvitaan myös enemmän aikaa. Sitä odottaessa tämän helpomman asian voisi hoitaa äkkiä alta pois.

Näetkö sivumennen sanoen itse mitään huonoja puolia ehdotuksessasi? Tai sukupuolineutraalissa avioliittolaissa, sen puoleen?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Oikeassa demokratiassa kun on päätetty äänestää tulee tulos hyväksyä, eikä syyttää ketään torppaamisesta.
Väärin ihminen äänestää ainoastaan, jos on äänestänyt pakon sanelemana, puoluekurin tai muun vastaavan vaikutukseen mukautuen. Olemmehan nähneet, miten meni lippuäänestykset Neuvostoliitossa ja miten ne menevät tänään Kiinan puoluekokouksissa.
Niin, ja eduskunnassammekin, jossa istuu toki kaksi demokraattia, Yrttiaho ja Mustajärvi.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Toki. Vaan nythän on niin että eduskunta ei ole tästä asiasta äänestänyt. Ei siis ole olemassakaan mitään tulosta, jonka voisi hyväksyä vaikka haluaisikin.

Käyttäjän penttiwesterholm kuva
Pentti Westerholm

Suomessa on tasavertainen avioliittolaki siihen ei tarvita muutosta.Sen sijaan meillä ei ole parisuhdelakia mikä olisi hyvinkin tarpeellinen.Meillä on kymmeniätuhansia parisuhteessa eläviä joilla ei ole minkäänlaista parisuhde suojaa.Heteropareja, homopareja ja siltä väliltäkin.Kannatan ehdottomasti parisuhdelain muodostamista ,näin saadaan ihmisille jonkinlainen oikeus ja kohtuus eri tilanteissa.Adoptiot,perintö- ja eläkeoikeudet,erotilanteissa omaisuudenjako jne..Nykyisellä lainmuutoshaulla hetaan vain muutosta homopareille,muista ei kai ole niin väliä?Kaikki ei halua mennä virallisesti naimisiin,tämäkin on ihmisoikeus!

Käyttäjän TiiaMariaVuorinen kuva
Tiia Vuorinen

Allekirjoitan ehdottomasti. Avioliitto on Aviolitto kunhan se on kahden ihmisen välillä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tilanne maailmalla Wikipedian mukaan:

Samaa sukupuolta olevien parien adoptio on laillista seuraavissa valtioissa: Alankomaat, Andorra, Belgia, Englanti ja Wales, Espanja, Etelä-Afrikka, Islanti, Norja, Ruotsi, Tanska ja Uruguay. Yhdysvalloissa adoptio on sallittu seuraavissa osavaltioissa: Kalifornia, Massachusetts, New Jersey, New Mexico, New York, Ohio, Vermont, Washington, Wisconsin ja Washington (D.C.), samoin suuressa osassa Kanadaa ja joissakin Australian osavaltioissa. Israel, Ranska, Saksa ja Suomi sallivat sisäisen adoption: rekisteröidyssä parisuhteessa toinen puolisoista voi adoptoida kumppaninsa biologisen (tai adoptoidun) lapsen. Joissakin maissa, kuten Irlannissa, adoptiota voi hakea yksittäinen henkilö seksuaalisesta suuntautumisesta ja asuinkumppanista riippumatta.

Markku Ollikainen

Avioliitto-nimen voi varmaan jättää niiden käytettäväksi, jotka sitä ovat tähänkin asti käyttäneet.
Uuden tyyppisen liiton laittajilla on varmaan varaa keksiä uusi, mieleinen nimi. Onhan menossa niin paljon muutakin uutta.

Helposti nimittäin tulee vaikutelma, että vanhojen nimien omimisella koetetaan hankkia pikaista legimiteettiä eli lainvoimaisuutta uudelle, erilaiselle asialle samalla tavalla kuin eduskunnan runnaamisella uusien asioiden takuumiehiksi ja -naisiksi. Tämä kaikki itse-määriteltyjen ihmisoikeuksien ja tasa-arvon jne nimissä.

Tällaisen käenpoikasen ottaminen pesään tekee kuitenkin helposti temput tulevaisuuden ihmisille: tuki seksuaalisuuden kasvuun aikuisen miehen ja naisen identiteettiin häiriintyy erilaisten vaihtoehtojen tullessa tarjolle samalle hyllylle, vastaavina tarjouksina.
Elämä on näet muutenkin haasteellista. Haasteellisuus näkyy jo ilman lisähaasteitakin syrjäytyneinä ja muina elämän tietään etsivinä.

Nyt puheena olevan asian taustalla on myös suurempia asioita, joita voi lukea mm. vasemmistoliiton r.p. toimintaohjelmasta. Länsimaisen elämän muuttamiseksi kolmannen aallon vasemmistolaiseksi utopiaksi tarvitaan aikaisemman systeemin rakenteen muutos. Tuon nykyrakenteen perusyksikkö on perhe.

Siksi perhe tulee saada irti perinteisestä juutalais-kristillisen maailmankuvan määrittelemästä muodostaan ja sen arvoista. Kun perhe hajoaa seksuaalisuuden muotojen vapautuessa, ihmiset ovat irti tähänastisista tukirakenteistaan ja tilannetta on helpompi ohjata vallankumouksen utopian suuntaan.
Uusinta vallankumousta ei tehdä TNT-pommeilla tai pyssyjä paukuttelemalla, vaan ideologisilla pommeilla strategisiin kohteisiin, kuten lainsäädäntöön, kirkon ja sen edustajien asemaan mielipidejohtajina, käsitteisiin kuolemasta jne.

Suomalaisten varmaan kannattaa miettiä millaista kokonaispakettia vihervasemmistolaiset ovat suomalaisille tarjoamassa. Käärepaperissa lukee kauniita sanoja ihmisoikeuksista, tasa-arvosta jne, mutta olisi mukava tietää, mitä kaikkea tästä seuraa, millaisiin lopputuloksiin suomalaisia ollaan johdattamassa näillä myyvillä "oikeuksien ja tasa-arvon" tarjouksilla.

