Heli Hämäläinen Ihmisen kokoisia ihmisoikeuksia

Onko Jumalaa? Mikä on oikea paasto?

Helsingin Sanomien NYT-liitteessä käsitellään ateismia. Ja on aivan hyvä käsitellä ajassa olevia ilmiöitä. Jutussa haastatellaan ateistiksi itsensä määrittelevää kansalaista, Kim Parviaista:

 

”Internet on periaatteessa paikka, jonne uskonto tulee kuolemaan”, sanoo Parviainen, joka on pukeutunut farkkuihin ja musta-harmaa-raidalliseen kauluspaitaan.

Kolme vuotta sitten kavereiden chatissa lähettämät sarjakuvalinkit veivät hänet Reddit-sivustolle.

Vuonna 2005 perustettu Reddit on nykyään yksi internetin merkittävimmistä voimanpesistä. Se on niin suosittu, että viime vuonna sekä Yhdysvaltain presidentti Barack Obama että Gangnam Style -hitin esittäjä PSY kävivät siellä vastaamassa käyttäjien kysymyksiin.

Ensin Parviainen seurasi Redditin peliosiota, mutta huomasi pian, että sivustolla oli muitakin kiinnostavia aiheita, kuten ateismi. Silloin Redditin ateismipalsta astui Kim Parviaisen elämään.

Aluksi Parviainen lähinnä luki muiden viestejä, mutta muutaman kuukauden kuluttua hän alkoi itsekin osallistua keskusteluihin.

Kaikki Redditin sisältö – tekstit, kuvat ja linkit – tulevat käyttäjiltä, jotka ovat suurimmaksi osaksi yhdysvaltalaisia. He ovat keränneet sivustolle tuhansittain haastatteluja, novelleja, videoita, kirjoja, historiallisia analyysejä, tiedeuutisia ja pamfletteja, jotka kaikki todistavat heidän mielestään yhden ja saman asian puolesta: jumalia ei ole, ja uskonnot ovat vaarallisia.

Redditin ateismipalstan Usein kysytyt kysymykset -sivulla on esitetty retorinen kysymys siitä, miksi uskontoon suhtaudutaan niin vihaisesti, kun se on kuitenkin henkilökohtainen asia.

Vastaus tiivistää Redditin ateismipalstan hengen: ”Jos uskonto olisi vain henkilökohtainen valinta, se ei vaivaisi meitä. Valitettavasti se aiheuttaa paljon pahaa lähtien­ historiallisista orjuuden ja kansanmurhan oikeutuksista nykyisiin naisten, seksuaalivähemmistöjen ja muiden vähemmistöjen vainoamiseen, lasten kaltoin kohteluun ja satujen opettamiseen kouluissa.”

 

On toki totta, että ihmiset ovat luoneet uskonnot. Kristinuskossa uskonto on kirkko, jota ryhdyttiin rakentamaan tosissaan 300-luvulla. Esimerkiksi kristinuskossa on sakramentteja, kaste ja ehtoollinen, jotka Jeesus asetti, joita ihmiset jakavat toisilleen ja joissa Jumala vaikuttaa. Uskonto on uskovien yhteisö. Ja en mitenkään puolustele etteikö yhteisöä oltaisi hyväksikäytetty oman voiton pyyntiin tai ihmisten alistamiseen.

Uskontoa ei voisi olla kuitenkaan ilman sen ydinsanomaa, joka kristinuskossa ovat rakkaus, usko ja armo. Enpä tiedä onko näissä irrallisissa esimerkeissä ymmärretty ollenkaan kristinuskon syvintä olemusta, rakkautta.

Kristinuskossa paasto on ymmärretty hieman väärin. Se ei ole ulkokultaista nälkälakkoilua ja itsensä kiduttamista vaan luopumista mässäilystä ja hillittömyydestä sekä fokusoimista lähimmäisenrakkauteen, kuinka voisin paremmin rakastaa toista ihmistä, lähimmäistäni.

Kristinuskossa keskeistä on Jeesuksen opetus. Mitä hän sanoo meille?