Näitä asioita pohtivat jo muutkin. Juha Ahvio, teologian tohtori, dosentti, Patmos Lähetyssäätiön tutkimusjohtaja jne, on kommentoinut netissä presidentin vaaleja ja yhteiskunnassa tehtyä arvomuutosta. Asiaan tutustumista voi jatkaa esimerkiksi http://www.youtube.com/watch?v=ACMxjhQJ3WY
Sarja valaisevaa puhetta samalta mieheltä löytyy TV7 -sivuilta http://www.tv7.fi/vod/player/?program=21497

Martti Järvinen

Ongelma kai on se, että homous on raamatun mukaan syntiä. Raamatun sanoja ei voi muuttaa - tulkintoja sen sijaan voi muuttaa aikojen saatossa. Siitä syystä meillä ei ole ketään enää jalkapuussa sunnuntaisin kirkonmenojen aikaan kirkon ulkopuolella. Vaikkakin maallikkosaarnaaja Jalovaara mielestäni olisi täysin oikea henkilö siihen rangaistukseen.

Sukupuolenvaihdos ilman leikkauksia - tässä tapauksessa kai ei ole leikkaamalla muutettu mitään - tuskin on kovin suuri synti, ehkä lähinnä mielentila.

Mutta siihen asiaan ei ole syytä vetää Jumalaa mukaan. Jumala antaa kaiken anteeksi - mutta Jeesuksen mukaan on yksi synti, jota ei anteeksi anneta, se on Pyhän Hengen pilkka.

Mielestäni Heli, tai Heikki, joka koko ajan puhuu jumalasta ja uskonnosta ja on kuin rakkikoira kirkon rappusilla - on hyvin lähellä tuota pilkkaa.

Tämä on minun henkilökohtainen mielipiteeni.

Ystävyydellä.

(Editoitu klo. 18.36, maallikkosaarnaajan nimen korjaamiseksi.) Jalkapuita ei viellä löydetty.

Heli Hämäläinen

Olen Kristuksen hullu rakkikoira ja saarnaan mitä Pyhä Henki minulle ohjaa. En käsittele tässä kirjoituksessani avioliittoa hengellisenä instituutiona, mutta periaatteessa sille ei olisi estettä. Katson kuitenkin hengellisen luonteen määrittelyn jokaisen uskontokunnan sisäiseksi asiaksi.

Raamatun sanoja meillä ei ole lupa muuttaa, mutta protestanttina Raamattu on minulle ylin auktoriteetti. Minulle se aukeaa omalla henkilökohtaisella tavallani ja jotkut asiat ovat minulle oman vakaumukseni mukaan kiellettyjä, koska koen ne synniksi. Tämä käsitykseni on henkilökohtainen, enkä yleistä sitä muihin. En myöskään syntejä, koska kristinukso ei ole minulle kollektiivista.

Martti Järvinen

Pyhä Henki ei ole koskaan vaatinut ketään muuttamaan sukupuoltaan.

Ja tämä on Taivaan tosi.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #65

Ohjaat keskustelua ohi aiheen. Mutta uskon näin myös. Toisaalta ihmisen sukupuoli ei muutenkaan ole merkityksellinen Jumalalle vaan Jumalalle on tärkeää lapseutemme. Jumalan rakkaus on kaikkien meidän osanamme kunhan vain haluamme ottaa sen vastaan.

Martti Järvinen Vastaus kommenttiin #74

Puhuin asiasta. Olet mielestäni vakavassa ristiriidassa itsesi kanssa. Koska pidän sinua lujaluontoisena äijänä niin uskallan kirjoittaa tylyjäkin sinulle. Kyllä kestät.

Olet muuten aika heikoilla jäillä.

Ehdotan, että pidät uskosi ja tulet sillä autuaaksi - ja pidät ukko vähemmän löpinää kristinuskosta.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #78

Jaa, minä taas pidän sinua vähän akkamaisena. Ja mitä kristinuskoon tulee, siinä juuri lähetetään heikoille jäille. Jeesus opettaa (Luuk 10:3), että hän lähettää opetuslapset kuin lampaat susien keskelle.

"Jokainen tulkoon omalla uskollaan autuaaksi" ei ole peräisin Raamatusta, vaan se on Preussin kuninkaan Fredrik II:n (k. 1786) lausahdus koskien protestanttien ja katolisten suhdetta.

Martti Järvinen Vastaus kommenttiin #79

Oletko nyt sinä Jeesuksen opetuslapsi? Pari vuotta lisää aikaa niin oletkin sitten vapahtaja itse.

Kuten sanoin - olet vaikeassa ristiriidassa itsesi kanssa, Heikki. Isona miehenä kyllä tiedät mistä puhutaan.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #80

Minä en ole Vapahtaja, mutta todistan Hänestä. Opetuslapseuden hinta on seurata Häntä.

Käyttäjän htoimela kuva
Heikki Toimela

Tuo kuvahan kertoo kaiken. Hämäläinen seisoo jäällä ja nimeää sen omaksi maaksi.
Ehrensvärdin lause "Eftervärld stå här på eget botten och lita inte på främmandes hjälp"on tyypillinen persujen väärin ymmärrys. Ehrensvärd takoitti jälkimaailmalla ruotsalaisia, joita hän varoitti hakemasta apua venäläisiltä toisiaan vastaan (kuten myssyt tekivät) Ei Ehrensvärdille tullut mieleenkään että joku tulkitsisi sen niin ettei saisi ottaa apua omiltakaan tai liittolaisilta. Koko Suomenlinna rakennettiin ranskalaisella rahalla eli vieraan avulla.

Sitten tuo Juvonen periaatteineen. Hän on tyypillinen persu. Valiokunnassa takki kääntyi kun käskettiin. Turha selitellä hän oli huolissaan muiden lakialotteiden ohituksesta. Laki ei mene läpi vaikka se suureen saliin vielä tulisikin. Enemmistö ei sitä tue, joten Juvonenkin uskalsi sitten luvata tukeaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Jaha, sitä on luettu Ehrensvärdin ajatuksia. Oliko Ehrensvärd persu?

Käyttäjän htoimela kuva
Heikki Toimela

No varmasti ei ollut. Ei hänen mieleensä tullut edes itsenäinen Suomikaan.

Minua korpeaa tuo persujen tapa kaivaa historiasta irrallisia juttuja kuten Ehrensvärdin lisäksi v 1835 syntynyt Freudenthal, joka kirjoitteli silloin vallassa olleita rotuoppeja, mutta oli aikansa arvostetuin pohjoismaisten kielten tutkija ja muutti käsityksiäänkin.

Toinen tapa on siteerata Kekkosta "olemme lääkäreitä emme tuomareita" kun irvailtiin Suomen pelkurimaista käyttäytymistä YK:ssa tai "emme ole puolueettomia rauhan ja sodan kysymyksessä" kun K.meni möläyttämään että Suomi voi olla puolueeton vain rauhan aikana.

Sitten pikkupersut toistelevat näitä viisauksiaan ymmärtämättä

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #38

"Minua korpeaa tuo persujen tapa kaivaa historiasta irrallisia juttuja kuten Ehrensvärdin lisäksi v 1835 syntynyt Freudenthal, joka kirjoitteli silloin vallassa olleita rotuoppeja"

Eivät nämä ole historiaa, vieläkin meillä on pakkoruotsi ja ruotsinkieliset saavat enemmän määrärahoja koulutukseensa, pääsevät helpommin yliopistoihin ja kustantavat maltaita yhteiskunnalle kaksinkertaisella infralla tarhoista vanhankoteihin, ainoastaan hautausmaat ovat yhteisiä. Kielierottelu elää voimakkaasti vielä Suomessa.

Heli Hämäläinen

Seison omassa rannassa ja mahdolliset vesijätöt on lunastettu jopa vesirajan alle. Rannan saisi pengertää.

Käyttäjän htoimela kuva
Heikki Toimela

Mitä määrärahoja ruotsinkieliset saavat enemmän? Mitä sinä olet jäänyt paitsi kun noin olet kateellinen? Miten elämäsi korjautuisi jos ruotsi korvataan persujen pakkovenäjällä. Vai lopetetaanko pakolliset aineet kokonaan? Mihin yliopistoon sinulta jäi menemättä ruotsinkielisten vuoksi? Hankeniin pääsee jos osaa ruotsia. Samoin Åbo akademiin vaikka äidinkieli olisi mikä tahansa? Jos ei osaa mitään niin ei varmasti pääse mihinkään.

Kaksinkertasesti maksaneet ruotsinkieliset tarhat ja vanhainkodit? Veditkö hatusta vai perustuuko tuokin Ehrensvärdin aikoihin kun koko Helsingin seutu oli ruotsinkielinen ennen savolaisten invaasiota.

Ruotsinkielinen on aivan samanarvoinen suomalainen kuin suomenkielinenkin. Ruotsia on täällä puhuttu yhtä kauan kuin suomeakin mutta ruotsia on kirjoitettu 400 vuotta kauemmin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mitä määrärahoja ruotsinkieliset saavat enemmän?"

Oletko maahanmuuttaja vai muuten vain vajaatietoinen? Faktoja ruotsikielisten etuoikeuksista on esitetty netissä jo kymmeniä vuosia ja nyt täällä joku ummikko kyselee mistä on kyse. Heitän nyt yhden listan sadoista:

YLIOPISTOKIINTIÖT

"Opetushallituksen Wera -raportointipalvelun julkaisusta ”Koulutuksen määrälliset indikaattorit vuodelta 2006″ ja Tilastokeskuksen väestötietokannoista, erityisesti ruotsinkielisten ikävuosittaisista tilastosarjoista, voidaan laskea yliopistoihin hyväksyttyjen ja yliopistopaikan vastaanottaneiden osuudet. Joka toinen eli 51 % ruotsinkielisistä nuorista saa suorittaa yliopistotutkinnon. Suomenkielisistä vain joka kolmas pääsee suorittamaan 2010-luvulla yliopistollisen loppututkinnon. Kolme eri laskentatapaa osoittaa, että ruotsinkielisistä saa yliopistossa opiskella 40 % enemmän kuin suomenkielisistä. Kyseessä ovat nimenomaan äidinkieleltään ruotsinkieliset oppilaat, jotka Opetushallituskin on listannut äidinkielen mukaan. Tärkeimmät syyt ruotsinkielisten yliedustukseen ovat: a) Ruotsinkieliset yliopistot eli Åbo Akademi (n. 7500 opiskelijaa) ja Svenska handelshögskolan (n. 2300 opiskelijaa). Järjestelmään on rakennettu piilokiintiöjärjestelmä ruotsinkielisille. b) Kuuden kaksikielisen yliopiston kiintiöpaikat ruotsinkielisille.