Hän sanoo: (Matt. 22:34-40)

Kysymys suurimmasta käskystä

34 Kun fariseukset kuulivat, että Jeesus oli tukkinut saddukeuksilta suun, he kokoontuivat neuvonpitoon. 35 Sitten yksi heistä, joka oli lainopettaja, kysyi Jeesukselta pannakseen hänet koetukselle: 36 "Opettaja, mikä on lain suurin käsky?" 37 Jeesus vastasi: "Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. 38 Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. 39 Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. 40 Näiden kahden käskyn varassa ovat laki ja profeetat."

 

Mitä sitten profeetat sanovat?

Jes. 58: 1-9

Huuda kurkun täydeltä, älä arkaile,
anna äänesi kaikua kuin pasuuna!
Kerro kansalleni sen rikokset,
Jaakobin suvulle sen synnit.
Minua he ovat etsivinään päivästä päivään
ja kyselevät tietoa minun teistäni
niin kuin kansa, joka noudattaa vanhurskautta
eikä ole hylännyt Jumalansa säätämää oikeutta.
He pyytävät minulta oikeudenmukaisia tuomioita,
he pyytävät Jumalaa puolelleen ja sanovat:
"Miksi sinä et huomaa, kuinka me paastoamme?
Etkö näe, kuinka me kuritamme itseämme?"
    Näen kyllä! Paastopäivänäkin te ajatte omia etujanne,
te ahdistatte niitä, jotka raatavat puolestanne.
Riitaa ja katkeruutta teidän paastonne tuottaa,
raakoja nyrkiniskuja.
Te ette enää pidä sellaista paastoa,
joka kantaa rukoukset taivaisiin.
Tuollaistako paastoa minä teiltä odotan,
tuollaista itsenne kurittamisen päivää?
Sitäkö, että te riiputatte päätänne kuin rannan ruoko,
pukeudutte säkkivaatteeseen, makaatte maan tomussa,
sitäkö te kutsutte paastoksi,
Herran mielen mukaiseksi päiväksi?
    Toisenlaista paastoa minä odotan:
että vapautat syyttömät kahleista,
irrotat ikeen hihnat
ja vapautat sorretut,
että murskaat kaikki ikeet,
murrat leipää nälkäiselle,
avaat kotisi kodittomalle,
vaatetat alastoman, kun hänet näet,
etkä karttele apua tarvitsevaa veljeäsi.
Silloin sinun valosi puhkeaa näkyviin kuin aamunkoi
ja hetkessä sinun haavasi kasvavat umpeen.
Vanhurskaus itse kulkee sinun edelläsi
ja Herran kirkkaus seuraa suojanasi.
Ja Herra vastaa, kun kutsut häntä,
kun huudat apua, hän sanoo: "Tässä minä olen."

Jeesus opettaa:

Matt. 6: 16-21

    "Kun paastoatte, älkää olko synkän näköisiä niin kuin tekopyhät. He muuttavat muotonsa surkeaksi, jotta kaikki varmasti huomaisivat heidän paastoavan. Totisesti: he ovat jo palkkansa saaneet. Kun sinä paastoat, voitele hiuksesi ja pese kasvosi. Silloin sinun paastoasi eivät näe ihmiset, vaan Isäsi, joka on salassa. Isäsi, joka näkee myös sen, mikä on salassa, palkitsee sinut.
    Älkää kootko itsellenne aarteita maan päälle. Täällä tekevät koi ja ruoste tuhojaan ja varkaat murtautuvat sisään ja varastavat. Kootkaa itsellenne aarteita taivaaseen. Siellä ei koi eikä ruoste tee tuhojaan eivätkä varkaat murtaudu sisään ja varasta. Missä on aarteesi, siellä on myös sydämesi."

Kristinusko on henkilökohtainen asia. Jeesus opettaa, että taivasten valtakunta on meidän sydämissämme mikäli pysymme Jumalan laissa:

Luuk. 10: 25-37

Laupias samarialainen

25 Muuan lainopettaja halusi panna Jeesuksen koetukselle. Hän kysyi: "Opettaja, mitä minun pitää tehdä, jotta saisin omakseni iankaikkisen elämän?" 26 Jeesus sanoi hänelle: "Mitä laissa sanotaan? Mitä sinä itse sieltä luet?" 27 Mies vastasi: "Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi ja koko sielustasi, koko voimallasi ja koko ymmärrykselläsi, ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi." 28 Jeesus sanoi: "Oikein vastasit. Tee näin, niin saat elää."

29 Mies tahtoi osoittaa, että hän noudatti lakia, ja jatkoi: "Kuka sitten on minun lähimmäiseni?"

30 Jeesus vastasi hänelle näin:

"Eräs mies oli matkalla Jerusalemista Jerikoon, kun rosvojoukko yllätti hänet. Rosvot veivät häneltä vaatteetkin päältä ja pieksivät hänet verille. Sitten he lähtivät tiehensä ja jättivät hänet henkihieveriin. 31 Samaa tietä sattui tulemaan pappi, mutta miehen nähdessään hän väisti ja meni ohi. 32 Samoin teki paikalle osunut leeviläinen: kun hän näki miehen, hänkin väisti ja meni ohi.

33 "Mutta sitten tuli samaa tietä muuan samarialainen. Kun hän saapui paikalle ja näki miehen, hänen tuli tätä sääli. 34 Hän meni miehen luo, valeli tämän haavoihin öljyä ja viiniä ja sitoi ne. Sitten hän nosti miehen juhtansa selkään, vei hänet majataloon ja piti hänestä huolta. 35 Seuraavana aamuna hän otti kukkarostaan kaksi denaaria, antoi ne majatalon isännälle ja sanoi: 'Hoida häntä. Jos sinulle koituu enemmän kuluja, minä korvaan ne, kun tulen takaisin.' 36 Kuka näistä kolmesta sinun mielestäsi oli ryöstetyn miehen lähimmäinen?"

37 Lainopettaja vastasi: "Se, joka osoitti hänelle laupeutta." Jeesus sanoi: "Mene ja tee sinä samoin."

Kirkko eli uskonto on ihmisluomusta, taivasten valtakunta ei taas ole. Taivasten valtakuntaan pääsee uskomalla ja armosta. Pyytämällä syntejä anteeksi Jeesuksessa Kristuksessa ja pyytämällä Pyhää Henkeä sydämeensä. Kirjoitettu on, että anovalle annetaan kun hän sitä vilpittömästi pyytää. 

Luuk 11: 9-13

9 "Niinpä sanon teille: Pyytäkää, niin teille annetaan. Etsikää, niin te löydätte. Kolkuttakaa, niin teille avataan. 10 Sillä pyytävä saa, etsijä löytää, ja jokaiselle, joka kolkuttaa, avataan. 11 Ei kai kukaan teistä ole sellainen isä, että antaa pojalleen käärmeen, kun poika pyytää kalaa? 12 Tai skorpionin, kun hän pyytää munaa? 13 Jos kerran te pahat ihmiset osaatte antaa lapsillenne kaikenlaista hyvää, niin totta kai teidän Isänne paljon ennemmin antaa taivaasta Pyhän Hengen niille, jotka sitä häneltä pyytävät."

Pyhän Hengen osallisuus on taivasten valtakunta maan päällä. Ja Pyhä Henki tuottaa hedelmää ihmisessä, oikeanlaista paastoa. Lähimmäisenrakkautta. Oikea paasto kristityllä on kristinuskon ydinsanoman etsimistä, siihen keskittymistä sekä sen elämistä todeksi omassa elämässä. Rakastakaa, sillä Jumala on rakkaus. Jumalan laki on kristitylle taivastie. Rakkauden kaksoiskäskyn varassa ovat Jumalan laki ja profeetat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Lähi-idästä suomalaiset ovat saaneet sekä uskontonsa että suuren osan maahanmuuttajistaan.

Siitä Herralle kiitos !

Toimituksen poiminnat