Ruotsinkielisiä nuoria (20–22-vuotiaita) on noin 3.200 eli 4,9 % koko maan samanikäisistä. Kuitenkin Opetusministeriön suunnitelmassa ”Yliopistojen aloituspaikkamäärät vuodelle 2012″ on ruotsinkielisille varattu 6,7 %:n osuus. Esimerkiksi yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon alalla ruotsinkielisten osuus on 9,2 % suunnitelmassa. Wera -raportin taulukossa 8.18 ilmoitetaan ruotsinkieliset hakijamäärät yliopistoihin (antalet sökande som uppgav svenska som modersmål vid ansökan till universiteten), hyväksytyt ja hakijoiden hyväksymisosuudet (antagningsprocenten bland de svenskspåkiga sökandena). Yliopistoihin on vuosina 2000–2006 päässyt 51–55 % ruotsinkielisistä hakijoista. Vastaavana aikana suomenkielisistä hakijoista on hyväksytty 34–36 % ja ulkomaalaisista hakijoista noin 25 %. Suomenkielisten hyväksyttyjen määrät ovat vaihdelleet 23.416 (v. 2002) ja 21.930 (v. 2005) välillä, kun taas ruotsinkielisten hyväksyttyjen määrä on vuodesta toiseen lähes vakio, noin 1.650.
Tilastokeskuksen väestötietokannassa ruotsinkielisiä 20-vuotiaita vuosina 2005–2007 oli 5,0 %, 21-vuotiaita 4,9 % ja 22-vuotiaita 4,8 %. Yliopistoihin hyväksyttiin 2005–2006 yhteensä 24.990 opiskelijaa, joista 4,9 prosenttia merkitsisi 1.225 paikkaa, mutta vuosittain hyväksyttyjen ruotsinkielisten määrä on 1.680 eli yli 450 ylimitoitettua opiskelupaikkaa. Jos ruotsinkielisistä hakijoista (3.250) hyväksyttäisiin yliopistoon sama osuus kuin suomenkielisiä (35 %), merkitsisi se ruotsinkielisille 1.140 aloituspaikkaa.
Ruotsinkielisten kiintiöosuuksia sotkevat kaiken lisäksi ahvenanmaalaiset opiskelijat. Näistä yli puolet opiskelee Ruotsin yliopistoissa. Vuonna 2006 opiskeli Ruotsissa noin 650 suomenkielistä suurlähetystön tietojen mukaan. Vuosittain aloittaneiden määrä lienee 100–150 opiskelijaa ja näistä ruotsinkielisiä on huomattava osuus. Nämäkin opiskelijat ovat Suomen yliopistojen ruotsinkielisten kiintiöluvuissa."

HS 03092010

Käyttäjän htoimela kuva
Heikki Toimela

Voi hyvä tavaton. On se niin väärin että Upsalan yliopistoonkin ruotsinkielinen pääsee helpommin. Upsalan ekonomeja meillä on pilvin pimein suomenkielistenkin keskuudessa.

Ammatikorkeakouluja on 27. Ruotsinkielisiä mantereella 2. Vaasa ja Helsinki.On siinä matkaa kun savolaisilla on 100 km:n välein yliopistoja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #67

"On se niin väärin että Upsalan yliopistoonkin ruotsinkielinen pääsee helpommin."

Herra toimela ei nähtävästi tajua että kyseessä on yhdenvertaisuus opiskelumahdollisuuksissa Suomessa eikä Upsala tai Ruotsi kuulu tähän mitenkään. Kiinan yliopistoihinkin on parempi mahdollisuus jos osaa kiinaa, mutta ei se mitenkään globaalia yhdenvertaisuutta edistä, siis jos sellaista on olemassakaan kuin vihervasemmiston märissä unissa.

Käyttäjän htoimela kuva
Heikki Toimela Vastaus kommenttiin #69

Jäikö Makkoselta väitös tekemättä kun ruotsinkielinen vei paikan? Vai toisteletko vain persujen jargonia? Kannattaa syyttää Freudenthalia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #77
Heli Hämäläinen

Savolaisillapa oli sukunimi 400 vuotta ennen kuin ruotsalaisilla talonpojilla. Eikä taida riittää.

Käyttäjän htoimela kuva
Heikki Toimela

Tiedätkö miksi? Talonpoika, joka viljeli pysyvästi tilaansa löytyi tilaltaan etu-ja isän nimellä. Tänä kiinnosti verottajia ja sotaväen rullan pitäjiä.
Eräällä esi-isilläni oli vain yksi nimi (korvasi etu-ja sukunimen)jo 1500-luvulla, koska oli katolinen kirkonmies.
Savolainen kaskitalonpoika ja muu irtain väki oli nimettävä koska asuinpaikka vaihtui alituiseen ja verottaja halusi nimetä heidät.

Ei silti Ruotsin (ja Suomen)kuninkaallakin on ollut nimenä vain Eriksson.

Heli Hämäläinen

Kokeiltaisiinko pariliittoa esimerkiksi päijäthämäläisillä katsomatta seksuaaliseen suuntautumiseen, että avioliittoon haluavat rekisteröidäänkin vain pariliittoon, koska se tuntuu minusta hyvältä ja muu ratkaisu ahistaisi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Blogistille tiedoksi, että eduskunta kirjoitetaan suomen kielellä pienellä alkukirjaimella.
Eduskuntatalo, jossa työskennellään, kirjoitetaan puolestaan isolla alkukirjaimella.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Olisiko mahdotonta, että kirkko irti valtiosta( verolla kerätyistä varoista) ja kukin autuaaksi omalla, kolehdilla kannattamallaan uskolla?

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Joka blogiin ei ole aikaa kirjoitella, mutta tuolla minun mielipiteeni.
http://selavii.puheenvuoro.uusisuomi.fi/134256-tah...

Perussuomaisilta kuitenkin piristävää pitkästä aikaa......Rivijäseniltä tosin.

Heli Hämäläinen

Tarkoituksenani ei millään tasolla ole puuttua uskonnollisten yhteisöjen autonomiaan tai määrittää niiden suhdetta valtioon. Tämä esitys ei edellytä mitään toimenpiteitä siihen suuntaan. Jokainen uskonnollinen yhteisö vihkii/rekisteröi avioliittoja omien sisäisten sääntöjensä mukaisesti. Maistraatti rekisteröi kaikki lain kelpoisuusvaatimukset täyttävät parit.

Käyttäjän seppohautaaho kuva
Seppo Hauta-aho

Oletkohan oikeassa puolueessa?

Katkelma Perussuomalaisten ohjelmasta:
"Perussuomalaiset eivät hyväksy samaa sukupuolta olevien vihkimistä avioliittoon, sillä avioliitto on tarkoitettu miehen ja naisen välillä solmittavaksi. Nykyinen parisuhteen rekisteröinti turvaa samaa sukupuolta oleville pareille heille kuuluvat oikeudet, eikä oikeuskäytäntö siten ole syrjivä. Oikeutta adoptioon emme anna samaa sukupuolta oleville pareille. Perussuomalaiset eivät ole hyväksyneet myöskään hedelmöityshoitojen antamista yksinäisille naisille tai naispareille."

Jäsenet ovat puolueeseen liittyessään sitoutuneet noudattamaan Perussuomalaisten ohjelmia.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Pakko suositella kommenttia, koska ilmeisesti blogistikin on vaaleissa vaikuttanut tämän äärioikeistoryhmittymän menestykseen kuvitellen sen joksikin "työväenpuolueeksi".

Heli Hämäläinen

Minut saa vapaasti erottaa puolueesta. Minulla ei ole mitään puolueen luottamustehtäviä. Siitä vain mikäli ahistaa.

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen

No hyvänen aika, ei kai sitä kukaan minkään puolueen jäsen kaikesta ole puolueohjelman kanssa tismalleen samaa mieltä. Onhan Perussuomalaisten edukuntaryhmässäkin sukupuolineutraalia avioliittolakia kannattavia - he eivät vie asiaa aktiivisesti eteenpäin, mutta uskoisin että kun eduskunta lakialoitteesta vielä äänestää, tämä olisi omantunnon kysymys eikä puoluekurin alainen.

Heikki Porkka

Painava kommentti ja teksti, joka sotii sekä Heli Hämäläisen että Arja Juvosen ajattelua vastaan.

Arja Juvosen kohdalla ihmettelin viime presidentinvaalien alla sitä, että hänen nimensä oli Pekka Haaviston julkkistukilistalla.

Ihmettelyni ei liittynyt millään tavalla Haaviston sukupuoliseen suuntautumiseen vaan siihen, että Haavisto on federalisti, sen sijaan Sauli Niinistö ei ole. Sauli Niinistö ei kannata liittovaltiokehitystä toisin kuin monet luulevat.

Federaatiopolitiikan vastustaminen on itse asiassa PS-puolueen tärkein ohjelmallinen elementti, joten Arja Juvosen nimi oli silloin mielestäni erityisen kyseenalaisessa listassa.

Oliko tuolloin (presidentinvaalit) kyse siitä, että Juvonen antoi tukensa Haavistolle tämän sukupuolisen suuntautumisen vuoksi? Jos näin on, Juvosen näkökulma on aika merkillinen, kun oivaltaa mihin asioihin presidentillä on nykyisin valta vaikuttaa.

Juvonen antaa ehkä tahtomattaan itsestään kuvan melko epäloogisena poliitikkona. Äänestäjien luottamuksen kannalta se ei ole kovin hyvä asia.

Edit. Tämä teksti liittyy Seppo Hauta-ahon kommenttiin. Jostain syystä näihin kommentteihin ei tule mukaan merkintää siitä, kenelle vastataan.

Heli Hämäläinen

Arja Juvonen vastaa omista mielipiteistään. Minä voin kommentoida vain omia mielipiteitäni. Äänestin toisella kierroksella Haavistoa, koska käsittääkseni kummatkin kannattavat liittovaltiota, myös Niinistö. Pekka Haavisto taas antoi enemmän ilmaa hengitettäväkseni. Hänen kampanjansa antoi uskoa sille, että ihmiset voidaan kohdata yksilöinä yhteiskunnassa. Itse en kannata liittovaltiota vaan suvereenien valtioiden välistä vapaata kauppaa ja yhteisiä pelisääntöjä, joita myös noudatetaan.

Heikki Porkka Vastaus kommenttiin #72

Sinulla on väärää tietoa.

Yleisradion viimeisessä suorana televisioidussa Haavisto-Niinistö kaksinkamppailussa federaatiosta kysyttiin suoraan kummaltakin ehdokkaalta. Niinistö ei kannata, ei ole koskaan kannattanut, Haavisto sen sijaan kannatti.

Täytyy sanoa, että aika heikoilla jäillä liikutaan, jos presidenttiä äänestetään sukupuolisen suuntautumisen perusteella.
Varsinkin, kun presidentti kykenee toimissaan vaikuttamaan nimenomaan ulkopolitiikkaan ja vain huomattavan vähän sisäpolitiikkaan. Periaatteessa presidentin sisäpoliittinen valta on mitätön.

On myös melko kummallista, jos PS-henkilö tukee federalistia, koska hän "antoi enemmän ilmaa hengitettäväksi".
Todellisuudessa Haavisto seisoo joukossa, jossa yksilön vapauksia pyritään toistuvasti rajoittamaan. Mieti nyt vaikka vihreitä puolueena ja Tuija Braxia erikseen.
Haaviston tukijoukot onnistuivat näköjään luomaan erinomaista mielikuvapolitiikkaa.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #75

Eivät Niinistön toimenpiteet vakuuta. Eikä hän halua äänestystä liittovaltiosta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #76

Timo Soini näyttää sanoneen, että liittovaltio on "puolimielekäs" idea. Olen sikäli puolittain samaa mieltä, että minusta se on täysin mielekäs idea.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #82

Kannatan liittovaltiota, kunhan sen nimi on Suomi.

Yksi osavaltio meillä onkin jo valmiina, nimittäin Ahvenanmaa. Muille maakunnille juridisesti samanlainen asema.

Käyttäjän seppohautaaho kuva
Seppo Hauta-aho

Kiitos Heikki!

Tarkistelin tuossa pikaisesti, miten asian laita jäseneksi liittymisvaiheessa on tällä hetkellä. Nykyään jäsenhakukaavakkeessa ei vakuuteta ohjelmiin liittyen mitään, siinä ainoastaan haetaan puolueen jäsenyyttä. En muista tarkalleen, mikä oli käytäntö vuonna 2003, jolloin itse liityin Perussuomalaisiin.

Kuitenkin kaikki kunnallisvaaliehdokkaiksi suostumuksensa antaneet (4400 henkilöä) ovat omalla allekirjoituksellaan sitoutuneet noudattamaan puolueen ohjelmia (Heli Hämäläinen ja Arja Juvonen mukaanlukien). Lainaus ohjelmasta, jonka tuossa edellä esitin, löytyy mm. eduskuntavaaliohjelmasta 2011, joten Juvosenkin kannattaisi lukea tarkemmin tuo ohjelma.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #81

En ole ollut eduskuntavaaliehdokkaana. En myöskään ole poistamassa mieheltä ja naiselta oikeutta avioitua tai jopa adoptoida.

Heikki Porkka Vastaus kommenttiin #81

Kyse on äänestäjän oikeusturvasta.

PS-puolue on saanut kannatusta paljon mm. siksi, että se "seisoo sanojensa takana" eli noudattaa sitä ohjelmaa ja niitä lupauksia, joita antaa kansalaisille ennen vaaleja.

Poikkeuksia tietysti tulee, koska kukaan ei kykene toteuttamaan kaikkea lupaamaansa.

On kuitenkin niin, että jos ehdokas tietää jo ehdolle asettuessaan, että ei aio noudattaa puolueen ohjelman kaikkia kohtia, hänen täytyy ilmoittaa se selvästi äänestäjille [ja varmaan myös puolueensa johdolle].

PS-puolueen asemasta ja imagosta johtuen sille on melko vahingollista, jos selkeissä ohjelmapoliittisissa asioissa ryhdytään lipeämään linjasta. Ajan myötä se [lipeäminen] tarkoittaisi sitä, että PS-puolueesta muodostuisi samanlainen "vanha puolue" kuin muista eduskuntapuolueista on konsensuksen myötä tullut.

On täysin eri asia, jos kyseessä on joku varsinaisen puolueohjelman ulkopuolinen asia. Silloin kukin toimii tietysti siinä linjassa, jonka oikeaksi kokee ja joka ei kuitenkaan sodi puolueen ohjelmaa tai sen henkeä vastaan.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #86

Kannan täyden poliittisen vastuun kaikesta kirjoittamastani. Olen luvannut mm. kirkon seurakuntaneuvosto- ja kirkkovaltuustovaaleissa kannattaa samaa sukupuolta olevien oikeutta avioitua. Tästä olen kertonut liittyessäni puolueeseen.

http://www.tulkaakaikki.net/vaalit2010_ehdokkaat.html

http://helihamalainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/489...

Heikki Porkka Vastaus kommenttiin #87

Täytyy vielä todeta väärinkäsitysten välttämiseksi, että en ole minkään puolueen mikään virkailija tai sisään/ulosheittäjä.

En ole siis erottamassa tai liittämässä ketään yhdenkään puolueen jäsenyydestä tai jäseneksi.

Se, mitä toivon, on politiikan kentän tietynlainen puhdistuminen ja rehellisempi toiminta, jotta äänestäjien luottamus voisi palautua ja poliitikkojen arvostus nousta.
Toiveen toteutuminen vaatisi sitä, että puolueissa pyritään tekemään niin kuin luvataan ja kirjoitetaan. Nykyinen meno, jossa puolueiden vastuu päättyy samalla, kun uurnat sulkeutuvat, johtaa politiikan totaalikriisiin. Se aika ei liene kovin kaukana, jos puolueet eivät herää ajoissa.

Eiköhän tämä riitä taas tällä erää. Hyvää yötä!

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen Vastaus kommenttiin #81

Kai se sitten puoluekuri on äärimmäisen tiukka Perussuomalaisissa(kin). On totta, että perussuomalaisissa on useita, jotka myös esim talouslinjauksissa ovat eri linjalla puolueohjelman kanssa, kuten Sampo Terho ja hänen näkemyksiään tukeneet. Sääli, jos tällaiset äänet tukahduetaan puolueessa.

Tapio Suhonen

Luulen että (todellinen)ongelma on juridinen so. taloudellinen: Jotkut tosin näyttävät näkevän seksuaalisuuden muuttuvan pornoksi, lasten nähden, silloin kun on kyseessä epätavallinen, biologisesti epäsovinnainen avioliitto.

Martti Järvinen

Olen omituisessa tilanteessa, koska tuen Helin, eli Heikin ajatuksia, mutta toisaalta en tue ja vastustan niitä.

Olenko minä siis perkele kun riitaudun itseni kanssa?

Tuskinpa. Kysymys on ihmisen kyvystä empaattisuuteen.

Heli Hämäläinen

Heikki ei ole oikea entinen nimeni. Se valittiin sellaiseksi Ylioppilaslehdessä juuri tämäntapaisten väärinkäyttötilanteiden vuoksi.

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen

Blogistin nimi on Heli, ei Heikki.

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Yksi kommentoija sanoo blogin kirjoittajaa Heikiksi. Heli Hämäläinen vastaa : "Heikki ei ole oikea entinen nimeni." Vitsi vaiko herja. Ollaanko tässä jo jonkun toimesta vaihdettu myös sukupuolta.

Martti Järvinen Vastaus kommenttiin #88

No jos ei ole tullut selväksi niin kirjoittaja on raavas mies, jonka ongelma on se ettei sosiaaliturvatunnusta ole vaihdettu naisen tunnukseksi.

Hyvä tyyppihän tuo muutoin on, kuulemma jopa profeetallinen Jeesuksen tuntija ja opettaja.

Kirjoitusten perustella Heli - tai Heikki on edelleen ihan raavas mies, mutta käyttää naisten vaatteita.

Ei siinä mitään huonoa ole. Antaa kaikkien kukkien kukkia. Mutta Heikki tuskin määrittelee kristinuskoa muutoin kuin omien tahtotilojensa kautta.

Näin minä ajattelen, ystävyydellä Heikki Hämäläistä kohtaan.

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi Vastaus kommenttiin #90

Nyt on sitten jo aika paksua juttua, joskin positiivisessa mielessä. Tässä vaihdellaan kohta kaikkea keskenään. Siis sukupuolen vaihtamisen kautta voi löytää vastakkaista sukupuolta olevan puolison. Tai sitten heteropareista mies haluaa pukeutua naiseksi ja elää kuin nainen. Myös psyykeeltään. Onko tämä nyt se Heikki Heli leikki, josta Martti tietää minua enemmän. Aikuiset osaavat sen minkä lapsetkin omana versionaan, vaikka tunnetasoissa on eronsa.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #90

Raavaat miehet eivät sentään käy naisten puolella uimassa. Jeesuksen haluaisin tuntea vielä paremmin. Käytän ihan omia vaatteita enkä muiden naisten.

Kristinuskon määrittelyn voisi aloittaa Johanneksen evankeliumista, sen luvusta 2 ja jakeesta 25

"25 Hän ei tarvinnut kenenkään todistusta ihmisestä, sillä hän tiesi itse, mitä ihmisessä on."

Jeesus tietää mitä minussa on, koska on myös ihmisen poika.

Voisimme jatkaa kirkolliskokousten uskontunnustuksilla, mutta Johanneksen evankeliumi kertoo kaiken olennaisen kristinuskosta:

"Jeesus ja Nikodemos

1 Fariseusten joukossa oli Nikodemos-niminen mies, juutalaisten neuvoston jäsen. 2 Hän tuli yöllä Jeesuksen luo ja sanoi: "Rabbi, me tiedämme, että sinä olet Jumalan lähettämä opettaja. Ei kukaan pysty tekemään sellaisia tunnustekoja kuin sinä, ellei Jumala ole hänen kanssaan." 3 Jeesus vastasi hänelle: "Totisesti, totisesti: jos ihminen ei synny uudesti, ylhäältä, hän ei pääse näkemään Jumalan valtakuntaa." 4 Nikodemos kysyi: "Miten joku voisi vanhana syntyä? Miten joku voisi mennä takaisin äitinsä kohtuun ja syntyä toisen kerran?"

5 Jeesus vastasi: "Totisesti, totisesti: jos ihminen ei synny vedestä ja Hengestä, hän ei pääse Jumalan valtakuntaan. 6 Mikä on syntynyt lihasta, on lihaa, mikä on syntynyt Hengestä, on henkeä. 7 Älä kummeksu sitä, että sanoin sinulle: 'Teidän täytyy syntyä uudesti.' 8 [i] Tuuli* puhaltaa missä tahtoo. Sinä kuulet sen huminan, mutta et tiedä, mistä se tulee ja minne se menee. Samoin on jokaisen Hengestä syntyneen laita."

9 "Miten tämä kaikki on mahdollista?" Nikodemos kysyi.

10 Jeesus vastasi:

"Etkö sinä, Israelin opettaja, ymmärrä sitä?

11 "Totisesti, totisesti: me puhumme mitä tiedämme ja todistamme siitä mitä olemme nähneet, mutta te ette ota vastaan meidän todistustamme. 12 Jos te ette usko, kun puhun teille tämän maailman asioista, kuinka voisitte uskoa, kun puhun taivaallisista! 13 Kukaan ei ole noussut taivaaseen, paitsi hän, joka on taivaasta tänne tullut: Ihmisen Poika.

14 "Niin kuin Mooses autiomaassa nosti käärmeen korkealle, niin on myös Ihmisen Poika korotettava, 15 jotta jokainen, joka uskoo häneen, saisi iankaikkisen elämän. 16 Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän.

17 "Ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan sitä tuomitsemaan, vaan pelastamaan sen. 18 Sitä, joka uskoo häneen, ei tuomita, mutta se, joka ei usko, on jo tuomittu, koska hän ei uskonut Jumalan ainoaan Poikaan. 19 Ja tuomio on tämä: valo on tullut maailmaan, mutta pahojen tekojensa tähden ihmiset ovat valinneet sen asemesta pimeyden. 20 Se, joka tekee pahaa, kaihtaa valoa; hän ei tule valoon, etteivät hänen tekonsa paljastuisi. 21 Mutta se, joka noudattaa totuutta, tulee valoon, jotta kävisi ilmi, että hänen tekonsa ovat lähtöisin Jumalasta." "

---

Antakaa homoseksuaaleille oikeus yhteiskunnassa tehdä keskenään sopimuksia ja antakaa Jumalalle mikä Jumalalle kuuluu. Etsikää Herraa.

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi Vastaus kommenttiin #95

Jumalalle kuuluu kaikki kunnia hyvästä ja saatanalle pahasta. Näissä kahdessa asiassa ihminen ja ihmiset sitten taiteilevat vähemmän menestyksekkäästi. On luotettava jompaan kumpaan. Ihmisen silmin toinen on valheen ja toinen totuuden jumala. Kaikki ihmisen ymmärryksellä tehty on kuitenkin vajavaista. Jumala on jopa katunut että loi ihmisen ja oli jo aikeissä lopettaa koko touhun. Näin väittää Vanha Testamentti. Mooses sai kuitenkin ylipuhuttua Hänet. Ihminen luo aina pieniä jumaliaan omaksi onnekseen mutta sen tehdessään loittonee todellisesta Jumalan tahdosta. Kirkossa saa lausua "tahdon" kuka haluaa. Jumala ei kuitenkaan siunaa kaikkea ihmisen tahtomaa rakkauttakaan. Siihen on tyytyminen jokaisen, myös minun.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Minen ymmärrä. Eikö poliitikoilla oo mitää tekemistä tänä päivänä? Onko maailma ihan oikeesti valmis?
Siis kolme vuotta kansanedustajat (tai suuri osa heistä) ovat jauhaneet sukupuolineutraalista avioliittolaista! Kolme vuotta! Eikö niillä ihan oikeesti ole mitään tähdellistä tehtävää?
Jos spn-avioliitto halutaan, äänestetään ja päätetään. Hallitus päätti jo asian ja nyt pitäisi odottaa uusiin vaaleihini Mutta ei! Tätä vatvotaan ja vatuloidaan koko ajan jos jonkun kyökinoven kautta...

Homoseksuaaleja on n. 5% väestöstä. Jos tästä ryhmästä vaikkapa 10 % haluaa parisuhteensa saattaa avioliiton satamaan, puhutaan tässä asiasta joka on merkittävä 5 promillelle suomalaisista. Tämän 5 promillen ongelman ratkaisemiseen käytetään kansanedustuslaitoksen kapasiteetista 50 %. Olisko jo syytä vaieta ja odottaa, että tulee aika, jolloin tää menee läpi ilman isompaa vääntämistä?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ongelma taitaa olla lähinnä sinun. Olet varmaan keskittynyt liiaksi seuraamaan tätä asiaa. Kansanedustajat viettävät varmasti 995 promillea ajastaan muiden juttujen parissa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Olisitpa oikeassa, mutta... Jos seuraat poliittista uutisointia tai selvittele, mistä asioista esim. Jungner on ulostulojaan tehnyt viime kuukausina, asia ei näytä noin lohdulliselta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #105

Etpä taida itse juuri seurata. Minä kyllä seuraan, enkä tajua, mistä puhut ja mitä pelkäät:

http://puheenvuoro.uusisuomi.fi/blogiarkisto?etuni...
http://blogit.iltalehti.fi/mikael-jungner/

Matti Virtanen

Eikö noi torppaussyytökset kohdistettuna yhteen henkilöön ole aika "outoja"

Eikös siellä 8 muutakin äänestänyt "ei"
Miksi HE eivät ole samanlaisia "torppaajia"

.... ainiin..... ne ei ollut perussuomalaisia....

markku palonen

Maailmassa on eliöitä jotka lämpötilan mukaan syntyvät naaraiksi tai uroksiksi,myös on eliöitä jotka elämän tilanteen mukaan vaihtavat itsessään sukupuolta,myös on eliöitä jotka synnyttävät, vaikka itse siittävät itsensä.Osa eliöistä vain jakautuu kuten mielipiteetkin.
Onko näillä mahdollisuus säilyttää lajinsa paremmin kuin ihmisrodulla?
Antakaa kaikkien mahdollisuuksien toimia, paitsi toisten eliölajien vahingoittamisen.
Perussuomalainen Markku Palonen.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Helille kaikkea hyvää! Mielenkiintoista olisi kuulla kuinka hyvin nämä meidän puolueohjelmaamme tutustuneet seuraavat muiden puolueiden ohjelmia ja ko. puolueiden yksittäisten jäsenten mielipiteitten sopivuutta niihin.
Onkohan avioliitto-käsitteen ongelma sen yhteydestä valtionkirkkoomme! Oman lapsenlapseni kohdalla ensimmäistä kertaa asia kosketti vakavasti itseäni. Yläasteella työni tehneenä luokanvalvojana tietenkin oli tottunut siihen, että eri uskontokuntaa edustavien oppilaiden ei tarvinnut osallistua uskontotunneille ja heille oli järjestettävä oman uskonnon opetusta mikäli tietty määrä ko. uskonnon omaavia oppilaita oli koulussa. Onko pedagogisesti järkevää erotella jo ensimmäisellä luokalla oppilaat eri uskontojen mukaan? Lisäksi varmaan siellä pääkaupunkiseudulla nämä eri uskontoja vaativat järjestelyt vaativat ylimääräisiä veroeuroja kuten myös pakkoruotsin opetus kaikille oppilaille.
Kristilliset seurakunnat tekevät jo nyt yhteistyötä ekumenian hengessä, joten kirkon ja valtion erottaminen toisi selvennystä tähänkin juridiseen avioliitto-ongelmaan.

Heli Hämäläinen

Kiitos Anita,

Kysymys uskonnonopetuksesta ei liity tähän kysymykseen saavatko homoseksuaalit tehdä keskenään sopimuksia. Avioliittokysymys ei myöskään liity valtionkirkkoon, koska Suomessa ns. valtionkirkot ovat opillisesti autonomisia eikä valtiovalta ole niiden pää. Väestörekisteri on avattu myös muille rekisteröityneille uskonnollisille yhteisöille, joten avioliittoon pääsee myös helluntaiseurakunnassa ilman erillistä käyntiä maistraatissa. Siis evankelis-luterilaiset ja ortodoksit ovat samalla viivalla muiden uskonnollisten yhteisöjen kanssa, joilla on oikeus tutkia avioliiton esteet ja kirjata avioliitto väestötietojärjestelmään. Näin sanoo Suomen laki.

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/20030453

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/19980614

http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2009/20090661

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2010/20100128

Käyttäjän IlkkaKiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Perussuomalainen torppaaja tuossa äänestyksessä on kaunis nainen. Antaa ihmisille lisäpontta ottaa yhteyttä. Hyvä että hän toimi kuin toimi, vaikka se ei ole minun päänsärkyni. Se johtuu aivan muista asioista. Joskus se sitten toteutuu kaiketi. Antaa mennä vaan kun aika on oikea ja ihmiset edeuskunnassa valmiita. Tärkeämmät asiat ensin. Niin koen.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Perussuomalaisilla ei olisi poliittisesti varaa lähteä ajamaan tässä blogissa mainittua linjaa.

Heli Hämäläinen

Tästä asiasta olemme eri mieltä. Nimittäin sopimusoikeudellista tasa-arvoa vastustavat jäävät loppupeleissä politiikan niche-ryhmäksi. Se pystyy ylläpitämään poliittista toimintaa, mutta sen voima ei riitä enemmistöksi. Niche-ryhmänä PS kääpiöityy kristillisdemokraattien kokoiseksi tai sulautuu siihen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Nummelin viittaa siihen yksinkertaiseen tosiasiaan, että PS vastustaa puolueohjelmissaan tasa-arvoa, kuten useimmat puolueen äänestäjätkin. Enemmistöstä puhuminen noilla kannatusosuuksilla on tietenkin huumoria. Vai oletko liittynyt puolueeseen siinä toivossa, että siitä tulee NSDAP:n tai NKP:n kaltainen valtioelin?

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #114

Toimituksen poiminnat